Poveștile pe care le spunem sunt poveștile pe care le trăim.

Devino colaborator și schimbă lumea cu a ta.

10 figuri feminine care te pot inspira

Înainte de luna martie, am avut ocazia să vă încânt cu un articol dedicat cărților care vă pot face primăvara mai frumoasă.

Acum, fiind „luna femeii”, m-am gândit că v-aș putea oferi gramul de inspirație zilnic apelând la modele feminine. Majoritatea dintre ele m-au ajutat să trec peste impasurile zilnice, precum lipsa de motivație sau descurajarea (mai ales cea proprie).


Astfel, am cules din stânga și-n dreapta câte ceva care vă va putea ajuta să vă regăsiți pe voi înșivă sau să vă încânte. De regulă, îmi plac poveștile, mai ales cele inspirate din realitate, fiindcă sunt mult mai motivaționale și de impact.


1. Margaret Keane


Pornind de la pelicula „Big Eyes” al lui Tim Burton, am ajuns să cunosc o parte din povestea acestei artiste. A trăit în cadrul secolului trecut și a adorat dintotdeauna să picteze, stilul ei fiind caracterizat de ochii mari și întunecați. A fugit și divorțat de primul ei soț abuziv, luându-și și fata cu ea. Din cauza condițiilor modeste în care o creștea, a fost amenințată că-și va pierde drepturile parentale, astfel încât Margaret a fost nevoită să găsească o altă sursă de venit.


A ajuns să se căsătorească cu Walter Keane, un alt artist nerecunoscut, cu care-și putea împărtăși dragostea pentru frumos și artă. Cu toate acestea, nici acest mariaj nu i-a adus fericire: Walter a ajuns cunoscut datorită picturilor lui Margaret, picturi pe care și le-a însușit. După ani de abuz de putere și tot ce a venit la pachet, artista l-a dat în judecată pe Keane pentru plagiat și defăimare. A câștigat procesul umilindu-l în fața unei întregi săli pe impostor și pictând o altă capodoperă.


Lupta și îndrăzneala ei pentru a face dreptate m-au ajutat să nu vreau să renunț vreodată, chiar dacă par neajutorată sau incapabilă în ochii societății fiindcă sunt fată sau femeie.


2. Meryl Streep


Recunoscută pentru talentul ei actoricesc și pentru numeroasele ei nominalizări la Oscar, Meryl Streep nu e doar un nume consacrat în Hollywood, dar și o femeie puternică, o emblemă pentru fiecare dintre noi. I-a plăcut să cânte de mică și și-a pierdut una dintre iubirile vieții în fața cancerului. Inițial a fost desconsiderată pentru că nu avea o frumusețe răpitoare, precum majoritatea artistelor din industrie, dar Meryl nu s-a lăsat cotropită de critici și a continuat să muncească fair-play ca să obțină un rol.


Nu numai carisma și corectitudinea o definesc, dar și rolurile pe care le-a avut de-a lungul timpului. E imposibil să nu fi auzit de ”The Devil Wears Prada”, ”Kramer vs. Kramer”, ”Death Becomes Her” sau ”Mamma Mia”. Totodată, Meryl se situează împotriva inegalităților de gen, mai ales contra celor din industria în care lucrează. Este optimistă, căci crede cu tărie că acestea vor putea fi combătute într-o bună zi.


3. Ecaterina Teodoroiu


Nu a fost doar „eroina de la Jiu” sau o altă figură din cărțile noastre de istorie. A luptat printre soldații români în cadrul Primului Război Mondial, deși voia să devină învățătoare și a ajutat răniții din tranșe, ajunși în spitale cu chiu și vai. Cei patru frați ai ei au murit pe câmpul de luptă și a vrut să răzbune asta, înrolându-se ca voluntar în regimentul de la Gorj. A fost luată prizonieră de două ori, dar a evadat, a fost rănită de două gloanțe la picior, dar și de obuze.


Ecaterina nu a capitulat. „Înainte, băieți, nu vă lăsați, sunteți cu mine!”. A urmat o perioadă de tratament la Iași ca să-și revină, întâlnind-o acolo pe Regina Maria. A murit pe front și este considerată Jeanne d`Arc a României, dar cât de mult ajungem să fi învățat despre ea, în ciuda iubirii pentru țară și devotamentului față de familie? Nu-i așa că și voi ați vrea să o vedeți mai des pomenită, cum se cuvine?


4. Zelda Fitzgerald


Puțini știu că Zelda, soția lui Scott Fitzgerald, a scris majoritatea manuscriselor publicate sub numele bărbatului. Deși femeia a descoperit că el folosea paragrafe din jurnalul ei intim, acesta nu a încetat să facă asta nici măcar în momentul în care Zelda a fost internată. Fusese diagnosticată cu schizofrenie și bipolaritate. Multe speculații aduc în vedere faptul că „Marele Gatsby” (și alte opere) a fost scris doar prin intermediul manuscriselor soției, nicidecum de Scott însuși.


Viața ei s-a sfârșit în sanatoriu, murind în cadrul unui incendiu. Deși cuplul era recunoscut ca fiind unul spumos, luxuriant, clasic ”roaring 20s”, Scott avea probleme cu alcoolul, iar mariajul lor stătea atârnat de un fir de ață. Zelda a tot scris despre asta, dar soțul ei n-a contestat nimic. ”Save me the Waltz” este cartea autoarei care rezumă cele întâmplate, în spatele cortinei ficțiunii, despre abuz și dualitate feminină. În ciuda nedreptății și a concepțiilor greșite despre soțiile de la începutul secolului XX, Zelda a continuat să lupte și să scrie, deși a durat până ce meritul ei să fie recunoscut cu adevărat.


5. Amy Tan


A scris „Clubul norocoaselor”, fiind inspirată din viața alături de părinții ei imigranți în statul american. Familia i-a plecat din China din pricina războiului civil, iar tatăl și fratele mai mare i-au murit la scurt timp după mutare, din pricina unei tumori la creier. Se știe că Amy a avut o relație dificilă cu mama ei, în special pentru că a aflat multe lucruri despre viața ei dublă.


A fost posesivă și obsedată de control, iar din această cauză, Amy a decis să se rupă de istoria familiei ei și să-și clădească alta nouă. Deși a primit multe critici din cauza felului în care portretiza cultura chineză (și familia), autoarea a ajuns să fie apreciată în întreaga lume și să-și dedice viața scrisului. A avut de luptă cu depresia și cu dorințele suicidale, vrând astfel să nu aibă copii vreodată ca să nu aibă și ei parte de ceea ce au trăit rudele ei, alături de ea.


6. Hedy Lamarr


A fost o actriță de origine austriacă, jucând în primul film (”Ecstasy”, 1933) la vârsta de 18 ani. Hedy a vorbit, în repetate rânduri, despre mariajul abuziv pe care l-a avut cu Friedrich Mandl, susținând că voia să o îndepărteze de carieră și să o izoleze. Probabil bărbatul se simțea amenințat de independența și încrederea actriței. Pentru a scăpa de el, în timpul unor filmări, Hedy s-a deghizat într-una dintre servitoarele ei și a fugit la Paris. Acolo și-a schimbat numele și a adoptat altă personalitate, apucând să joace, cinci ani mai târziu, în primul ei film american de succes (”Algiers”, 1938).


A jucat alături de mulți bărbați populari ai epocii, fiind recunoscută pentru frumusețea și farmecul său de origini exotice. O puteți vedea excelând atât în ”Boom Town” (1940), cât și în ”White Cargo” (1942) sau ”Dishonored Lady” (1947).


7. Rosa Parks


Este cunoscută pentru că a militat pentru drepturile omului, dar și pentru episodul conform căruia nu a vrut să-și cedeze locul din autobuz unui bărbat alb în timpul anilor ‘50. A fost arestată și a devenit, totodată, victima amenințărilor anonime cu moartea. Soțul ei, Raymond, a ajuns să se îmbolnăvească din cauza acestui fapt, dar Rosa și-a continuat activitatea militantă.


În 1994, Rosa a fost atacată în locuința ei și jefuită, hoțul scăpând ieftin. Incidentul a iscat mai multe proteste în Statele Unite. Femeia, supranumită și „mama libertății de mișcare”, a activat atât în cadrul mișcării ”Black Power”, cât și în cadrul ajutării prizonierilor politici din State.


8. Virgina Woolf


Este una dintre cele mai enigmatice scriitoare, fiind renumită pentru stilul unic și modernist, dar și crezurile sale feministe. De-a lungul vieții, a avut de luptă cu sănătatea mintală, fiind bănuită de bipolaritate. Nu a avut loc nicio intervenție în legătură cu acest lucru, având în vedere și perioada în care a trăit (sfârșitul secolului XIX) și cum era tratat subiectul sănătății mentale. Operele ei consacrate vor rămâne: „Doamna Dalloway” (1925), „Orlando” (1928) și „Valurile” (1931).


Virgina a consacrat în operele sale puterea memoriei și a obsesiei. O primă amintire a autoarei a fost despre mama ei, aceasta având o profundă și puternică influență în cadrul vieții ei. Deși a avut o prezență fadă în general, relația mamă-fiică a marcat-o pe Virgina, care, la rândul ei, a scris despre identitatea feminină în raport cu rolul mamei din era victoriană și dorința surdă spre individualitate. Totodată, Virginia a fost una dintre primele autoare care a explorat spectrul sexualității feminine, fiind binecunoscut faptul că autoarea era bisexuală.


9. Indira Gandhi


A fost o importantă figură centrală în cadrul domeniul politicii indiene și a Congresului Național Indian. Totodată, a fost prima și singura femeie prim-ministru a Indiei, din 1966-1977 și din 1980 până la asasinarea ei din 1984. A fost recunoscută pentru dorința ei de centrare a puterii politice, luptând pentru mișcarea de independență a Indiei și declarând război Pakistanului. Datorită victoriei, a rezultat crearea Bangladeshului, alături de intensificarea puterii statului în partea de sud a Asiei.


A fost numită „femeia mileniului”, prin intermediul unui poll realizat de BBC, în 1999, iar anul trecut Time a declarat-o una dintre cele 100 cele mai puternice și influente femei ale secolului trecut.


10. Sylvia Plath


A fost atât poetă, cât și nuvelistă, fiind recunoscută pentru caracterul confesional pe care îl au operele ei. După moartea sa, creația sa a câștigat un premiu Pulitzer. Alături de „Colossus și alte poeme”, „Ariel” și „Clopotul de sticlă”, autoarea a mai avut opere, nedescoperite însă, din cauza dorinței de conservare a fostului ei soț, Ted Hughes.


Sylvia s-a luptat cu depresia clinică în decursul vieții sale adulte, fiind diagnosticată și tratată adeseori cu terapie de electroșocuri. Putem regăsi în majoritatea operelor sale descrieri amănunțite în privirea bolii și a perspectivei distorsionate, pe care aceasta o determina să vadă lumea căreia avea să-i pună capăt în 1963. Se cunoaște faptul că Sylvia avea un IQ de 160. Pe lângă toate cele menționate anterior, autoarea a avut parte de succes, alături de Anne Sexton, cu care se și împrietenise. I-a confesat acesteia incidentele cu dorințele suicidale pe care le-a avut de-a lungul vieții, iar Anne a îndemnat-o să scrie dintr-o perspectivă mult mai personală, dar și feminină, căci acest lucru o caracteriza cu desăvârșire pe Sylvia.


Nu totul este roz și sunt conștientă de acest fapt...

Am încheiat lista, cu bune și cu rele, dar vreau să vă mulțumesc, dacă ați ajuns până aici. De ce? Fiindcă ați avut curajul să descoperiți atâtea povești de viață, să gustați din altceva și poate să savurați câte o firimitură din cele 10 figuri care m-au inspirat de-a lungul anilor. Nu totul este roz și sunt conștientă de acest fapt, de aceea am încercat să transpun atât bucurii, cât și tragedii, fiindcă putem avea parte zilnic de acestea.


Important este să nu ne lăsăm bătuți, ci să continuăm să țintim spre tot ce e mai bun: curaj, ambiție sau încăpățânare, corectitudine, umor, sinceritate/transparență și unicitate. Asta ne definește și ne împuternicește să vedem ce ne ascunde și ziua de mâine.

Subscribe

Ce-ți recomandăm

bun.png

Despre KULT

Susține-ne

Ce facem

Pentru tineri

Subscribe

Subcribe

Contact

0773 123 246

©2021 by KULT. All rights reserved.