Poveștile pe care le spunem sunt poveștile pe care le trăim.

Devino colaborator și schimbă lumea cu a ta.

8 secrete pentru adolescenții scriitoriÎn perioada adolescenței, timpul pe care îl ai la dispoziție să faci ceea ce-ți place este destul de limitat (și nu pentru că ieși prea mult afară cu prietenii sau stai pe telefon). Cantitatea de teme și orele interminabile petrecute la meditații și la școală sunt doar câteva dintre obligațiile pe care le are un tânăr.


Dar, până la urmă, toată lumea spune că „pentru ceea ce-ți place găsești mereu timp și energie”. A fost dificil la început, recunosc, pentru că trebuia să mă organizez foarte bine, dar am reușit să-mi găsesc din nou motivația de a scrie după o perioadă plină de examene, teze și teme (din care, sincer, nu pot să spun că am învățat prea mare lucru). Dacă ești curios să afli cum am trecut peste acel timp, te invit să citești mai departe și, cine știe, poate o să reușești să îți urmezi și tu pasiunea de a scrie.


Uneori simt că nu eu controlez ceea ce scriu, că fluxul ideilor vine de undeva foarte profund, din interior.

După părerea mea, cel mai important lucru atunci când te apuci de scris este să fii relaxat. Agitația nu aduce nimic bun, ci, din contră, îți face gândurile să se miște necontrolat prin minte, fără a mai putea să le pui într-o ordine. Ascultă muzică, bea un ceai sau o cafea, mergi în parc sau încuie-te în camera ta, depinde de unde știi că-ți vine inspirația mai repede și ești mai eficient. Este foarte important să simți că nimic nu te poate distrage din starea pe care o ai atunci când scrii. E ca un fel de stare de concentrare maximă, în care îți lași degetele să alunece pe tastatură și să alcătuiască fraze. Uneori simt că nu eu controlez ceea ce scriu, că fluxul ideilor vine de undeva foarte profund, din interior. Fiind extrem de prinsă de text, nu gândesc fiecare cuvânt, ci las inspirația să curgă. Aproape de fiecare dată, conștiința și ființa mea fac parte din poveste și încep să simt și să trăiesc o dată cu personajele.


Întotdeauna scriu tot ce îmi trece prin minte, chiar dacă exprimarea nu este cea mai bună. La final, când sunt sigură că nu mai am nimic de adăugat, citesc din nou și completez sau refac paragrafele care nu-mi plac așa de mult.


Scrisul, pentru mine, este o pasiune la care nu pot renunța. Faptul ca mi-am așternut gândurile pe hârtie m-a ajutat să progresez, atât în plan profesional (cu școala și îmbunătățirea vocabularului), cât și în cel emoțional. Poate mulți nu cred, dar este foarte eficient să scrii ceea ce simți. Nu-i obligatoriu ca textul tău să ajungă sub privirea altora, așa că depinde doar de tine câtă emoție și autenticitate pui în ceea ce scrii.


Odată ce am intrat la liceu, am avut parte de mai mult timp pentru a compune, scăpând de examenul de capacitate și mulțimea de simulări. Nu scriu doar în vacanțe sau când am timp. Scriu în fiecare zi. Fie că schițez o schemă pentru un anumit personaj, fie că scriu pagini întregi pe calculator. Este important să faci acest exercițiu de a crea (orice) zilnic. Doar așa îți înveți creierul să-și imagineze tot felul de lucruri, chiar dacă nu este relaxat sau dacă este în vacanță. Atunci când sunt ocupată cu școala pe timpul zilei, îmi aloc seara o oră sau două pentru a scrie.


Nu-i poți cere minții tale să facă ceva ce nu poate.

Până acum câteva luni, scriam numai proză și piese de teatru, dar, o dată cu carantina, am descoperit articolele. Citind mult și despre tot felul de subiecte, mi s-a părut interesant să încerc și eu. Da, la început, poate nu am scris cele mai reușite texte, dar, tot încercând am reușit să descopăr și câteva dintre secretele jurnalismului... Dacă simți că a scrie poezii, de exemplu, nu este pentru tine, nu te forța să faci asta. Nu-i poți cere minții tale să facă ceva ce nu poate. Sau, dacă totuși poate, rezultatul nu va fi atât de valoros. De exemplu, dacă participi la un concurs, juriul își poate da ușor seama că textul tău este scris „din obligație”. Mai bine, concentrează-ți atenția pe ceea ce-ți place și te captivează, în felul acesta povestea ta va transmite emoție și va fi mult mai credibilă.


Eu sunt interesată de subiecte de actualitate din viața adolescenților și-mi place să dezbat pe aceste teme. De aceea, în majoritatea articolelor, abordez aceste teme prin prisma experiențelor pe care le-am avut, sperând să ajut și pe alții cu soluțiile pe care eu le-am găsit atunci (sau pe care le-am aflat mai târziu).


Să compui ceva este un ditamai procesul care nu se realizează doar în 2-3 ore, știu. Îți trebuie subiecte incitante, care să le placă cititorilor, astfel încât să spună că abia așteaptă următorul tău material. Dacă ai un blog, trebuie să ai un program de postat săptămânal, așa urmăritorii nu se vor plictisi și vor aștepta cu sufletul la gură următorul subiect pe care îl vei aborda. Dacă scrii o carte, trebuie să creezi personajele în așa fel încât, la final, să ai un as în mânecă și, de exemplu, să-i dezvălui o latură pe care nu a arătat-o până atunci sau să scoți la iveală un lucru de care nu părea că este capabil. Creează mereu o întorsătură a situației.


Un alt lucru pe care l-am învățat până acum este că cititul te ajută dacă vrei să scrii. Cu cât parcurgeți mai multe articole sau cărți în genul celor de care sunteți interesați, cu atât mai bine veți înțelege cum au ajuns alții să-și pună ideile pe foaie, limbajul pe care îl folosesc și modalitatea prin care se exprimă.


De exemplu, atunci când am compus primul text mai lung nu știam cum să-mi introduc personajele, părându-mi-se plictisitor să o fac în stilul clasic (el este X, are 15 ani și îi place să joace fotbal). Am citit cu atenție cum îi prezenta pe protagoniști unul dintre autorii mei preferați și am ajuns la concluzia că este mult mai interesant să-i dezvălui unul pe baza celuilalt. Toate informațiile pot fi prezentate pe parcursul cărții, astfel ținându-l în priză pe cititor până la final. Nu este deloc palpitant să spui tot despre personaje din primele câteva pagini, pentru că atunci nu ar mai fi incitant. Adaugă suspans.


Cum fac atunci când nu am inspirație să creez tot misterul necesar? Profit de un moment în care sunt supărată sau ceva nu-mi priește și mă apuc să scriu. La început, mi se părea surprinzător că puteam să transpun prin cuvinte exact ceea ce gândeam. Apoi, mi-am dat seama că acest lucru se datorează numai frustrărilor pe care le-am acumulat și așa, în loc, să țip sau să sparg ceva, îmi pun toată energia negativă în acea scenă.


Sigur petreci multe ore pe rețelele de socializare, așa că profită de acest lucru și dă follow persoanelor care sunt o sursă de inspirație pentru tine, urmărește-le conținutul. Combină ideile lui/ei cu ale tale și cu principiile după care te ghidezi și o să iasă ceva foarte autentic. Până la urmă, în scris, este vorba de autenticitate. Nu trebuie să te prefaci. Pe cititor îl atinge fiecare cuvânt sensibil pe care îl folosești, așa că profită de asta și introdu în text și niște învățături, cu siguranță pe cineva vor ajuta.


Chiar dacă nu câștigi, nu te descuraja, nu acesta era scopul.

O ultimă recomandare ar fi să participi la cât mai multe concursuri și să colaborezi cu asociații. Chiar dacă nu câștigi, nu te descuraja, nu acesta era scopul. Scopul este să îți formezi mâna și să vezi ce trebuie să îmbunătățești. Personal, am participat la o mulțime de concursuri și am văzut la ce mă pricep foarte bine și la ce mai am de lucrat. În plus, dacă asta nu te convinge, atunci poate îți sună bine că o să fie frumos să spui că ai mai scris pentru un concurs sau ai câștigat un premiu atunci când vrei să te angajezi undeva.


Sistemul de învățământ românesc nu ajută prea mult elevii la descoperirea pasiunilor lor, din acest motiv, în zilele de azi școala pare mai mult o corvoadă decât o plăcere. Este bine să le spui profesorilor ce îți place să faci și, poate, ai norocul să te susțină și să te îndrume. Școala de la noi te învață multe lucruri, dar care nu te pregătesc pentru viitor. Mi se pare mult mai util ca profesorul să te îndrume spre ceva ce-ți place sau să te ajute să-ți găsești pasiunea și să excelezi în ea decât să vorbească ore-n șir despre lucruri pe care pe tine nu te interesează.


Sunt convinsă că, odată cu trecerea timpului, lucrurile se vor schimba și ne vom adapta și noi la lumea în care trăim cu adevărat.


Drept concluzie, aș vrea să spun că fiecare dintre voi poate să facă orice-și dorește și trebuie să creadă în pasiunile lui. Ocupă-te de ele, nu le neglija, pentru că, cel mai probabil, viitorul tău va fi construit pe ceea ce faci acum. Profită de anii adolescenței și experimentează tot ce îți trece prin cap și... învață din greșeli și continuă, chiar dacă este greu sau te simți lipsit de energie.

Subscribe

Mulțumim!

Ce-ți recomandăm