A fi sau a nu fi angajat ca student?Articolul ăsta a pornit de la o discuție pe care o aveam zilele trecute cu mama în care ea îmi zicea că am toată susținerea financiară din partea ei și a tatălui meu și să nu-mi complic eu tinerețea. Însă eu am ajuns la concluzia că acum cât sunt mai tânăr ar trebui să fiu cât mai agitat, mai activ și să încerc să împac studiile cu jobul (care cel mai probabil o să fie unul mai prost plătit) și mai încolo să fiu mai liniștit. Asta în detrimentul statului pe banii părinților și al acceptării de joburi nasoale după facultate.


A început un nou an universitar, însă de data asta e unul mai special, dat fiind faptul că multe dintre facultățile din România și-au început orele exclusiv online. Cu toate astea, zilele trecute a apărut o știre conform căreia rectorii celor mai mari 2 universități din România recomandă studenților să revină în orașele în care studiază, chiar dacă facultățile lor fac strict cursuri online și poate chiar să-și ia un job part-time.


Însă aici intervine problema orarului, iar dacă ești student știi foarte bine ce zic. Dacă nu ești, trebuie doar să știi că orarul de facultate e astfel făcut încât cursurile/ seminarele se întind pe tot parcursul zilei și cu ferestre de câteva minute sau ore între ele, spre deosebire de un orar de școală care era de tipul 08:00 – 13:00. Iar aici iese la iveală problema că foarte puține joburi sau spre deloc, chiar nu acceptă angajați care să lucreze de exemplu două ore dimineața și două seara. Astfel că pentru a fi angajat trebuie să înlocuiești prezența la câteva cursuri sau seminarii cu prezența la locul de muncă și să-ți asumi că asta îți va impacta performanța academică.


Și acum că începe noul an universitar se pune iar întrebarea: A fi sau a nu fi angajat ca student? Iar răspunsul nu este unul tocmai simplu și depinde de ce vrei să pui pe primul loc – facultatea sau o viitoare posibilă carieră?


...faptul că la 20 de ani ar trebui să fie în continuare exclusiv pe banii părinților nu este tocmai cea mai bună opțiune.

Să le luăm pe rând. Dacă pui pe primul loc facultatea asta înseamnă că cel puțin 3 ani vei fi nevoit să stai pe banii părinților, ceea ce pentru unii nu e un lucru atât de rău, însă pentru alții e ceva ce nu poate fi realizat. Pentru unii studenți faptul că la 20 de ani nu pot acoperi măcar o parte din cheltuielile zilnice din banii lor nu este tocmai cea mai bună opțiune. Și nu pentru că nu și-ar permite familia lor, cu toate că există și cazul ăsta, ci pentru că nu pot ei să permită familiei să facă asta. La 20 de ani intervin anumite sentimente, orgolii, mofturi.


E vârsta la care începe să conteze din ce în ce mai mult imaginea, hainele pe care le poartă. Este, de obicei vârsta la care vor să-și cumpere de toate și să-și satisfacă anumite plăceri. E vârsta ieșirilor în oraș (deși acum e mai slăbuț pe partea asta). Iar toate astea implică bani, bani pe care nu-i pot neapărat avea de la părinți întrucât e mai importantă chiria, mâncarea etc. Să zicem că totuși o să trăiești cel puțin 3 ani doar cu banii familiei și o să-ți reduci din mofturi ca să nu mori de foame și te vei concentra pe facultate, vei participa la toate cursurile, poate chiar vei lua bursă. Însă la final de facultate, când va veni timpul să te angajezi va trebui să accepți tot felul de job-uri mai prost plătite ca să capeți experiență, pentru că în timpul facultății nu prea aveai de unde, dat fiind că erai mereu pe la cursuri....puțin câte puțin, vei ajunge complet independent.

Apoi, dacă lași pe locul doi facultatea și pui pe primul loc o posibilă viitoare carieră, va trebui să-ți asumi că o parte din banii câștigați se vor duce probabil pe taxă și pe restanțe. Asta pentru că o parte din zi o să fii la job, nu la facultate. Dar o să ai bani să-ți faci din mofturi, să mănânci și prin alte locuri, nu doar la cantină. Iar la final de facultate CV-ul tău o să fie îndeajuns de consistent încât să îți permiți să refuzi unele oferte de job și să ai și pretenții salariale. Astfel, puțin câte puțin, vei ajunge complet independent. Bine, asta e o discuție de implică ani de împăcat munca cu studiile în paralel.


Așadar, a fi sau a nu fi angajat ca student? Aceasta este noua întrebare și al cărei răspuns am încercat să-l dezbat mai sus.


Subscribe

Ce-ți recomandăm

bun.png

Despre KULT

Susține-ne

Ce facem

Pentru tineri

Subscribe

Subcribe

Contact

0773 123 246

©2021 by KULT. All rights reserved.