Poveștile pe care le spunem sunt poveștile pe care le trăim.

Devino colaborator și schimbă lumea cu a ta.

  • Platon Paula

Ce am făcut ca să scap de stres


Fotografie realizată de Paula Platon

Stresul este problema arhicunoscută a zilelor noastre. Suntem elevi, studenți și tineri cu probleme de viață, care nu știm întotdeauna pe ce drum să o luăm sau cât de semnificativă va fi următoare noastră decizie luată în fugă. Pentru a mai scădea din stres apelăm la hobby-uri, la o carte bună sau la orice lucru care ne place, ne relaxează și ne alungă gândurile de la el.


Eu mi-am dorit să aduc o schimbare camerei mele, că tot am petrecut o mulțime de timp în ea din cauza pandemiei, așa că am început să caut desene pe care le-aș putea face și singură pe un perete. Am ajuns la desene antistres și mandale. Ele sunt un simbol concentric foarte important pentru religia budistă, fiind folosite în scopuri religioase sau spirituale.


Ele sunt desenate la începutul unor ritualuri religioase, iar la final sunt distruse, nisipul fiind aruncat în apa unui râu.

Mandalele reprezintă cosmosul, universul, dar și tot ce ține de oameni, de ființa noastră interioară și exterioară, de armonia dintre trup și suflet. Felul în care este constituită urmează niște reguli clare. Tot desenul se concentrează asupra unui centru care semnifică sămânța noastră, a universului, a tot ce ne înconjoară. De aceea, mandalele se construiesc din interior spre exterior. De asemenea, această diagramă este formată din patru părți simetrice care în trecut reprezentau patru porți, fiecare având un punct central în formă de T.


Pentru budiști, crearea mandalelor reprezintă un ritual sacru și un mod de a intra în starea de meditație. Aceste diagrame sunt făcute cu nisip colorat, fiecare linie, culoare, formă geometrică având o semnificație aparte. Ele sunt desenate la începutul unor ritualuri religioase, iar la final sunt distruse, nisipul fiind aruncat în apa unui râu. Astfel, călugării budiști îți antrenează mintea, răbdarea și concentrarea, putând ajunge la starea de meditație.Fotografii realizate de Paula Platon

Aceste desene pot fi folosite și în psihoterapie, considerându-se că au puterea de a vindeca. În momentul în care pacientul este concentrat asupra desenării mandalei, subconștientul său iese la suprafață. Putem descoperi astfel trăirile noastre interioare pe care le avem în momentul creării sau ne redescoperim. Chiar dacă nu realizăm, noi intrăm într-o stare de meditație, indiferent dacă colorăm sau creăm o mandală, alegând formele geometrice sau culorile în funcție de mesajele sinelui nostru. De exemplu, albastru înseamnă vindecare emoțională și sufletească, verde - însănătoșire psihologică, negru este pentru secrete și individualitate, iar portocaliu pentru creativitate și autoconștientizare.


Aș fi putut începe cumpărându-mi o carte cu astfel de desene și apoi să văd dacă chiar îmi plac atât de mult. Dar am luat o foaie goală, un compas, un creion și mi-am pus telefonul alături deschis cu o imagine a unei mandale neterminate de pe Pinterest. Am început desenul făcând un cerc mare cât încape într-o pagina A4, apoi după imagine am făcut altele mai mici. Am împărțit totul în 12 părți egale și apoi am copiat toate celelalte linii care îmbogățeau mandala. Totul părea prea simplu, așa că am început să adaug detalii ca să o îmbogățesc. La final, cu un pix cu cerneala neagră. i-am dat culoare și am făcut-o să pară ca și cum ar fi fost imprimată. Această mandală m-a făcut să apelez la creativitatea și răbdarea mea, procesul fiind destul de greu. După fiecare nouă linie adăugată, trebuia să îndepărtez pagina de hârtie și să văd ce mai vrea subconștientul meu să adauge. Am bazat al doilea desen pe perfecțiune. Majoritatea liniilor le-am făcut cu compasul pentru că îmi doream ca fiecare margine de petală să fie la fel de curbată.


Am experimentat o răbdare, o motivație și o încăpățânare enormă, nu puteam să renunț la puncte.

Ultima mandală pe care am făcut-o a fost și cea mai dificilă pentru că în afară de liniile pe care mi le doream cât mai drepte și rigide, mai trebuia să mă joc și cu densitatea de negru pe care o aplicam. Secvențele în care am pus puncte au fost cele mai grele. Plecam de la o multitudine de puncte mici și aproape lipite între ele pe cale le distanțam treptat până la finalul părții în care voiam să fie. Am experimentat o răbdare, o motivație și o încăpățânare enormă, nu puteam să renunț la puncte. Finalul a fost aproape perfect pentru mine, chiar dacă negrul guvernează, mandala nu duce lipsă de armonie.


O mandală îți va exprima de fiecare dată pace, liniște și echilibru. Ai nevoie de răbdare atunci când vrei să te apuci să desenezi sau să creezi un astfel de simbol. Dar cu siguranță la final te vei simți mult mai aproape de tine, mai liniștit și dornic să mai vezi sau să mai faci astfel de desene.Fotografii realizate de Paula Platon

Subscribe

Ce-ți recomandăm

bun.png

Despre KULT

Susține-ne

Ce facem

Pentru tineri

Subscribe

Subcribe

Contact

0773 123 246

©2021 by KULT. All rights reserved.