Poveștile pe care le spunem sunt poveștile pe care le trăim.

Devino colaborator și schimbă lumea cu a ta.

Ce le voi spune copiilor mei când mă vor întreba de ce mor oamenii în spitalele de stat?

La nici șașe ani de la tragedia din Colectiv, în 29.01.2021, s-a anunțat că a avut loc un incendiu la Spitalul „Matei Balș” din București. Până acum, trei persoane au fost găsite carbonizate și o persoană declarată decedată.

Olga Kononenko via Unsplash

Haideți să facem o scurtă trecere în revistă a unor evenimente petrecute în ultimii ani.


INCENDIUL DE LA SPITALUL „MATEI BALȘ”, din București. 29 ianuarie 2021


În dimineața zilei de 29 ianuarie 2021, în jurul orei 5:00, a avut loc un incendiu la Spitalul „Matei Balș”, din Capitală. Sub coordonarea Parchetului Tribunalului București s-a deschis o anchetă și un dosar penal pentru ucidere din culpă.


Mai mulți pacienți au fost transportați la alte spitale, iar aparținătorii au la dispoziție două numere de telefon pentru a se informa în legătură cu pacienții: 021.2069398 și 021.2648515.

Incendiul de la „Matei Balș” nu este primul incendiu în perioada pandemiei. Unul dintre incendii a fost la Piatra Neamț, la jumătatea lunii noiembrie 2020.


În incendiul de la Piatra Neamț, zece persoane și-au pierdut viața, altele au fost rănite, printre care și medici. În cazul acestui incendiu, există o anchetă coordonată de Parchetul General, care și acum așteaptă rezultatul celor patru expertize solicitate. Au fost audiate toate persoanele care ar fi putut oferi informații despre această tragedie. De această anchetă se ocupă procurorii care au gestionat și anchetele privind Clubul Colectiv.


Sursa: www.facebook.com

Într-o postare de pe Facebook, în urma incendiului de la „Matei Balș”, ministrul sănătății, Vlad Voiculescu susține că majoritatea spitalelor sunt rezultatul unei subfinanțări și a unor achiziții netransparente și susține că va face tot ce ține de el pentru ca astfel de tragedii să nu se mai repete.


COLECTIV. 30 octombrie 2015


Colectiv este cunoscut ca un eveniment care a cauzat moartea și vătămarea corporală a sute de persoane. Colectiv a fost un club din București în care pe data de 30 octombrie 2015 a avut loc un incendiu. Această tragedie a devenit cea mai mare tragedie din România de după anul 1989. Vestea tragediei a ajuns peste tot în lume și reprezentanții celorlalte țări și-au exprimat părerea de rău pentru evenimentul trist și pentru familiile îndurerate.


Incendiul din Colectiv s-a produs ca urmare a faptului că persoanele care administrau clubul, deși știau care este numărul limită de persoane și că nu erau destule ieșiri de urgență, au permis să intre mult mai multe persoane decât limita, mai exact, aproape 300 de persoane.


Sursa: www.facebook.com

Spațiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgență. La întâmplarea tragică a mai contribuit și desfășurarea unui foc de artificii în condițiile amenajării interioare improprii unor astfel de activități. În interiorul clubului erau materiale ușor inflamabile, care erau montate fără dispoziții legale, în scopul de a fi evitate costurile suplimentare. Patronii clubului nu aveau autorizație de la pompieri pentru asemenea activități.


După Colectiv, au fost făcute multe promisiuni, multe reportaje, proteste, a fost făcut chiar și un documentar în care s-a investigat situația din data de 30 octombrie 2015. Persoanele publice și-au exprimat nemulțumirea în nenumărate rânduri, s-au strâns donații pentru spitale, multe persoane au donat sânge, societatea s-a mobilizat atât de bine după dezastrul produs.


Din păcate, am cuvinte de laudă doar despre societate, pentru că astăzi, 29 ianuarie 2021, la nici șase ani de la întâmplarea din Clubul Colectiv, sunt dezamăgită, furioasă și plină de tristețe.


Sursa: www.facebook.com

INCENDIILE DIN SPITALE NE ARD SPERANȚA DE A RĂMÂNE ÎN ROMÂNIA


Când aveam 6 ani, în 2003, mătușa mea a plecat să lucreze în Anglia. Eram micuță, nu înțelegeam de ce era necesar să plece așa departe, credeam că se poate și aici. Credeam că vrea să ne părăsească, așa gândeam la vârsta aceea. În 2021, mătușa mea încă locuiește și muncește în Anglia. Când a plecat din țară avea aproape 30 de ani.


Timpul a trecut și ea s-a gândit de câteva ori să revină în țară, pentru că îi e dor de familie, îi e dor de „acasă”. Însă nu s-a concretizat această dorință, fiindcă era amăgită că va fi mai bine după următorul protest, după următoarele alegeri, dar niciodată nu a fost.


Sursa: www.facebook.com

Mult timp am fost supărată pe ai mei pentru cum m-au crescut, i-am condamnat și nu i-am înțeles. Dar uitându-mă la nedreptățile din jurul meu și gândindu-mă câte promisiuni le-au fost făcute lor, promisiuni care niciodată nu s-au respectat, îi înțeleg. Înțeleg de unde vine frustrarea lor și neîncrederea în oameni, înțeleg de ce m-au bătut la cap să învăț, să am note mari, să fiu cineva, înțeleg de ce mi-au spus că cel mai bine este să te bazezi pe tine.


Unde e corectitudinea când te duci în spital fiind bolnav, pentru a te însănătoși și ieși de acolo ars de viu? Sau când te duci într-o seară într-un club și nu te mai întorci acasă? Care este justificarea pe care le-o dați familiilor acelor oameni care au ars de vii? Cum puteți să dormiți noaptea?


Mamă, tată, acum vă înțeleg și îmi pare rău că ați trecut prin atâtea. Ați trecut prin comunism, ați trecut prin promisiuni neîndeplinite, ați trecut prin criza financiară, prin sentimente de neputință, prin grija zilei de mâine, ați trăit în frică. Vă înțeleg și îmi pare rău.


Eu și soțul meu avem 23, respectiv 27 de ani. Eu sunt la Facultatea de Psihologie pe care o termin în câteva luni, apoi voi urma Masterul și formarea pentru a deveni psihoterapeut. Soțul meu a terminat Politehnica și a terminat un Master în Administrarea Afacerilor. Suntem tineri, suntem la început de drum, avem multe planuri de viitor și suntem de patru ani împreună.


Ni s-a părut ireal că se întâmplă așa ceva...

În acești patru ani, de două ori ne-am gândit serios să plecăm din țară. Țin minte că o dată a fost după Referendumul din 6-7 octombrie 2018, pentru redefinirea familiei. Ni s-a părut ireal că se întâmplă așa ceva, că cineva chiar a propus acest referendum, dar asta este altă poveste plină de nedreptate în care nu voi intra acum. Ce am reținut din acea perioadă este întrebarea: „Ce le voi spune copiilor mei dacă vor vedea doi oameni de același sex sărutându-se pe stradă?”


După aproape 3 ani de la Referendum, 31 de ani de la Revoluție, aproape 6 ani de la Colectiv, după o pandemie care a scăpat de sub control și după ce ne-am pierdut încrederea de atâtea ori în conducerea țării, eu vă întreb: „Ce le voi spune copiilor mei când mă vor întreba de ce mor oamenii în spitalele de stat?


Subscribe

Mulțumim!

Ce-ți recomandăm