Cum arată BACul în timp de carantină

#BAC #carantină #coronavirus


Ilustrație de Alexia Hoștinar-Cnup

Știm cu toții ce este bacul, mai ales pentru că majoritatea vorbim despre asta și ne facem griji, până când ajungem să îl dăm. Cu toate acestea, fiecare alege să se raporteze diferit la bac, gândindu-se mai serios la admitere sau poate nevrând să rămână decât cu bacul, pentru că încă nu s-au gândit la facultate. De câte ori nu am auzit: Eh, oricum nu faci nimic după facultate? Dar ce putem crede despre examenul maturității, mai ales în timpurile astea tulburi?

Cum se simt elevii din an terminal, considerați ghinioniști de majoritatea generațiilor (cei dinainte și după ei), mai ales când au nevoie cel mai mult de încurajări, pregătiri și liniște interioară?

Am vorbit cu 5 tineri care se află într-o astfel de situație, fiecare cu un plan de viitor diferit și cu o percepție diferită asupra a ce se întâmplă acum în întreaga lume. Unii se simt mai liniștiți, alții deznădăjduiți sau letargici în fața indiferenței arătate de profesori.


Dar ce am putea învăța noi toți din trăirile lor și, mai presus, cum ar trebui să le fim alături?


I. Pandemia

Ce părere ai despre pandemie până în momentul actual?


Daniela, care are 18 ani, este din Suceava și încă studiază filologia, mi-a scris: „Păi, pe de o parte, mă-ntristează situația. Persoane nevinovate se infectează și pot muri, alții au nevoie de îngrijiri medicale urgente și nu au unde. Plus că pierdem timp pe care nu-l vom putea recupera. Singura partea bună e faptul că natura pare să-și mai revină.”


E o nebunie, dar o nebunie de care aveam probabil nevoie ca să ne confirmăm și reconfirmăm niște lucruri la nivel de societăți și individual.

Larisa are încă 18 ani, urmează să împlinească 19 pe 30 aprilie și este în ultimul an de liceu, la științele naturii. A ales să dea bacul la română, mate și biologie. Locuiește în apropiere de orașul Corabia și a făcut acolo cei 4 ani de liceu, plus gimnaziul.

E o nebunie, dar o nebunie de care aveam probabil nevoie ca să ne confirmăm și reconfirmăm niște lucruri la nivel de societăți și individual. Nu știu în ce măsură o să ne schimbe, dar sigur o să o facă.”, a spus ea atunci când am întrebat-o ce părere are despre pandemie până acum. Alții nu mi-au răspuns cu atât de multă speranță.


Ștefan, un alt tânăr de 18 ani, tot la filologie, dar din Roman, a avut o perspectivă asemănătoare: „Nu suntem pregătiți din punct de vedere medical, atâta timp cât sistemul spitalelor de la noi nu face față la numărul de pacienți și confirmați.”


Alexandra, care studiază științele naturii în Roman și vrea să dea la Medicină, mi-a spus la rândul ei: „E ceva care depășește țara noastră și nu trebuia să se întâmple. Dacă prostia omenească e prea mare, se poate ajunge în situații de genul, dar trebuie să mergem tot înainte.”


Cu toate acestea, există și păreri neutre:Dacă vorbim despre modul de gestionare al autorităților, aș fi așteptat ceva mai mult profesionalism și mai puține gafe făcute în public (vezi discursul lui Vela despre Paște, apoi pe Iohannis zicând că el nu a fost de acord). Totuși, au băgat starea de urgență într-un moment relativ okay, în condițiile în care țara noastră nu ar face față la numărul de bolnavi de prin Italia sau Spania.”II. Orele online

Faci ore online în perioada aceasta?


Când i-am întrebat dacă au început să facă ore în mediul online, majoritatea mi-au răspuns negativ: Nu se fac, cel puțin la mine la școală... sau hai să nu vorbesc de întreaga școală, poate alte clase fac și nu știu eu, dar noi nu am făcut, chit că suntem a 12-a și ne așteaptă un examen nu peste multă vreme. Nu e capăt de țară, totuși. Aveam materia deja predată la disciplinele pentru bac, ne-a rămas doar s-o punem foarte bine la punct și să lucrăm mult.”, mi-a zis Larisa.


Biroul Larisei

Raluca, liceană în Roman, la mate-info, a zis de asemenea: Nu am făcut nicio oră online până acum. Ne mai pune proful de mate uneori niște teste (pe grupul clasei), pentru cine vrea.”


„Se dau teme, dar nu se pune accent pe ele.”, mi-a destăinuit și Alexandra.


Doamna profesoară de istorie ne-a dat la un moment dat niște variante de lucrat și ne-a urat sănătate, iar după dusă a fost.

În ciuda indiferenței majorității profesorilor, care par mai demoralizați decât elevii care urmează să-și dea examenul maturității, există și excepții: Nu facem ore online, suntem cred că singura clasa care nu face cursuri online. Doamna profesoară de istorie ne-a dat la un moment dat niște variante de lucrat și ne-a urat sănătate, iar după dusă a fost. De diriga, care ne predă română, n-am auzit absolut nimic. În schimb, profesoara care ne predă logica nu doar ca ne dă materiale, dar rezolvă variante cu noi pe grupul de pe mess și ne explica pe limba noastră ce nu înțelegem. Și se interesează și de cum ne simțim, ce facem.”

Daniela se simte bucuroasă de această excepție, mai ales pentru că a ales să dea bacul la această materie anul acesta.III. BACUL ȘI ADMITEREA

Cum crezi că va afecta situația actuală bacul și admiterea, în caz de dai la facultate?


„Dau admitere. La bac sunt două situații: ori va fi foarte ușor ca să compenseze că nu am fost la școală (plus că e mai puțină materie), ori va fi greu pentru că o să bage vrăjeală cu au stat două luni acasă și au avut timp să învețe și se vor lua note mici.”, mi-a scris Raluca.

Larisa, de asemenea: Mai tare decât a afectat virusul bacul deja nu cred că are cum. Îl dăm mai târziu, cel mai probabil în iulie, iar mulți dintre noi nu vor lua neapărat nota dorită sau vor pica din cauza lipsei pregătirii pe care o făceau înainte să trebuiască să ne autoizolăm în case. Singura parte bună este că programele s-au subțiat, măcar atât.”IV. PREGĂTIREA

Cum te pregătești de BAC în perioada asta?


„Nu mă pregătesc deloc decât pentru admitere, încerc să scriu eseuri și să le reproduc pentru bacul la română…”, a zis Alexandra după ce s-a gândit ceva timp cum să-mi răspundă.


„Lucrez singură, cam așa”, mi-a scris Raluca. „Cu profii de meditații țin legătura. Îmi dau ei de lucru, le trimit și îmi corectează. Mie personal îmi convine, pentru că mă concentrez strict pe ce am nevoie. De exemplu, n-aș avea nevoie ca profesorul de istorie să stea pe capul meu, în condițiile în care eu sunt la real și nu voi da bac din așa ceva.”


Mă demoralizează extrem de tare faptul că sunt departe de colegi, oamenii ăia îmi sunt a doua familie și e foarte greu să nu-i văd.

„De când sunt acasă tot timpul, nu-mi place să recunosc, dar învăt mult mai puțin. Nu mă pot concentra absolut deloc.”, mi s-a confesat Daniela. „Mă demoralizează extrem de tare faptul că sunt departe de colegi, oamenii ăia îmi sunt a doua familie și e foarte greu să nu-i văd. În schimb, mă gândesc că o să se termine perioada de izolare și o să mă-ntorc la liceu și o să dau bacul și viața o să meargă mai departe, iar de asta trebuie să continui. Lucrez cât mai multe variante și mă folosesc de toate sursele pe care le am ca să mai citesc și să învăț ceea ce nu ni s-a predat. Iar dacă nu înțeleg ceva, apelez la prietenii mei.”


„Cum mă pregătesc de bac? N-am mai pus mâna pe cărțile de bac de 2 săptămâni :)) Dar nu dă bine să zic asta, nu?”, s-a dat de gol Larisa.V. PROFESORII

Dacă nu te ajută profesorii așa cum îți dorești, ce-ar putea să facă mai bine?


Mulți au ales să facă meditații, cu chiu cu vai, ori apelând la tot ce ține de internet, ori amintindu-și de vremea dinaintea pandemiei.


Ștefan mi-a spus deschis: „Nu mi se pare ok ca un profesor să predea materia de bac prin online, având în vedere pandemia și condițiile actuale. Acum pierdem mult timp și ar trebui să ni se procure măcar un suport de curs (pe Google Classroom) de către profesori, dacă nu putem face ore online. Astfel, am putea întreba și primi explicații relevante în legătură cu materia respectivă.”

...aș vrea ca profesorii să ne ajute îmbunătățind calitatea orelor, dinainte și după pandemie

„Îmi lipsește să mă duc la meditație la mate, doar profa care mă medita mă ajuta să-nțeleg ce nu înțelegeam la clasă, și-mi erau multe lucruri neclare”, mi-a scris Larisa. „Începusem să sper că nu pic la mate :)) În plus, faptul că știam că am temă și trebuia s-o fac ca să nu mă duc cu mâna-n c*r la ea mă motiva să lucrez, acum abia trag de un exercițiu la săptămână, dacă trag și de ăla. Cum te ajută profesorii? Diriga ne verifică din când în când cum suntem și spune că îi e dor de noi. Suportul ei moral și emoțional în perioada asta e grozav. Profa de română s-a asigurat că avem toate comentariile, ne-a îndemnat să lucrăm cât mai multe variante de bac și ne ține la curent cu noutățile care ne interesează. Dacă nu te ajută așa cum îți dorești, ce ar putea să facă mai bine?”


„Nu ne ajută profesorii, ne ajutăm singuri.”, mi-a zis Alexandra. „Încerc să învăț nemecanic, să scriu eseuri, să fac exerciții... cât am chef, aproape chef… Fac orice după bunul plac. Dacă aș avea un program, nu știu dacă aveam să-l respect. Din clasa a noua până acum, nu cred că am făcut vreo oră serioasă… aș vrea ca profesorii să ne ajute îmbunătățind calitatea orelor, dinainte și după pandemie. Dintotdeauna am făcut pregătire ca să înțeleg mai bine:”


Totuși, există și o rază de soare în timp de furtună și anume - profesorii îngăduitori: „Dacă avem neclarități, putem să le dăm mesaje profesorilor, iar ei ne răspund.”, a spus Raluca.VI. MORALUL

Cum te simți în momentul actual din punct de vedere psihic și fizic?


Psihic sunt mai okay de când nu verific regulat știrile. Mă simțeam anxioasă, neputincioasă. De asemenea, dacă la început îmi venea să mă urc pe pereți, chit că nu sunt genul care crapă dacă nu iese zilnic, acum m-am obișnuit. Fac lucruri care-mi plac și fac în ritmul meu lucruri pe care înainte simțeam că sunt presată să le fac într-un ritm mai alert. Evident, îmi e dor de prieteni, de plimbările mele lungi, chiar și de școală. Dar sunt super recunoscătoare că stau la curte și tot am unde să ies :))) Și fizic sunt ok, poate doar un pic mai moleșită, că nu mă omor cu mișcarea și somnul mi-e un pic dat peste cap.”, a zis Larisa.

Până să se dea starea de urgență credeam că-mi place să stau în casă, dar nu e așa. Mi-e dor să ies, să-mi văd prietenii, să râd cu ei si să îi îmbrățișez.

„Din punct de vedere psihic mă simt -0, deoarece sunt o persoană claustrofobă și simt că nu pot sta în casă. Trebuie să deschid un geam în fiecare zi ca să mă simt mai bine. Fac mișcare în fiecare zi ca să slăbesc sau ca să mă mențin, să mă simt mai bine. Am slăbit 3 kg de când a început pandemia.”, mi-a scris Alexandra.


Ca de obicei, există păreri diferite și pozitive, precum cea a lui Ștefan: „Mă simt exact ca în fiecare zi, deși se poate și mai bine, fiindcă nu-mi place să fiu închis forțat în casă. Din punct de vedere fizic, culmea, nu fac mișcare, dar slăbesc.”


Sincer, sunt cu moralul la pământ”, mi-a spus Daniela.

Până să se dea starea de urgență credeam că-mi place să stau în casă, dar nu e așa. Mi-e dor să ies, să-mi văd prietenii, să râd cu ei si să îi îmbrățișez.”


Biroul Danielei

Aceeași părere a împărtășit-o și Raluca: „Mă simt la fel ca înainte de carantină, cu excepția că mi-e dor să-mi îmbrățișez prietenii, dar vorbim video zilnic, deci compensăm oarecum. Am început să fac sport din plictiseală, deci fizic sunt okay.”VII. MOTIVAȚIA

Ce te motivează? Ce te demotivează?


Mă motivează vorbitul cu persoanele dragi, văzutul serialelor, învățarea unei limbi noi… și simt că mă demotivează pesimismul familiei.”, a recunoscut Alexandra.


Mă pregătesc mai mult pentru admitere, deși încerc să-mi împart timpul și pentru bac, dar mereu mă trezesc în fața pianului”, mi-a scris Ștefan. „Mă motivează studiul la pian pentru admitere, uitat la seriale și filme și vorbit cu diverse persoane. De familie nu o să comentez. Și mă demotivează statul în casă, pentru că îmi limitează viața socială.”


„Singurul lucru care mă motivează în perioada asta”, mi-a spus Raluca, „este faptul că trebuie să iau bacul. Probabil nu o să-mi dai dreptate, dar nu consider că îți trebuie altă motivație ca să înveți :))VIII. MINTEA CEA DE PE URMĂ

Ce ai fi vrut să știi înainte de a începe clasa a 12-a?


Aș fi vrut să știu ca bacul nu e atât de înspăimântător pe cât spun ceilalți și că nu ar fi trebuit să mă tem de clasa a 12-a”, mi-a scris Daniela. „Și as mai fi vrut să știu că o să fie cel mai frumos an din viața mea, ca să mă pot pregăti emoțional de finalul lui.”


Înainte de clasa a 12-a aș fi vrut să știu că trece foarte repede… Pentru că am luat-o for granted. Adică nu am apreciat. Și a trecut și n-am simțit-o.

Ștefan a fost mai simplist: „Înaintea de-a 12-a aș fi vrut să știu toată materia de bac…”


Alții probabil au regrete, precum Raluca: „Înainte de clasa a 12-a aș fi vrut să știu că trece foarte repede… Pentru că am luat-o for granted. Adică nu am apreciat. Și a trecut și n-am simțit-o.”

Ce aș fi vrut să știu înainte să încep a 12-a? Că a 12-a o să fie o glumă, în primul rând. Apoi, poate mai multe despre facultăți, să vină profesori și studenți, inclusiv oameni care lucrează în diverse domenii să ne vorbească despre ele, chiar și după începerea anului școlar. Suntem mulți care încă nu știm ce să facem cu viețile noastre și timpul în care putem lua o decizie se scurtează dramatic cu fiecare zi.”, mi s-a confesat Larisa.IX. OBSTACOLELE

Ce îți este cel mai greu în momentul ăsta?


Cel mai greu? Să știu că există posibilitatea, oricât de mică, de a nu da bacul. M-am pregătit atâta timp și nu vreau să fie degeaba. Și faptul că nu-mi pot vedea colegii.”, a spus Daniela.


Cel mai greu e că am rămas cumva pe cont propriu...

„Cel mai greu e că am rămas cumva pe cont propriu, adică până acum, eram săptămânal la pregătiri și mi se explică destul de clar cam tot la fel și la școală. Într-un fel învățăm obligat forțat din rutină. Acum trebuie să îmi fac singură programul.”, mi-a destăinuit Raluca.Biroul Ralucăi


Ce îți este cel mai greu în momentul ăsta? Să mă mobilizez să mă țin de un program. E cel mai greu lucru dintotdeauna, de fapt.”, mi-a scris Larisa.X. COLEGII

Ce fac ceilalți colegi?


Raluca a zis scurt și la obiect: „Colegii sunt la fel ca mine. Suntem în aceeași oală toți. Vorbim toți între grupulețe mici.”


Ce fac ceilalți colegi? Suntem o clasă majoritar formată din copii de la țară”, mi-a spus Larisa. „Sunt acasă, își ajută părinții în gospodărie, încearcă să n-o ia razna că nu se pot vedea cu prietenii. Unii dintre ei, mai iresponsabili, găsesc portițe și se întâlnesc, unii poate și învață pentru bac, nu știu, singurele noastre discuții despre bac au fost îngrijorările că poate nu-l dăm, când îl dăm, ce se scoate din programă.”


„Nu știu ce-mi fac colegii, pentru că eu nu vorbesc în general cu vreun coleg.”, mi-a scris Alexandra.


La fel și Ștefan: „Nici eu nu prea vorbesc cu colegii, doar ce discutăm pe grup… Se mai fac glume despre banchet, dar în rest nimic.”


Colegii? Majoritatea sunt în aceeași situație ca mine; stau în casă, învață, dar mai greu și abia așteaptă să ne vedem în ziua când om putea ieși.”, a spus și Daniela.XI. AJUTORUL

De ce fel de ajutor ai avea nevoie?


De ce ajutor crezi că aș avea nevoie? Bine, nu răspunde. Știu ce ți-a trecut prin cap. Adevărul e că nu vreau să fiu ajutată. Nu vreau să mă (mai) gândesc la facultate, mi s-a luat să iau site-urile la puricat, să-ntreb în stânga și în dreapta, pauză. Vedem după bac ce dracu' fac. Cât despre program, ține doar de (auto)disciplină, mi-o formez eu cât de curând, că o să fie nevoie. Altfel, singurul ajutor pe care l-am acceptat a fost al unor prieteni, la mate, unde mă împotmoleam rău.”, a destăinuit Larisa.


...niște suport moral ar fi perfect în perioada asta.

Nu cred ca am nevoie de ajutor.... Pot spune că am situația sub control, dar niște suport moral ar fi perfect în perioada asta.”, mi-a spus Daniela.


Am nevoie de ajutor psihic, fiindcă simt că înnebunesc, fiind închisă în casă și neinteracționând cu cine am nevoie pentru a mă simți mai bine.”, a scris și Alexandra.


Ștefan a pus punctul pe i: „Am nevoie de ajutor… să ieșim din casă mai repede.”Tu cum te descurci în perioada asta?

DE CITIT

SUBSCRIBE

bun.png

Despre KULT

Susține-ne

Ce facem

Pentru tineri

Subscribe

Newsletter

Contact

0773 123 246

©2021 by KULT. All rights reserved.