Cum este să înveți, cu adevărat, în scenariul galben?

Școala exclusiv online, fizic sau sistem hibrid? Cum este să înveți, cu adevărat, în scenariul galben?


Nu ar fi o noutate pentru nimeni să spun că anul acesta este atipic cu totul. Exact așa cum s-a sfârșit, așa a și început: cu date care se actualizează de la minut la minut, cu incertitudini din partea superiorilor, cu profesori care nu știu să folosească aparatele electronice și multe alte neregularități cu care, din păcate, ne confruntăm de aproape un an.


Dorințele elevilor despre ce are să se întâmple sunt împărțite, așa cum este, până la urmă, și normal. Unii vor să învețe exclusiv online, fie din cauza fricii că se pot îmbolnăvi, fie pentru că sunt sătui de cantitatea de teme pe care o primeau, pe când alții vor să revină în bănci de tot, dorind să-și revadă colegii și prietenii.


Liceul meu a decis să înceapă anul școlar în scenariul hibrid (galben), adică fiecare clasă care nu este terminală să se împartă în două serii, fiecare urmând să vină fizic la școală timp de o săptămână. Există, bineînțeles, avantaje și dezavantaje în toată această poveste și vreau să vă împărtășesc ce am descoperit chiar după prima săptămână, de la tristețea simțită când nu aveam voie să ne îmbrățișăm unii cu alții, până la felul în care profesorii au reușit să se descurce cu predatul în același timp pentru două serii.


Totul se încearcă a rămâne cât mai steril și curat, în ciuda numărului mare de oameni.

În primul rând, triajul la intrarea în școală a devenit ceva firesc. Lângă intrarea în fiecare clasă există câte un aparat cu dezinfectant. Obligația tuturor este de a-l utiliza înainte a pătrunde în sală. Totul se încearcă a rămâne cât mai steril și curat, în ciuda numărului mare de oameni. Ceea ce m-a uimit se rezumă doar la existența săpunului și hârtiei igienice la baie, care până acum era doar un lux.


Pauzele sunt grupate în numai două categorii: unele de cincisprezece minute, iar altele de cinci. În cele mari, elevii au voie să iasă în curte, unde masca poate fi dată jos dacă distanțarea este păstrată, celelalte fiind doar pentru a servi masa.


Dacă purtarea măștii de protecție este dificilă pentru adulți, pentru un copil este, aproape, imposibil. Au existat cazuri în care ora de curs a fost ținută în curte, doar pentru a avea parte de puțin aer curat. Oxigenul este, într-adevăr, insuficient de cele mai multe ori, iar asta duce la lipsa concentrării, a cursivității în vorbire și, de ce nu, rămânerea fără idei.


Este adevărat că sunt multe responsabilități...

Orele durează în medie patruzeci de minute, timp în care profesorul are îndatorirea de a se conecta cu elevii din mediul online, să se asigure că nu există întreruperi, să facă prezența și să predea. Este adevărat că sunt multe responsabilități, numai că doar așa putem să păstrăm o urmă de normalitate în ziua de azi.


1) De ce profesorii nu sunt trași la răspundere în momentul în care nu se conectează pe online, iar elevii primesc absență dacă sunt absenți?


2) Ce se va întâmpla cu copiii care nu sunt introduși în clasă la ore? Lecțiile pe care le pierd vor afecta clar educația și notele lor. Până la urmă, au dreptul la educație și acesta le este luat din cauza anumitor problemelor „tehnice”.


Din păcate, în unele cazuri, cadrele didactice sunt cele care îi descurajează pe elevi să mai participe la ore, transmițând mesajul că nu pun foarte mult accent pe ele. Din toată această poveste, elevul înțelege că îi este permis să plece de la ore sau să le trateze cu indiferență, pentru că nici profesorul nu și-a respectat obligația de a se fi prezent la curs.


În al doilea rând, te poți simți norocos dacă ai șansa de a fi în grupă cu prietenii tăi. Dacă nu, vei avea ocazia de a vorbi și cu alți colegi. Din experiență, pot spune că am observat puncte comune cu alții. Prin râsete și discuții despre vremurile normale reușim să ameliorăm tristețea. Este momentul perfect să începi să-ți faci prieteni noi și să devii mai sociabil cu cei din jur.


Un avantaj al sistemului hibrid este că temele și testele vor fi sub formă de proiecte, deci notele vor fi mari și mai simplu de luat.


Acum un an de zile părinții aproape că ne obligau să ieșim câteva ore din casă...

Acestea au fost toate întâmplările mai neobișnuite care mi-au atras atenția în prima săptămână de liceu într-un an atât de diferit. Modul în care ne ducem acum viața s-a schimbat total și trebuie să ne adaptăm la nou. Acum un an de zile părinții aproape că ne obligau să ieșim câteva ore din casă, iar acum, din cauza stărilor de urgență și a restricțiilor, sunt foarte doritori. Mi-e dor de întâlnirile cu toții din prima zi de școală, de ieșirile de după ore, de râsul care te bufnea în cele mai nepotrivite momente din cauza glumei unui coleg. În mai puține cuvinte: mi-e dor de timpul în care eram cu toții împreună.


Abia atunci când nu mai ai acces la ceva, îi duci cu adevărat dorul și realizezi cât de mult îți lipsește.


Nu știu cum a început pentru voi acest an școlar, dar eu mi-am dat seama că sunt foarte obosită după fiecare zi. Este foarte stresant să menții ritmul alert al vieții cotidiene, dar numai respectarea numeroaselor reguli ne poate ajuta să trecem mai repede peste pandemie.

Subscribe

Ce-ți recomandăm

bun.png

Despre KULT

Susține-ne

Ce facem

Pentru tineri

Subscribe

Subcribe

Contact

0773 123 246

©2021 by KULT. All rights reserved.