Poveștile pe care le spunem sunt poveștile pe care le trăim.

Devino colaborator și schimbă lumea cu a ta.

Cum să supraviețuiești într-o lume condusă de ITDesigur, poate că titlul sună aberant, însă cei care și-au pus întrebarea au ajuns la concluzia că noi suntem conduși de inteligenţa artificială. Stai, te rog să nu te îndoiești de mine, nu o să te oblig să-ți lași telefonul sau ceva. Eu doar îți aduc la cunoștință niște lucruri pe care, la rândul meu, le-am întâlnit în alte părți şi chiar la mine însămi.


Conform documentarului „Dilema Socială” de pe Netflix, rețelele de socializare sunt primul lucru pe care îl accesează majoritatea oamenilor prezenți în mediul online, categorie urmată de jocuri și conținut media. Mulți interni care au demisionat de la companii mari, precum Google, YouTube, Facebook sau Reddit, au sugerat că, de fapt, noi suntem produsul lor.


Nu noi folosim aplicațiile, ci ele. Pentru ca noi să primim reclame relevante, se folosesc de informațiile pe care le dăm cu bună știință, mai mult sau mai puțin. Puțini știu însă că algoritmul poate influența oamenii în alte scopuri, se pot schimba concepții, iar algoritmul acesta nu mai poate fi oprit. Evoluează de unul singur și se îmbunătățește încât poate nici producătorii nu știu ce să facă.


Cu toate acestea, ce e de făcut?


Avem câteva variante, precum să ne detaşăm de mediul online. În fine, nu în totalitate, cum mulți dintre noi sunt nevoiți sa folosească internetul pentru a învăța. Închidem aplicațiile, dezinstalăm Instagram, nu mai postăm. Okay, avem deja impresia că nici nu mai existăm, de fapt, pentru că aceste aplicații ne creează falsa impresie că socializăm, că ne facem cunoscuți. Adevărul e că ne consumăm timp dând scroll pe reţelele sociale, consumând informație aruncată de alți oameni ca prin văzduh. Pe scurt, fenomenul globalizării e abia în floare, ceea ce facem noi nu este decât să semănăm din ce în ce mai mult unii cu ceilalți.


Atunci, avem și alte soluții?


Desigur, ideal ar fi să găsim o metoda potrivită pentru noi înșine, întrucât am descoperit problema. Sfatul meu este să începeți prin „a vă face curat” în telefon, pornind de la aplicații, poze, contacte și site-uri vizitate (astfel evităm și fake news-urile si descurajam “yellow journalism”). Treceți la TV, presupunând că mai aveți unul și că îl mai deschideți din când în când, urmăriți cât mai rar posturile mondene sau tabloide.


De ce să ne lăsăm „memoria cache” să ne tragă în jos?

După care, cel mai important, adunați-vă ideile din propria minte; aici e cea mai interesantă chestie. Cert este că acolo avem multă mizerie de care nici nu știam, prioritizaţi conținutul real, nu cel imaginar! Am scăpat de pericolul like-urilor, de frica de a rămâne singuri și fără followers. De ce să ne lăsăm „memoria cache” să ne tragă în jos?


Experienţa mea personală cu lumea IT


De când a început pandemia Covid-19, mi-am adâncit din ce în ce mai mult mintea în internet. Am explorat tot ce era de explorat la suprafaţă, am ajuns să văd toate postările din feed într-o singură zi, mi-am închis conturi, am deschis altele. Pe Instagram, durata medie petrecută este de aproximativ 2h/zi, ceea ce mă îngrijorează foarte mult. Eu nu stau cu orele, ci mai degrabă deschid atât de des aplicaţia încât pe parcursul zilei „mănânc” două ore (două!!!) făcând nimic. Dacă adăugăm şi Facebook-ul, unde dau share la meme-uri în timp ce mănânc, se fac 2h 36min/zi. Trist, dar adevărat.


Aşa că mi-am propus ca, într-o săptămână de la data scrierii acestui articol - 29 octombrie, să merg la psiholog. Am ajuns să ţin mult prea mult cont de părerile celorlalţi, de like-urile prosteşti, încât ştiu şi realizez că am nevoie de o eliberare. Sincer, am nevoie să fac şi altceva. Sunt dependentă de tehnologie şi nu mi-e bine.


Pe deasupra, am optat să fac şcoala exclusiv online, deoarece mă feresc extrem de mult de Covid şi mai am de făcut încă o operaţie. Încerc să termin clasa a XII-a prin intermediul Google Meet şi Zoom, însă uneori sunt extrem de confuză, mă doare capul, mă dor ochii… Mi-am supraîncărcat creierul cu atâtea lucruri, cu încercări eşuate de conectare la ore, încât acum abia tastez acest paragraf. Da, fără tehnologie şi internet acum nu terminam 12 clase. Cel mai probabil nu făceam nimic.


E nevoie de voinţă.

Cu toate acestea, simt cum îmi dăunează, devine extrem de stresantă prezenţa continuă pe net şi nici nu învăţ mare lucru dacă nu depun vreun efort. Mă ajută faptul că, totuşi, mă pot aşeza la birou şi să mă prefac că sunt în clasă, dar în niciun caz nu e la fel. Încerc să mai reduc timpul de internet după ore, mai ies în curte, mai iau aer… Sper să ajung de la 2h 36min la doar 10 minute de reţele sociale. E nevoie de voinţă.


And there’s more about it...


În principiu, până și cei care au inventat rețelele respective s-au trezit dependenți de acestea, deși știau cum funcționează și le știau riscurile, aceștia își verificau telefonul pentru a vedea ce mai e de făcut. În ciuda eforturilor depuse, ei povestesc cum încercau să îmbunătățească încontinuu aplicația respectivă, chiar dacă ei erau cei prinși în acel joc.


Aș putea înșira aici multe sfaturi dar, din păcate, am ajuns să compar dependența de IT cu dependența de țigări. Promovarea acestora, indiferent de mijlocul utilizat, duce la o percepție greșită cum că „nu poți să te lași, pur și simplu e un obicei prost”. Da, este un obicei de care te iveşti la tot pasul, fie în grupuri de persoane, pe stradă, acasă...


Totul e în mâinile tale acum.

Toți sunt conștienți de pericolul fumatului chiar și atunci când fumează, ştiu şi eu din experienţă proprie. Înțelegeți unde bat? Nu sunt același lucru și, totuși, sunt foarte similare aceste dependențe. Totul trebuie să se întâmple în mod conștient și realist. Să vrei tu să îți faci un bine sau, poate, nici să nu îți pese. Să-i dai postpone și să uiți că vrei să scapi de dependență. Totul e în mâinile tale acum. Ține telefonul și citește iar acest articol, urmărește documentare, utilizează-l. Ți-am promis că nu te voi obliga să-l lași, e alegerea ta din acest punct. Ai grijă de tine, dragă cititor!Subscribe

Ce-ți recomandăm

bun.png

Despre KULT

Susține-ne

Ce facem

Pentru tineri

Subscribe

Subcribe

Contact

0773 123 246

©2021 by KULT. All rights reserved.