Cursuri de pe vremea Covidului

„Oare va fi awkward sau funny?” este întrebarea frecventă a studenților în această perioadă.

Nick Morrison via Unsplash

Dar cum vremurile disperate cer măsuri disperate, am transformat cadrul online într-un mediu de studiu academic (sau măcar am încercat). Acum două zile am înțeles că orice curs online e o surpriză și o sursă de voie bună (în cel mai bun caz). Cursurile online de limba franceză par irealizabile, însă măcar profesorul nostru O. e încrezător.


Părea o zi de miercuri obișnuită, mai degrabă obișnuită pentru vremurile nedorite în care ne aflăm. Deși era 1 aprilie, nimeni nu părea că își mai aduce aminte sau are chef să facă vreo „glumiță” bine intenționată, poate chiar pregătită. Profesorul O. ne anunțase cu o zi înainte că urma să desfășurăm cursul pe platforma Zoom, cunoscută de toți studenții de altfel. „Soyez prêts pour demain 14h00 svp”, ne transmise el nerăbdător.


Timpul dintre cursurile acestea ar trebui să fie valorificat, însă e doar timp în care te îngrijorezi pentru cei dragi, chiar și pentru cei necunoscuți sau doar te simți pierdut.


Dar nemulțumirea pentru timpul acordat pregătirii unui aspect decent, cine o mai putea potoli?

Așa, cu gânduri multe, așteptam la 14:05 datele pentru a mă putea loga. Minutele treceau, iar singurele mesaje primite erau pe grupul colegilor. Totul părea mai clar când ne-am gândit la posibila farsă (reușită de altfel) făcută nouă. Dar nemulțumirea pentru timpul acordat pregătirii unui aspect decent, cine o mai putea potoli? Totuși, om de cuvânt cum s-ar zice, ne-a trimis datele. Ai zice că am fost la fel de nerăbdători ca el. Ei bine, el a fost singurul cu video activat.


Microfonul pornit însemna „că ai cuvântul”. Așadar, am preferat să fim politicoși față de el și să le ținem închise în mare parte din timp. Iar când un student și-l pornea, auzeam cum se ceartă pisicile, cum cineva avea musafiri nepoftiți, cum pe altul îl strigă mama la masă, cotcodăcitul găinilor sau lătratul cățelului pe care nu l-a anunțat nimeni că stăpânul are curs. Aceste sunete de fundal pot fi un real motiv de voie bună sau de trezire atunci când somnul te ia prin surprindere. Mă și întrebam dacă ar trebui să dau volumul mai tare sau mai încet. Oricum, nu te simți prea rușinat, dacă ți-e închisă camera video.


O fi franceza de vină sau atenția acordată pisicii?

Problema apare atunci când e musai să fii atent la ceea ce spune profesorul, nu la sunetele surpriză. Cele câteva materiale trimise, în special link-uri, au fost delectare, timp în care noi ne întrebam pe grup ce trebuie să facem cu ele. O fi franceza de vină sau atenția acordată pisicii? Cinci minute pentru rezolvări în mediul online au însemnat „ia să văd cum e să închid și eu microfonul” (timp numai bun de luat o gustărică).


Binecuvântarea Zoom-ului în acest caz este chat-ul, căruia îi mulțumesc că pot da mesaje private (apropo, asta se învață după ce faci gafa de a da către everyone un mesaj nepotrivit). Colegii râd doar pentru că ai făcut descoperirea mai târziu decât ei. Nici nu mai contează la ce curs te afli, căci situații stânjenitoare se întâmplă oricât de mult ai încerca să deții controlul. Până și profesorul cunoaștere momentele prea lungi de tăcere, când speră ca cineva să-i răspundă la întrebarea considerată relevantă.


Până la urmă, somnul e bun și cu vocea profesorului ca sunet de fundal.

Devin tot mai „interesante” modalitățile găsite de profesori pentru a adapta lucrurile obișnuite, noilor metode oferite de tehnologie. O fi și asta o lecție pentru a prețui contactul fizic sau chiar simpla prezență fizică (revenim cu detalii după pandemie). Însă, nimeni nu poate nega că propriul pat este mai confortabil pentru un pui de somn decât banca din amfiteatru, deranjată de staționarea zilnică a atâtor capete obosite. Acum te întrebi dacă nu ar merge făcută încă o absență. Până la urmă, somnul e bun și cu vocea profesorului ca sunet de fundal. Asta se practică mai des decât chiulitul, când te porneai la facultate și ajungeai să numeri florile din parc sau să stai la o bârfă printr-o cafenea.


Am constatat că trebuie să fim atenți pentru a găsi orice motiv de bucurie și a-l lăsa să-și facă treaba. Izolarea e doar fizică. Tehnologia pe care încercam să o ținem la o distanță decentă acum e tot ce avem și chiar necesară. Acest lucru poate va instala dependența chiar și în rândul celor mai vehemente persoane de odinioară. Totuși, motivația de după izolare va fi mai mare, aș zice inevitabilă (cine n-ar renunța la navigatul fără scop pe internet pentru a-și revedea prietenii?).

Cu siguranță nu va fi la fel.


Subiectul principal îl știi, doar lecțiile sunt noi.

Reacomodarea va presupune revenirea la vechile obiceiuri. Aflând-ne în plin proces de evoluție, oare vom vrea să revenim la sentimentele din trecut? Fiecare lună astfel petrecută e ca un nou capitol al aceleași cărți. Subiectul principal îl știi, doar lecțiile sunt noi. Nu căuta rezumate.


Experimentează și nu închide ochii plictisit când treci la pagina următoare. Bucură-te chiar și de experiențele oferite de tehnologie în perioada aceasta, mai ales când ți se întrerupe netul, de parcă până și el obosește de la insistențele tale zilnice.Related Posts

See All

Subscribe

Ce-ți recomandăm

bun.png

Despre KULT

Susține-ne

Ce facem

Pentru tineri

Subscribe

Subcribe

Contact

0773 123 246

©2021 by KULT. All rights reserved.