Dacă ți-aș spune că poți crea artă cu ajutorul matematicii și fizicii?

Adolescența este vârsta la care cei mai mulți dintre noi încercăm să ne facem din pasiuni un job.

Poate mulți dintre noi am vrut să ne apucăm sau ne-am apucat la un moment dat de ceva ce ne plăcea, dar am renunțat mult prea devreme. În speranța că vă va ajuta, am realizat un interviu cu un adolescent care a reușit să învețe singur programare.


Înainte de toate, aș vrea să vă fac o mică prezentare a sa. Așadar, este un licean obișnuit pe care îl bucură și îi plac aceleași lucruri ca oricăruia dintre noi. În urmă cu aproximativ un an a decis că este momentul să facă ceea ce îl pasionează. Acesta a decis că nu mai este timp de așteptat și a început să muncească zilnic pentru visul lui. După cum veți afla și din articol, a început să învețe singur și continuă să se dezvolte constant indiferent de problemele pe care le întâmpină.


Poate sunteți curioși să aflați și de la el cine este: „Cine sunt eu? Doar un student de liceu ce a ales să își creeze provocări pe care să le depășească constant, iar dacă te regăsești în această descriere, felicitări! Sunt mândru de tine.” După cum vă puteți da seama, este un adolescent ambițios care încearcă să își depășească constant limitele, ceea ce și reușește, dorind să ajungă cea mai bună variantă a sa.


În speranța că vă pot face să priviți cu alți ochi programarea și că poate vă fac să vă îndreptați către acest domeniu, vreau să vă spun câteva avantaje. Poate că nu știți, dar știind programare puteți fi freelancer. Acum m-ați putea întreba: „Dar ce este un freelancer?”. Așadar, un freelancer este un liber profesionist, o persoană care lucrează independent, care desfășoară o profesie fără un angajament pe termen lung cu un angajator.


Cel mai important avantaj ca freelancer este libertatea. Aveți libertatea de a vă crea propriul program, de a alege de la cât la cât să munciți, cum să munciți, cât și de unde să munciți. De asemenea aveți libertatea de a vă selecta clienții, dar și persoanele sau firmele cu care să colaborați.


Un alt avantaj ar fi câștigul (nu mai este de mult un secret că în acest domeniu se câștigă bine), dar și faptul că veți avea un job asigurat (ținând cont de dezvoltarea constantă a tehnologiei). De asemenea, cel mai probabil, nu vă veți plictisi niciodată de asta. Este un domeniu fascinant care vă permite să vă îmbunătățiți constant și mereu va exista ceva nou de învățat.


Aș putea continua să vorbesc mult despre avantaje, dar sunt sigură că le veți afla singuri, dacă veți fi curioși, după ce veți citi articolul. Un sfat pe care aș vrea să vi-l dau este să încercați să citiți și printre randuri, veți fi surprinși de ce veți descoperi. Cu toate acestea fiind spuse, este timpul să îi aflăm secretele.


Cum ți-ai descoperit pasiunea pentru partea asta?


O să încep cu a spune de unde mi-am trezit pasiunea pentru programare presupun, pentru că asta a fost prima dată. În timp, văzând câte lucruri plăcute vizual pot crea cu ajutorul codului, am început să îmi creez propriile opere de artă. Totul îi este datorat doamnei profesoare Maria Ohota, care a reușit să îmi dezvolte gândirea logică și să îmi arate partea frumoasă a programării, punându-mi bazele și făcându-mă să văd ceva interesant chiar și în prelucrarea cifrelor unui număr.


Vreau să fiu un artist și o să încerc să devin unul cu ajutorul matematicii, fizicii și al tehnologiei.

După aceea, a venit pandemia și mi-am propus să nu pierd timpul degeaba. Mi s-a oferit ocazia să evoluez într-o direcție și aveam de gând să fiu alt om la sfârșitul carantinei, unul mai bun, cineva care a dezvoltat un skill nou, așa că am dat de un youtuber cu un program de învățare bine structurat (The coding train) care folosea un framework de Javascript numit p5. M-a ajutat foarte mult și faptul că framework-ul avea o documentație bine construită și ușor de parcurs.


Cu timpul, văzând cât de multe lucruri estetice pot crea pornind doar de la simple linii și forme geometrice ce se pot mișca, am fost vrăjit de domeniu. În spatele oricărui fenomen există o bucată de știință și o frumusețe algoritmică în orice ne înconjoară, iar cei ce reușesc să o reconstruiască se pot numi artiști. Vreau să fiu un artist și o să încerc să devin unul cu ajutorul matematicii, fizicii și al tehnologiei.


Ce te-a determinat să începi să înveți singur?


Trăim vremuri în care ne înecăm în informație, dar suntem tot mai însetați de cunoaștere. Am ajuns prea sătui de valul de informație cu care ne confruntăm zilnic,și nici măcar nu o mai filtrăm. Totuși, în ciuda acestui lucru, încă cred că există ceva bun în oceanul acesta de idei numit internet. Dacă vrei să faci ceva, vei găsi oricând minim 10 feluri în care să înveți, trebuie doar să ai ambiția necesară.


Așa că, întrebările mele sunt: Ce vă determină pe voi să nu vă apucați de ceea ce simțiți că vă atrage? Pe cine așteptați să vă învețe când voi puteți să îl alegeți? De ce singur? Pentru că nu trebuie să existe mereu un om care să te împingă de la spate, poți fi propriul tău motivator și să crezi în tine când nimeni nu o face.Cum îți găsești ambiția și motivația zilnică? Ce sfaturi le-ai da celor care nu au motivația necesară?


Este o întrebare destul de grea, pentru că fiecare om reacționează diferit la diferiți stimuli, unii se pot bucura din nimic în timp ce alții au nevoie de o doză mare de adrenalină, și singurul lucru pe care îl pot spune este cum îmi câștig eu doza de motivație.


În primul rând, vreau să vă spun că toți oamenii cu care am discutat au simțit la un moment dat anxietate, frică , tristețe sau chiar s-au subestimat, fiind oameni super talentați și recunoscuți de multă lume,este un sentiment normal ce nu trebuie îngropat. Poate că idolul vostru trece prin aceleași stări ca și voi și, totuși, încă îl admirați, cum fac și alți oameni cu voi. În plus, dacă continui să faci ceva cu pasiune, și să te îmbunătățești constant va exista o mână de oameni, oricât de mică, care te va susține în continuare. Iar acest lucru, cel puțin pentru mine, este de ajuns.


În schimb, dacă vei sta mereu la linia de start așteptând un taxi, vei rămâne acolo până la final, în timp ce vei vedea cum alții trec ca rachetele pe lângă tine.

Și desigur, dacă ceea ce lucrezi nu te face fericit, atunci caută altceva. Iar ca sfaturi pentru a vă regăsi ambiția, vă sugerez să găsiți oameni ce au aceleași aspirații ca voi, sau sunt din același domeniu, dar la un egal cu voi, sau poate puțin mai buni. Încurajați-i și legați prietenii, iar apoi discutați despre subiectele comune, cel puțin eu asta fac de fiecare dată când mă simt demotivat.


Uneori doar ai nevoie de optimismul unei persoane pentru a te face bine. Și în general, viața e un maraton, odată ce ai intrat în cursa spre a deveni super bun pentru un subiect, vei alerga continuu. În schimb, dacă vei sta mereu la linia de start așteptând un taxi, vei rămâne acolo până la final, în timp ce vei vedea cum alții trec ca rachetele pe lângă tine.


Cum a fost la început? Ți-a fost greu?


Putem să zicem cu toții că începutul nu e niciodată ușor.


Curiozitatea va fi mereu de folos când trebuie să înveți ceva.

Și totuși, cum am zis mai sus, mi-am găsit un program structurat de învățat, așa că am știut de unde să încep. Și de acolo am făcut pași mici urmărind o linie invizibilă, trecând peste concepte la care nu m-aș fi putut gândi niciodată. Mereu când am descoperit un subiect nou am căutat și alte derivate ale sale luându-mi timpul necesar pentru a căuta articole pe wikipedia și a înțelege mai bine. Curiozitatea va fi mereu de folos când trebuie să înveți ceva.


Ai avut momente în care ți s-a părut prea greu și ai vrut să renunți?


Au fost momente când am vrut să renunț la tot și să mă mut undeva în munți cu o ferma micuță și să trăiesc nomad, dar nu am lăsat negativitatea să mă înghită și presupun că am fost norocos pentru că mereu a existat un om care să îmi spună că îmi apreciază munca sau pe mine. N-aș da pentru nimic acel sentiment. Faptul că faci pe cineva mândru de tine ar trebui să fie o motivație pentru toți.


"And I want to go, want to live my own life

Want to find all the things I've lost inside

Every time that I try

Then I see you smiling, I see you smiling."

(Palaye Royale - Where Is The Boom?)


(„Și vreau să plec, vreau să-mi trăiesc viața

Vreau să găsesc toate lucrurile pe care le-am pierdut [în interior]

De fiecare dată când încerc

[Atunci] te văd zâmbind, te văd zâmbind.”

Palaye Royale - Where Is The Boom?)


Ce sfat le-ai da celor cărora le place partea asta, dar nu știu de unde să înceapă?


Just do it, nu contează de unde pornești nu există capătul corect pentru nimic, pur și simplu trebuie să îți păstrezi o direcție constantă și să o ții cu plăcere, iar când simți că nu mai e calea ta, renunță și găsește altceva ce te face fericit.


Cât de importantă este susținerea?


Suntem ființe sociale, avem nevoie de cineva care să creadă în noi mereu, fie ei părinți , prieteni sau persoane mai intime, dar nu trebuie să facem din asta un viciu. Eu, personal, am nevoie de puțină susținere pentru că mereu încerc să mă fac în primul rând pe mine mândru și deobicei chiar îmi iese. Dar asta nu înseamnă că cei care mă susțin nu îmi ajung undeva în suflet și îmi fac fericită fiecare bucățică din mine.


De ce ești cel mai mândru?


Este greu de ales, îmi iubesc toate creațiile și simt că o să se supere pe mine dacă aleg doar una dar, pot alege câteva.


Această tentativă de Illuminati pentru că are o frumusețe de cod în spate și de concepte. De asemenea, iubesc acest copacel din cauza organicității create prin programare, e granița dintre recursivitate matematică și biologie, ceea ce este superb și acest flowfield.


Acesta are o pagină de Instagram unde postează își postează creațiile și proiectele, așa că puteți să trageți o privire și chiar să îi cereți sfaturi. Sunt sigură că va ajuta cu cea mai mare plăcere și se va bucura să facă asta!

Subscribe

Ce-ți recomandăm

bun.png

Despre KULT

Susține-ne

Ce facem

Pentru tineri

Subscribe

Subcribe

Contact

0773 123 246

©2021 by KULT. All rights reserved.