Poveștile pe care le spunem sunt poveștile pe care le trăim.

Devino colaborator și schimbă lumea cu a ta.

De ce avem nevoie de artă? De la agonie la extaz și cum să știi să te poziționezi la mijloc

Avem la dispoziție artă pentru a nu muri din cauza adevărului.” - Friedrich Nietzsche

Ce este arta? Din punctul meu de vedere nu trebuie să îți pui niciodată această întrebare. De ce? Conceptul de artă se schimbă pe zi ce trece și este diferit pentru fiecare persoană în parte. Pentru unii înseamnă picturi, pentru alții înseamnă haine și modă, pentru alții înseamnă cărți. Pentru mine înseamnă tot.


Arta a fost mâna care a luminat în întuneric și m-a ghidat afară din groapa depresiei și m-a ajutat să văd frumos în fiecare urât.


Să facem un mic joc de imaginație. Să ne gândim la moduri de comunicare și la limbaje și să încercăm să privim un pic mai departe de lingvistică și limbajele semnelor sau de limbajul corpului. Veți descoperi că universul în sine comunică cu noi. De la felul în care funcționează o familie și până la felul în care vântul poartă cea mai mică particulă de nisip, universul ne vorbește. O face prin artă.


Matematica este artă.

Majoritatea oamenilor urăsc matematica, dar există un secret. Există o singură modalitate pentru a înțelege și cele mai ascunse gânduri ale universului și pentru a reuși să îi răspundeți înapoi. Matematica. Cine a reușit să stăpânească pe deplin tainele matematicii știe toate secretele universului și vorbește cu el în fiecare moment al timpului. Matematica este artă. O artă simetrică și exactă, bineînțeles, dar artă.


Sunt atât de multe situații care rezonează extrem de mult cu munca unui pictor sau poet și apar în viața oricărui om. Să luăm ca exemplu tot matematica: felul în care te face să te simți când ajungi la final și descoperi un rezultat și te simți împlinit și satisfăcut sau felul în care te simți când nu reușești să îi dai de cap, criticându-ți munca, putând oricând să lași baltă tot ceea ce construisei până în acel punct. Și mai sunt o multitudine de exemple pe care le pot da pentru a demonstra cât de subiectivă și flexibilă este definiția artei. Când ajungem să realizăm aceste lucruri, începem să zărim ușor, ușor pașii pe care trebuie să îi urmăm pentru a evada din pericolele stimei de sine scăzute și pentru a ajunge să ne vindecăm și să ne schimbăm complet perspectiva asupra vieții.


Îmbrățișează-ți amintirile și mulțumește-le pentru ceea ce te-au învățat.

Oamenii, în primul rând au nevoie de echilibru în mare parte, însă pentru a reuși să te înțelegi și să te cunoști cu adevărat, din când în când, momentele de agonie și extaz sunt binevenite, deși pe moment nu pare așa. Pentru a ajunge să te iubești, însă, este nevoie să știi să îți valorifici experiențele indiferent dacă sunt bune sau rele. Îmbrățișează-ți amintirile și mulțumește-le pentru ceea ce te-au învățat.


Dacă stăm și privim înapoi vom observa cum încă de la începuturi, când bazele civilizației încă nu erau complete, omenirea voia să se exprime. Fiecare persoană care a existat și care există dorește să își împărtășească experiențele și să lase ceva în urma ei. Așa funcționăm noi. Învățăm din experiențele celorlalți și totodată vrem să dăm mai departe: prin genă, prin vorbe, prin scris, prin artă.


Societatea pe care o știm noi nu ar fi arătat așa cum arată astăzi fără această nevoie a oamenilor de a se exprima. Încă de la primele desene rupestre și picturi murale antice și până la arta contemporană, dans, film și muzică, aceste nevoi, mișcări și simțiri au știut să clădească frumos o societate care să evolueze și să învețe să își accepte și să iubească ceea ce îi face diferiți.


Arta a schimbat paradigme, a construit societăți și școli de gândire și a dat curaj unor generații întregi. A descâlcit minți înnodate în tipare prăfuite și a lăsat loc pentru nou și pentru acceptare.


Atunci când creezi ceva, când îți folosești toate abilitățile, de la imaginație și până la mușchiul cel mai insignifiant de la degetul mic, și le folosești la maxim, atunci faci artă. Atunci schimbi lumea și o ajuți să meargă mai departe și să descopere segmente nemaivăzute de omenire. În acele momente de îmbătare spirituală, mintea devine lichidă și, precum argintul viu, te poartă către descoperirea propriului sine necesară evoluției umanității.


Arta te salvează. Trebuie doar să știi cum să o manevrezi.


De câte ori atunci când erai înghițit cu totul de depresie simțeai că devii o entitate comună cu patul și că ușor, ușor începi să dispari și ajungeai într-un punct în care nu mai simțeai nimic? De câte ori atunci când te trezeai din transă te simțeai mizerabil și luai de la capăt contopirea cu patul? De câte ori voiai să se termine și să fie ca înainte? Știu.


Știu că e greu. Știu că de multe ori, tot ce auzi de la alte persoane și inclusiv ce am scris aici par niște vorbe goale. Dar, am trecut prin asta și acum sunt bine.


Agonia încă va fi alături de tine, poate pentru destul de mult timp, dar vei reuși să o oglindești.

Ridică-te. Dă drumul la muzică. Spală-te pe dinți și fă un duș. Schimbă-ți hainele și îmbracă-te cu hainele tale preferate. Ia cel mai apropiat caiet sau agendă și începe să scrii despre tot ceea ce te apasă. Imaginează-ți că acea agendă este cel mai mare dușman al tău și că de fiecare dată când îți citește cele mai întunecate gânduri le absoarbe asupra sa. După ce faci asta, ia alt caiet și desenează în cele mai puternice culori tot ceea ce cândva te făcea fericit/fericită. Încearcă să te miști pe ritmul muzicii și luminează-ți camera. Uită-te pe fereastră. Încearcă să porți o conversație simplă cu cineva, chiar și despre vreme. Pentru un moment vei observa cum uiți chestiile urâte. Ele vor fi tot acolo. Agonia încă va fi alături de tine, poate pentru destul de mult timp, dar vei reuși să o oglindești. Culcă-te. Trezește-te. Repetă ce am scris mai sus, chiar dacă e greu. Însă, crede-mă că va fi din ce în ce mai ușor, dar va trebui să o faci zilnic.


Caută mijlocul dintre agonie și extaz și uită prin artă pentru un moment. Închide ochii, lasă-ți demonii să doarmă și liniștește-i ducându-i la muzeul sufletului tău și când se plictisesc de muzeu, du-i la terapie. Terapia nu este o rușine și salvează vieți.


Subscribe

Mulțumim!

Ce-ți recomandăm