Poveștile pe care le spunem sunt poveștile pe care le trăim.

Devino colaborator și schimbă lumea cu a ta.

De ce jocurile video sunt mai benefice decât credem

Lumea virtuală nu are restricții și nimeni nu te poate opri să fii cine vrei tu să fii. Totuși, trebuie să păstrezi un echilibru între viața reală și cea virtuală.

„X și 0” a fost primul joc video inventat de un profesor din Marea Britanie. Nimeni nu știa ce impact uriaș vor avea acești pixeli combinați pe un ecran asupra noastră. Jocurile au în continuare un succes răsunător atât în rândul tinerilor, cât și al adulților. Totuși, sunt ele bune pentru noi?


Personal am simțit mereu că pot să „evadez” din lumea reală atunci când intru în lumea virtuală, pentru că am ocazia să aleg ce vreau să fac și cum vreau să fac, fără să mi se spună că am făcut alegeri greșite. Pentru mine lumea jocurilor video este locul în care pot fi cine vreau eu să fiu. Dacă vreau să fiu la fel de puternic precum Hulk, voi alege un joc în care sunt acest personaj. În cazul în care simt nevoia de libertate și vreau să zbor, aleg un joc în care sunt Superman.


De asemenea, timpurile în care trăim acum nu sunt dintre cele mai bune. Uneori am senzația că aș vrea să fi trăit în trecut, prin Evul Mediu, și să văd cum era atunci. Tot ce am de făcut în acest caz este să aleg un joc precum Skyrim, Age of Empires sau The Witcher, iar atunci voi putea să fiu parte din acea lume pentru ceva timp. După ce ies din acest vis cu ochii deschiși, mă simt ca atunci când termin un serial bun, adică nu mai știu ce să fac cu viața mea. Glumesc, nu e chiar atât de rău, dar bănuiesc că știi acea senzație care te face să-ți dorești să continui acel film, să trăiești din nou alături de personaje, dar cu toate acestea știi că asta nu se va întâmpla și ești cuprins de melancolie.


Lumea virtuală nu are restricții și nimeni nu te poate opri să fii cine vrei tu să fii.

Consider că jocurile video îmi oferă o scăpare din lumea în care trăim și ne ajută enorm în această perioadă în care pare că lumea devine din ce în ce mai „închisă”. Lumea virtuală nu are restricții și nimeni nu te poate opri să fii cine vrei tu să fii. Totuși, trebuie să ai grijă la modul în care îți gestionezi timpul și să nu lași jocurile să te distragă de la lucrurile cu adevărat importante. Trebuie să știi să păstrezi un echilibru între ceea ce este virtual și ceea ce este real.


Sunt jocurile video dăunătoare?


„Ce e prea mult strică”. Așa e și cu jocurile pe calculator, consolă sau alte dispozitive. Dacă stai prea mult în fața ecranelor îți va afecta sănătatea. De pildă, ochii noștri nu sunt făcuți pentru asta. Dioptriile pot crește excesiv și duc la diferite afecțiuni oculare, precum: cataractă, ochi uscați și obosiți.


De asemenea, putem considera statul la calculator o dependență atunci când se suprapune cu anumite activități mai importante decât un simplu joc.


Excesul de jocuri are un impact negativ și asupra viitorului nostru. Mihai, un prieten de-al meu, și-a irosit 25 de ani din viață doar pentru a deveni unul din jucătorii de top ai jocului numit Lineage II, apoi și-a dat seama că nu are nimic de câștigat din ceea ce face. A făcut cataractă și trebuia să se opereze de urgență pentru a nu-și pierde ochiul, însă nu avea destui bani pentru operație. Părinții nu-l puteau ajuta, pentru că erau morți de vreo câțiva ani, iar fratele lui era plecat în străinătate în căutarea unui trai mai bun. Salvarea lui a venit în cele din urmă din partea unui prieten virtual care s-a oferit să-i plătească operația, dar cu o singură condiție: trebuia să vină în Londra. Prietenul era de fapt o fată cu care se juca de ani de zile pe serverele Lineage, iar ea, cunoscându-i povestea de viață, i-a propus să se mute cu ea în Londra.


Mihai a refuzat la început, pentru că nu simțea că e pregătit să-și părăsească țara și mai ales casa părinților, dar afecțiunea pe care o avea acum la ochi l-a determinat să ia o decizie. S-a dus la Londra și probabil s-a operat. Spun asta, deoarece nu am mai auzit nimic de el din ziua în care a plecat din România. Din perspectiva mea, acea persoană a pierdut din vedere ceea ce este mai important (viața reală) și în loc să se concentreze asupra ei, și-a perfecționat skill-urile, dar nu pe cele potrivite. Consider că, acesta este un exemplu în care s-a pierdut contactul cu realitatea, iar diferența dintre oamenii din mediul virtual și cei din mediul real nu mai era atât de sesizabilă pentru el. Dacă e așa, putem considera că jocurile video iau „stăpânire” asupra vieții noastre și așa putem ajunge la dependență. Dacă simți că nu poți controla nevoia de a te juca la calculator, atunci ar trebui să începi să-ți pui câteva semne de întrebare.

Florian Olivo via Unsplash

Conform WHO (World Health Organization), a fost introdus sindromul numit adicția de jocuri video (gaming disorder). Această afecțiune a fost definită drept un tipar al comportamentului celor ce practică gaming-ul și se caracterizează prin prioritizarea jocurilor video față de alte activități, până la punctul în care ele devin mai importante față lucrurile cotidiene pe care le avem de făcut. Există cazuri în care au fost destrămate cupluri de ani de zile din cauza ignoranței unuia dintre parteneri. De asemenea, în contextul pandemiei, multe persoane fac telemuncă. Acesta este prilejul perfect pentru a lua o pauză de zece minute, pentru un meci de Fifa. Îți dai seama că acele minute se vor transforma în ore, iar atunci când te vei plictisi, vei realiza că nu ți-ai făcut treaba la locul de muncă și că deadline-ul e mai aproape decât crezi. În acest caz, poți ajunge în situația în care ești dat afară de la serviciu.


Totuși, dacă ai un vis și crezi că ai abilitățile necesare pentru a deveni cu adevărat un jucător profesionist, atunci fă-o. Însă nu te îmbăta cu apă de ploaie în momentul în care îți dai seama că ai un nivel de joc mediocru, deoarece îți faci iluzii și te minți singur. Dacă simți că ai nevoie de apreciere și validare din jocurile video, iar lumea reală reprezintă un chin, atunci este posibil să ai o problemă. Păstrarea unui echilibru este cheia în toată ecuația asta. Joacă-te ocazional, când ai timp liber și fă-o din plăcere, nu pentru a-ți satisface nevoile din lumea reală.


Utilitatea video gaming-ului


Ar trebui să avem o părere mai bună despre acest subiect, pentru că beneficiile aduse de jocurile video nu sunt de trecut cu vederea.


Ajută la dezvoltarea creativității și a inteligenței oamenilor. Unele jocuri stimulează gândirea, punându-ne în situații în care trebuie să ne imaginăm o anumită structură, să avem un plan și să găsim soluții, pentru a rezolva diverse probleme. De exemplu, Minecraft este un joc în care trebuie să supraviețuiești (prin găsirea unor modalități de procurare a hranei), să obții materii prime pentru a-ți construi un adăpost și să înveți cum să combini diferite elemente/obiecte, pentru a crea o armă cu care să te aperi. Astfel, mintea ta se antrenează pentru a face diferite conexiuni în plan spațial pentru a reține locul unde ai „tabăra”, să raționalizezi hrana în mod corect pentru a nu muri de foame și să înveți „cum să fii un mic inginer” pentru a-ți construi un adăpost.

Mike Baumeister via Unsplash

Atenția distributivă și observarea detaliilor. Atunci când te afli într-un joc de acțiune, în CS:GO, trebuie să te poți concentra asupra mai multor lucruri în același timp. De pildă, trebuie să ai grijă să nu îți rănești aliații, să fii atent la hartă (pentru a vizualiza întregul teren) și trebuie să asculți cu atenție sunetele din jur, pentru ați depista inamicii, iar acest lucru nu este atât de ușor de realizat la început. Spun asta, pentru că și eu am fost nevoit să mă obișnuiesc cu ideea că trebuie să fiu atent în mai multe locuri deodată. Adam Gazzaley, neurolog la Universitatea din California, San Francisco, afirmă că oamenii care se joacă pe calculator, pot vedea mult mai multe detalii decât cei care nu fac acest lucru. Cercetătorii de la „Duke University” au demonstrat în 2013 că jocurile de acțiune de pe calculator sunt asociate cu îmbunătățirea sensivității vizuale.


„Jocul este o parte esențială a ființei umane și există beneficii importante care pot proveni de la acesta, pe lângă distracție - influențe asupra dispoziției, stresului și conexiunii cu ceilalți”...

Dezvoltarea concentrării este de asemenea un beneficiu ce merită să fie precizat. Există jocuri în care player-ul trebuie să urmărească o succesiune rapidă de imagini. El trebuie să se focuseze pentru a putea urmări un obiect în mișcare, spre exemplu, care este foarte rapid și trebuie eliminat ori urmărit. Pot exista numeroși factori de distragere, dar atunci când ești antrenat vei putea face față acestor provocări. Putem lua aici cazurile concrete ale jucătorilor de Counter-Strike: Global Offensive care au o dexteritate ieșită din comun (unii dintre ei). Profesioniștii își gândesc dinainte strategiile (asta înseamnă o bună cunoaștere a terenului pe care te lupți, dar și a mecanicii jocului) și pentru a avea succes trebuie să dea dovadă de o bună cooperare și receptivitate, pentru că trebuie să fie atenți la indicațiile coechipierilor, dar și la joc. Același Gazzaley, într-un articol publicat în revista „Nature”, susține că jocurile ajută în tratarea bolilor degenerative ale creierului, dacă sunt adresate unui deficit precis, mai ales în cazul persoanelor vârstnice.

Fredrick Tendong via Unsplash

Socializare. În contextul pandemiei de coronavirus și a noilor restricții impuse, contactul cu cei dragi poate fi foarte redus. Întrunirile de familie, așezați la mesele festive, pline de bunătăți au devenit niște întâlniri virtuale. Totuși, ar trebui să profităm de acest lucru și să ne îndemnăm membrii familiei să ni se alăture în lumea virtuală a jocurilor pe calculator. În acest fel vom fi cu toții conectați și vom putea face diverse activități împreună, într-un mediu 100% sigur. De asemenea, am putea să ne distrăm pe cinste, mai ales că nu toți membrii familiei noastre s-ar descurca la început și am râde puțin pe seama lor.


„Jocurile video online sunt o modalitate excelentă de a rămâne conectat cu familia și prietenii în timp ce pandemia ne conduce în interior. Joc jocuri online cu familia mea din toată țara. Abilitatea de a râde și de a ne distra împreună este atât de valoroasă. Aș sugera să nu vă gândiți excesiv care sunt cele mai bune jocuri pentru creierul dumneavoastră. Există mulți oameni de știință care lucrează pentru a-și da seama de acest lucru, iar răspunsurile încă nu sunt toate. Deocamdată, găsește jocuri care să fie distractive și care să te facă să te simți bine. Asta va merge mult. Și nu uitați să zâmbiți”, spune Adam Gazzaley.


Jocurile video și patologiile


Se pare că aceste „imagini mișcătoare” pot avea un impact pozitiv și asupra acelora care suferă de anumite sindroame. De pildă, copiii autiști sunt îndemnați să joace jocuri video pentru a-și dezvolta atenția, modul în care socializează și abilitatea de a se adapta la noi situații.


Depresia este una dintre tulburările ce poate fi ținută sub control cu ajutorul jocurilor video. Prin antrenarea indivizilor într-un joc de acțiune, putem obține aproape același rezultat ca și în cazul unei persoane normale. Adică, vor fi dezvoltate atenția, concentrarea, lucru ce-i va determina să uite pentru o perioadă de timp de episoadele depresive. De asemenea, pot fi reduse și gândurile obsesive. Ocupându-ți mintea cu ideea că va trebui să fii bun pentru a trece la nivelul următor sau pur și simplu pentru a primi laudele prietenilor, cred că vei ajunge să uiți de „fantomele” ce-ți bântuie conștiința. Studiile arată că acest lucru poate duce la ameliorarea depresiei, deoarece individul scapă de gândirea excesivă, de analizarea prea detaliată a unor lucruri sau evenimente, iar dacă face asta, nu e decât pentru a obține victoria, nu pentru a-și face rău.


Un studiu recent făcut pe veterani de război a demonstrat că jocurile video pot ajuta la depășirea unor probleme precum post-traumatic stress (PTSD) și tulburările de abuz de substanțe. Cercetătorii au ajuns la concluzia că, deși impactul jocurilor video poate varia în funcție de utilizator, medicii ar putea dori să discute despre jocurile video cu pacienții lor pentru a-i ajuta să „optimizeze utilizarea jocurilor pentru a sprijini recuperarea”.


Jocurile ar putea fi implementate în populații mari foarte ieftin...

„Jocul poate promova o evadare psihologică asemănătoare atenției, dar poate oferi utilizatorilor beneficii de încredere, conexiune socială, creștere personală și oportunități de angajare sau chiar de conducere. Aceste beneficii sunt accesibile persoanelor cu dizabilități pentru care tratamentele tradiționale, activitățile de agrement sau interacțiunile sociale pot fi contestate de circumstanțe sau limitări. Jocurile ar putea fi implementate în populații mari foarte ieftin, acționând astfel ca suporturi de recuperare sau tratamente de sănătate mintală potențial foarte rentabile”, au scris cercetătorii. În cadrul studiului, genurile jocurilor video includeau sport, puzzle-uri, jocuri de noroc, acțiune de rol, setări fanteziste și jocuri shooter. Dr. Michelle Colder Carras, cercetător în domeniul sănătății publice, subliniază că genul sau jocul specific nu este ceea ce a ajutat neapărat la recuperare. Beneficiile provin mai mult din conexiunile pe care veteranii le-au făcut cu alți jucători de jocuri video. Ei și-au creat distrageri prin jocuri, îndepărtându-și atenția de la alcool sau droguri.


Personal, uit uneori de problemele pe care le am atunci când intru în lumea virtuală. În acel moment simt că las totul în spate, pentru că urmează să mă „conectez” într-un alt univers unde lucrurile imposibile din viața reală sunt posibile. Aleg deseori jocuri ce au o poveste, un personaj principal (care sunt eu) al cărui scop poate fi salvarea lumii de la distrugere sau oprirea unui răufăcător. Prefer acest tip de divertisment, mai ales genul fantasy, pentru că simt cum scap de cotidian, de realitatea dură în care trăim. Revin apoi la realitate unde regăsesc subiectele zilei: corupție, incompetență, oameni ajunși în funcții pe care nu le merită, dar „cunosc ei pe cineva” și se rezolvă problema.


Jocurile video pot fi considerate asemenea unei săbii cu două tăișuri. Pe de-o parte, dacă nu știi cum să-ți gestionezi timpul petrecut în mediul digital poate să-ți afecteze sănătatea atât fizic, cât și psihic. Pe de altă parte, folosite cu atenție și cu moderație, acestea ne pot ajuta să scăpăm de diferite afecțiuni, să ne destindem după o zi grea de muncă și să ne relaxăm. De asemenea, ne pot oferi și gura de aer sau „evadarea” de care avem uneori nevoie.

Subscribe

Ce-ți recomandăm

bun.png

Despre KULT

Susține-ne

Ce facem

Pentru tineri

Subscribe

Subcribe

Contact

0773 123 246

©2021 by KULT. All rights reserved.