De ce vrem la facultate?După cum bine știm cu toții, acest subiect a fost și este în continuare unul de interes pentru fiecare tânăr care se pregătește pentru începerea noului an universitar. Mereu au existat numeroase speculații în legătură cu începerea în format fizic sau online a facultății, lucru pe care-l vom dezbate și noi astăzi.


Majoritatea studenților vor la facultate


Mulți dintre voi nu pot suporta gândul de a începe facultatea în format online. Deja au trecut câteva luni în care nu ați mai avut contact cu Iașiul, cu facultatea. Asta înseamnă că vă lipsesc colegii, profesorii, activitățile facultăților, dar și viața de student în sine. De ce-și dorește majoritatea studențimii să revină la normal? Răspunsul este unul cât se poate de simplu: interacțiunea cu ceilalți. La facultate ești mereu „în priză”, mereu ai ceva de făcut, mereu te vezi cu cineva, iar acest lucru este esențial, aș putea spune chiar vital pentru unii dintre noi. Acest lucru ne face să ne simțim întregi, fericiți, chiar dacă uneori mai suntem și stresați. Dar asta face parte din noi și din viața de student. Cred că toți preferăm să primim explicații de la profesori aflându-ne în bănci, la facultate, locul unde știm cu siguranță că ar trebui să luăm notițe. Într-un format online am putea găsi oricând o scuză (nu am avut internet, s-a luat curentul etc.) și am primi totul pe tavă, fără ca nimeni să ne poată refuza din cauza situației în care ne-am afla. Acest lucru ar duce la scăderea interesului pentru cursuri, deoarece ideea de a primi „mură-n în gură” fără a face mai nimic surâde multora dintre noi.


Acum, mulți ar putea spune: „Păi și asta nu se întâmplă din vina studenților?”. Nu neapărat, studenții sunt oameni, oamenii caută moduri mai ușoare de a-și rezolva treburile, iar ăsta poate fi considerat un lucru normal. Lucru pe care oricine l-ar face dacă s-ar afla în aceeași situație. Știu că mulți au nevoie uneori de un stimul pentru a învăța (o notă proastă, o restanță, o mustrare a unui profesor), iar acest lucru nu ar mai fi la fel în formatul online. Profesorii ar fi mult mai detașați de studenți, de situația lor, iar acest lucru, desfășurat pe termen lung ar putea avea efecte negative atât asupra studenților, cât și a profesorilor și universității.


Studenților nu le pasă de riscuri?


Există zvonuri cum că studenții vor reîntoarcerea la facultate în format fizic, însă nu se gândesc la riscurile la care se expun nu doar pe ei înșiși cât și pe cei din jurul lor (familie, prieteni, etc.). Acest lucru nu este adevărat. După cum bine știm cu toții, majoritatea studenților (59%, acest procentaj fiind preluat din sondajul realizat de către „Reprezentanții studenților UAIC”) au votat în favoarea întoarcerii la facultate în regim mixt (știm cu toții ce înseamnă asta). Acest lucru demonstrează că suntem niște oameni responsabili, conștienți de gravitatea situației în care ne aflăm. Mulți dintre noi sunt precauți, își iau toate măsurile de protecție și au grijă cu cine stau, unde stau și ce locuri frecventează pentru a putea ține lucrurile sub control.


Nu spun că toți suntem la fel de responsabili, dar cei care respectă regulile impuse de această situație sunt mai mulți și se pot proteja, făcând față acestei pandemii. De asemenea, cum numărul celor care vor sta cazați într-o cameră de cămin a scăzut la două persoane, se pot respecta cu foarte mare ușurință regulile de distanțare socială. Totodată, studenții sunt oameni în toată firea, iar pe holurile universității nu vor exista abateri așa cum ar putea crede unele persoane, asta însemnând că toată lumea va respecta distanțarea socială.


Învățatul la facultate


Cunosc mulți studenți și viitori studenți care susțin că dau un randament mai bun la învățătură atunci când se află într-un mediu de studiu. Un mediu care îi presează să învețe, care îi stimulează și care îi face să conștientizeze că trebuie „să pună burta pe carte”. Se pare că, mulți dintre noi nu se pot concentra la fel de bine pe studiu acasă, așa cum o fac la facultate. De ce se întâmplă acest lucru? Aparent, mulți dintre noi asociază cuvântul „acasă” cu un loc unde ar trebui să ne relaxăm, să ne regăsim pe noi înșine. „Acasă”, este un loc unde ne detașăm de lumea exterioară și de cotidian, iar acest lucru duce la procrastinare. Puțini sunt cei care dau un randament la fel de bun acasă.


Gândiți-vă, acasă nu va mai exista acel „stres”, acel „du-te-vino” de la facultate care ține pe toată lumea cu picioarele pe pământ. Este posibil ca mulți dintre noi să ajungă, să stea mai mult degeaba decât să lucreze pentru facultate așa cum o făceau în mod normal. Momentul în care te așezi în pat pentru a face un proiect, ori pentru a participa la un curs online, este momentul în care se pierde și interesul pentru studiu și facultate. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că patul este asociat cu somnul, cu relaxarea, lucruri care nu țin de învățat și duc la leneveală, plictiseală și pierderea interesului.


Se poate...


Sunt de părere că, începerea anului universitar în regim mixt este cât se poate de posibilă, deși trebuie făcute mai multe eforturi de către cei aflați la conducere, dar nu este un lucru imposibil până la urmă. Așa cum au fost ridicate restricții în perioada lunii septembrie pentru anumite motive, așa se poate începe și anul universitar.


Astfel, începerea anului universitar într-un regim mixt este o alegere cât se poate de bună. Așa nu vor fi afectate notele studenților, nu vor mai exista abandonuri, pentru că mulți vor putea sta la cămin în cazul în care vin de departe. Studenții vor „trage mai tare de ei” și vor fi precauți pentru a demonstra că merită și că își doresc să revină la normal pe cât e posibil.


0773 123 246

  • YouTube

©2020 by KULT. All rights reserved.