Poveștile pe care le spunem sunt poveștile pe care le trăim.

Devino colaborator și schimbă lumea cu a ta.

  • Cosmina Maria

De la antreprenoriat la poezie: Cum reușesc tinerii să treacă prin pandemie

Ca adolescent, în ultimul timp, îmi pun întrebarea „Ce pot face să scap de plictiseală?”. Aparent, am găsit una dintre soluții: pasiuni ce implică creativitate, dar nu sunt singurul adolescent din lume, iar asta mă face să gândesc dacă și alți tineri au aceeași părere.


Așa că am discutat cu câțiva tineri care împărtășesc pasiuni ce implică creativitate în mai multe forme: pictură, fotografie, grafică, make-up, muzică, poezie, pirogravură și altele.

Le-am pus 3-4 întrebări, legate de cât de creativi și productivi se simt în perioada aceasta, dacă îi ajută să-și risipească plictiseala și ce inspirație au.Cei care pictează


Cât de creativ și de productiv te simți în perioada aceasta?


Eu, care sunt de asemenea un pictor printre acești oameni minunați care au dorit să participe la realizarea articolului, încerc să-mi expun ideile cât mai interesant posibil. Mai nou, pictez papuci și tricouri, iar partea cea mai interesantă este că am reușit să fac o afacere din asta. Dar nu știu dacă mă simt mai productivă pentru că am timp sau pentru că mă plictisesc și încerc să-mi pun mintea la contribuție.


Dawn Elenor, 23 de ani: Cred că e imposibil ca perioada asta să nu aibă un impact negativ asupra mea; prin urmare, în ultimul timp, m-am simțit mai puțin creativă.


Sînziana Cătănoiu, 17 ani: Consider că în această perioadă se pune o presiune foarte mare pe ideea de productivitate. Vedem pe toate rețelele de social (media) moduri prin care să valorifici fiecare secundă dată. Cu toate acestea, constrângerea asta nu face decât să îngrădească creativitatea. Cred însă că traversăm o perioadă unică și toate trăirile noi ar trebui stocate cumva.


Pasiunea ta te ajută să-ți risipești plictiseala?


Acum, din perspectiva mea, încerc, da, mai ales când chiar mă afund în desenele, picturile mele sau proiectele legate de acestea. Am descoperit că există și alte feluri de a-ți reîmprospăta papucii sau tricourile vechi, chiar și biroul.


Dawn Elenor, 23 de ani: Procesul creativ în sine îl văd ca pe o ruptură în spațiu și timp, iar atunci când îl practic nici nu se mai pune problema de plictiseală. La mine începe de obicei ca un traseu, de la brainstorming, la muzică , iar apoi pun în practică ideea și tema găsită în diferite tehnici. Traseul ăsta poate dura ore întregi care nici nu se simt cât de repede trec.


Sînziana Cătănoiu, 17 ani: Înainte nu aveam timpul necesar să mă dedic cât aș fi vrut pasiunii mele, momentele în care reușeam să creez ceva erau unele încărcate de emoții pe care nu mai puteam să le stăpânesc. Acum însă încep să redescopăr cât de entertaining poate să fie pictatul, încerc tot felul de tehnici noi, mâzgâlesc pe unde apuc, fără să simt presiunea perfecțiunii.


Pictura te ajută mult în această perioadă?


Da, îmi ocupă timpul într-un mod productiv, împreună cu muzica și alte chestii care îmi antrenează gândirea, cum ar fi și scrierea acestui articol.Dawn Elenor, 23 de ani: Nu știu dacă mă pot rezuma la pictură în mod particular. Îmi place să experimentez cu foarte multe tehnici și pictura cred că e cea mai puțin încercată din toate anul ăsta. Dar dacă e să mă rezum la grafică, fotografie, muzică, proză, toate aceste ramuri împreună mă ajută mult.


Sînziana Cătănoiu, 17 ani: După cum am spus anterior, pictura reprezintă pentru mine un mijloc de eliberare, iar carantina asta, oricât am încerca să voalăm realitatea, nu e ușoară pentru nimeni, așa că sunt binevenite momentele astea de deconectare.Cei care compun poezii


Cât de creativ și de productiv te simți în perioada aceasta?


Vlad Marian Beda, 22 de ani: E o perioadă diferită de tot ce am întâmpinat până acum.


Ioana Leancă, 17 ani: Pentru mine, inspirația nu e ceva constant, e un soi de momentary bliss. Pot spune că acum am răgazul necesar pentru a îmi șlefui ideile.


Ioan Neculai, 18 ani: Mă simt mai puțin creativ, pentru că încerc să lucrez pentru admitere.


Pasiunea ta te ajută să-ți risipești plictiseala?


Vlad Marian Beda, 22 de ani: Poezia e un univers vast, dacă ai încredere în ea, o lași să te poarte plutind, nu ai cum să te plictisești. Atunci când începi să o simți mai mult decât o gândești, vei vedea că are un efect diferit de tot ceea ce îți e cunoscut. Poezia poate ține locul unei persoane.

Ioana Leancă, 17 ani: Timpul trece inimaginabil de repede când scrii. Sunt perioade când scrisul îți monopolizează și timpul de cafea. Plictiseala se dizolvă mai ușor atunci când încerc stiluri noi. Procesul e cu atât mai incitant cu cât e mai anevoios, dar nu din cauza orgoliului. Vrei să transmiți ce și cum ți-ai propus, fără să îți acorzi vreo cale de mijloc.

Ioan Neculai, 18 ani: Nu mă prea ajută, deoarece inspirația îmi vine, în general, înainte de culcare.


Poezia te ajută mult în această perioadă?


Vlad Marian Beda, 22 de ani: Absolut. Poezia umple goluri și în unele momente se aseamănă cu mierea, o simți cum își croiește drum prin tine, te furnică în piept.Ioana Leancă, 17 ani: Categoric! Carantina e sinonimă cu monotonia, deci există riscul să o iei razna la un moment dat. Mai ales că noțiunea de spațiu personal s-a evaporat. Brusc, toată lumea se îmbrățișează strâns și incomod într-un mic apartament central. Se zice că o rutină ajută mult pentru psihic, dar aș fi ipocrită să vă povestesc despre cât sunt eu de organizată și ce program mi-am lipit deasupra patului. Scrisul și exercițiile ocazionale de aerobic mă ajută cel mai mult să trec peste impasurile emoționale din această perioadă.


Ioan Neculai, 18 ani: Sigur, în ultima vreme am reușit să citesc cât mai multe opere ale poetului meu preferat și încerc să contemplez viziunea sa asupra vieții, dragostei și morții.Cei care fac fotografii și design grafic


Cât de creativ și de productiv te simți în perioada aceasta?


Delia „Mușețica” Liță, 20 de ani: Consider că în perioada aceasta mi-am pus în practică imaginația datorită surplusului de timp liber. Cu siguranță mă simt mult mai creativă iar ideile n-au timp să se oprească în loc, acest lucru se poate vedea în cele câteva fotografii atașate. Încerc să-mi folosesc timpul cât mai constructiv posibil.


Sebastian Ciurdea, 18 ani: Mă simt la fel de creativ, este o chestie psihologică pandemia și tu decizi dacă te lași influențat în mod negativ sau pozitiv de ea.


Karina Barticel, 17 ani: Ce pot spune despre creativitate când vine vorba despre fotografie, mai ales în această perioadă, este faptul că e o provocare și o aventură; încerc să găsesc cât mai multe cadre noi și provocatoare cu care nu m-am mai “jucat” până acum și îmi place.


Pasiunea ta te ajută să-ți risipești plictiseala?


Delia „Mușețica” Liță, 20 de ani: E simplu, pentru a crea o lucrare, indiferent prin ce metodă sunt ideile mele exprimate (Fotografie sau pictură), necesită timp. Dar cred că rezultatele au un efect pozitiv și ajută la dezvoltarea mea în aceste domenii. Plictiseala nu își face apariția atâta timp cât am un aparat-foto și aplicațiile necesare pentru a adăuga un plus de culoare și creativitate.


Sebastian Ciurdea, 18 ani: Am mai multe pasiuni. Principalele sunt Mountain biking-ul, cântatul la chitară și editarea/crearea de poze. Cred că multitudinea de lucruri pe care le fac mă ajută să alung plictiseala în orice moment, nu doar în situația actuală.


Karina Barticel, 17 ani: Pot spune că atunci când îmi pun pasiunea în practică, nu există loc de plictiseală. Eu sunt o fire aventuroasă și fotografia mă îndrumă și îmi arată cât de bine și frumos pot jongla cu tot ce ne înconjoară, oricât de minuscul ar fi acel lucru, priveliște sau persoană.


Fotografia/designul te ajută mult în această perioadă?


Delia „Mușețica” Liță, 20 de ani: Da, fotografia a devenit o activitate principală… ajungând să realizez o lucrare sau chiar două pe zi. Când reușesc să ajung la bunica la țară, reușesc să mă folosesc de tot ce mă înconjoară. Spre exemplu, o ramă-foto veche și ruginită pe care am găsit-o în pod abandonată, obiecte ce pot arăta vizual un mesaj și desigur natura care la moment înflorește și dă viață locului.


Sebastian Ciurdea, 18 ani: Cum am mai spus, pasiunea mea mă ajută oricând, indiferent de cum mă simt sau ce virus mai apare.Karina Barticel, 17 ani: Da, consider că mă ajută; mărindu-mi viziunea artistică. Mă ajută să privesc din altă perspectivă tot ceea ce am făcut până acum. Până acum am surprins mai mult în fotografiile mele persoane. Însă, de când suntem în această perioadă, am decis să ies puțin din tipar, începând să mă axez mai mult pe frumusețea peisajelor sau tot ce se poate găsi prin casă/curte. Cum am spus, puțină aventură nu strică niciodată.Cei care sunt make-up artiști


Te simți mai creativ sau mai puțin creativ în această perioadă?


Karina Tutunaru, 16 ani: Mă simt mult mai creativă în perioada asta pentru că am mult mai mult timp liber și sincer altă ocupație nu prea am. Am posibilitatea să încerc lucruri pe care nu le-am făcut niciodată în materie de machiaj.


Andreia Vrânceanu, 17 ani: Nu mă simt necesar mai creativă, doar că acum am timpul disponibil încât să fac ce vreau, fără să fiu deranjată și fără să am vreo presiune că ar trebui să fac altceva în loc.

Cum te ajută pasiunea ta să risipești plictiseala?


Karina Tutunaru:, 16 ani: Păi n-am cum să mă plictisesc când mă machiez. Trebuie să fiu întotdeauna atentă la detalii și e fun în mare parte pentru că apuc să mă joc cu culorile și cu sclipiciul și chiar pe propria față.


Andreia Vrânceanu, 17 ani: E terapeutic pentru mine să mă machiez. Stau la mine în cameră, la birou, cu muzică pe fundal, cânt și dansez și mă simt în spațiul meu, iar asta poate dura de la jumătate de oră până la două ore. Și mereu știu că, dacă sunt plictisită, pot să mă machiez, mai ales că am atât de multe idei în cap.

Consideri că machiajul te ajută mult în această perioadă?


Karina Tutunaru, 16 ani: Machiajul mă ajută foarte mult pentru că odată ce încep să mă machiez și să-mi fac tot felul de nebunii pe față nici nu simt cum trece timpul. Mă pot machia ore în șir și să nu simt cum mă plictisesc. Apoi vine momentul de poze și uite așa s-a dus ziua. Și nu-mi pare rău că am irosit o zi.


Andreia Vrânceanu, 17 ani: Da, dacă mă machiez, mă simt productivă. Chiar dacă nu aș face nimic altceva într-o zi, machiajul mă face să nu o consider o zi risipită.

Îți face plăcere să te machiezi chiar dacă nu pleci nicăieri?


Karina Tutunaru, 16 ani: Sigur că îmi face plăcere pentru că nu mă machiez întocmai pentru ieșit afară. Încerc chestii noi, mult mai extravagante decât machiajul basic pe care îl fac când merg la școală sau în pub.Andreia Vrânceanu, 17 ani: E pasiunea mea, e ceea ce mă face să mă simt eu și să mă simt bine. E o plăcere imensă să mă uit la fața mea și să știu că eu am făcut ce se vede, deși nu merg nicăieri.


Subscribe

Ce-ți recomandăm

bun.png

Despre KULT

Susține-ne

Ce facem

Pentru tineri

Subscribe

Subcribe

Contact

0773 123 246

©2021 by KULT. All rights reserved.