Poveștile pe care le spunem sunt poveștile pe care le trăim.

Devino colaborator și schimbă lumea cu a ta.

Sex Ed (#1): de ce informații au nevoie tinerii ca să facă alegerile bune


Având în vedere situația actuală din România, majoritatea dintre noi am ajuns să ne întrebăm care este, de fapt, faza cu „educația sexuală”. Este oare atât de rea precum spun alții, chiar și fără dovezile necesare? Chiar nu poate ajuta elevii la nimic folositor? Atunci de ce alte țări au implementat această materie considerată „tabu” și mușamalizată sub numele de „educație sanitară” în țara noastră?


Am vorbit cu 300 de tineri, cu vârsta cuprinsă între 13 și 25 de ani, prin intermediul unui formular cu întrebări, ca să putem ajunge la un consens în legătură cu această materie, considerată fie o soluție, fie ceva de care ne putem lipsi. În continuare, vom reda o parte dintre răspunsurile semnificative pe care le-am primit.


37.1% dintre adolescenții și tinerii care au răspuns la chestionar ne-au spus că s-au informat despre aspectele vieții sexuale ori prin intermediul familiei (a părinților, fraților, bunicilor), ori prin intermediul grupului de prieteni. Unii au răspuns că le-a fost clarificată situația atât de un preot sau un duhovnic, cât și de profesori, asociații, cărți sau au înțeles totul prin experimentare.


Cu toate acestea, 87.2% au confirmat că majoritatea informațiilor pe care le știu sunt din mediul online. Majoritatea persoanelor care au răspuns la apelul nostru au declarat că n-au avut probleme vreodată, informându-se corespunzător datorită surselor menționate mai sus sau că nu și-au început viața sexuală încă. Cu toate acestea, fiind un lucru natural, au existat și păreri diferite în legătură cu acest subiect.

Ce informații ți-ar fi fost util să fi știut din timp ca să nu înveți din experiență sau pe cont propriu?


Că noțiunea de virgin/virgină nu ne definește.


Cum să te protejezi, astfel încât să nu te trezești cu o sarcină nedorită, pentru că, hei, la 17 ani nu vrei să umbli cu un copil de mână; la fel în ce constă un avort, efectiv cum se face, pentru că, doamne ferește, dacă se întâmplă, îți dai seama că nu îți strici viitorul și dai un ban și faci avort. (o mică notă a autorului: realizezi că nu poți compromite viitorul și consideri alternativa avortului ca fiind una pe care o poți alege.)


Ar fi fost util să știu cum să mă comport într-o astfel de situație, așa fel încât să înțeleg mai bine prin ce urmează să treacă corpul meu și al partenerului, dar și ce schimbări emoționale pot apărea.


Aș fi vrut să mă fi învățat mama despre menstruație, ce înseamnă și despre schimbările pe care corpul meu o sa le aibă în adolescență. Mi-aș fi dorit să-mi vorbească liber despre actul sexual, abia acum îmi mai spune, dar nu se simte confortabilă.


Informații legate de consent, masturbare, tipuri de protecție–avantajele și dezavantajele fiecăreia, boli cu transmitere sexuală și cât de ușor le poți lua, sexul oral și faptul că este o normalitate etc.


Despre clasicul „cum se fac copii”. Informațiile de baza le-am primit, ce-i drept, de la părinți în clasa a 7-a când am ajuns la capitolul reproducere la biologie. Însă eu știam deja cum stă treaba de la alți copii mai „documentați” decât mine. De aia a trebuit să mă descurc și să caut informațiile pe înțelesul meu, fiindcă inițial era un amalgam de prostii în capul meu:))


Mai multe informații despre metodele de contracepție (tipuri de contracepție, eficiența lor etc.), impactul psihologic al relațiilor sexuale, organe sexuale și felul în care funcționează.


Vârsta necesară pentru a-mi da acordul, informații despre bolile cu transmitere sexuală, din ce motive poate varia menstruația, diferența dintre lichid preseminal și lichidul seminal în sine.


Că alegerea persoanei potrivite e esențială și când nu se ajunge la act sexual efectiv.


Că poți rămâne însărcinată și de la lichidul preejaculator.


Despre consimțământ, protecție, cum este prima oară, de ce sexul nu ar trebui sa fie tabu.


Mi-aș fi dorit să știu că societatea nu te judecă dacă nu îți începi viața sexuală, că ai timp pentru asta și că trebuie să fi 100% convins că asta îți dorești și că ești pregătit.


Că nu este bine să iei anticoncepționale fără să fie prescrise de către medic.


Cum ar trebui să fie actul sexual, mult mai multe informații, nu doar ca femeia și bărbatul fac dragoste când se iubesc.


Că nu e bine să nu vă opriți atunci când unul dintre voi vrea, ci sexul nu e dureros și nu trebuie să fie, că trebuie să ai grijă cu cine faci sex.


Mi-aș fi dorit să învăț mai multe despre vaginul meu, de ce apar anumite secreții? Cum este actul sexual, despre riscurile sexului neprotejat, despre avort, despre igiena corectă a vaginului.


Schimbările emoționale care apar cu începerea vieții sexuale.


Pericolele care pot apărea odată cu înaintarea în vârstă, bolile pe care le pot avea femeile la nivelul aparatului reproducător, și cum sî mă feresc de persoane care îmi vreau doar corpul pentru o zi.


Importanța vaccinului HPV, de care aparent medicul de familie trebuie să te anunțe până la 14 ani, dar ofc she never did.


Că abstinența nu este o soluție și protecția este foarte importantă.


Că nu e obligatoriu ca femeile să aibă orgasm la fiecare contact sexual (mă simțeam prost ca partenerul avea și eu nu).


Mi-ar fi fost util dacă as fi știut anatomia corpului meu, de ce curg lichide din mine și care este rostul lor; cum să reacționez atunci când un băiat se dă la mine sau când cineva îmi face avansuri pe stradă; că există și alte tipuri de sex, în afară de cel vaginal.


Despre BTS-uri și HPV. Nimeni nu vorbește despre HPV decât după ce îl ai deja.


Că nutriția corectă și o viață nu foarte stresantă influențează pozitiv zilele delicate.


Nu totul este ca în filme.


Cum se folosesc prezervativele, cum să spui nu, cum să te protejezi de boli și alte neplăceri și că femeile care își încep viața sexuală devreme au riscuri mai mari decât bărbații.


Util ar fi fost să fie această educație în școli, de la o vârstă fragedă. Băieții să știe că trebuie să respecte, să nu trateze deci partea feminină ca pe un obiect. Deoarece, chiar dacă noi, fetele, cunoaștem ce e greșit tot suntem victime ale abuzurilor. Acele „sentimente” de nestăpânit venite din partea masculină, cred că ar putea fi prevenite printr-o educație corespunzătoare.


Nu ar trebui să te învinovățești pentru sexualitatea ta.


Nu-mi pare rău că am învățat pe cont propriu. După cum am bifat, am căutat răspunsuri pe internet sau din ce mai auzeam de la prietene. Am evitat să mai vorbesc cu mama mea după un episod în care am întrebat-o ce e aia menstruatie :)))) (asta e pe la 13 ani) și cu un răspuns sictirit de genul: „da' ce te interesează pe tine asta?! Bag de seamă că tu vrei să rămâi însărcinată și nu știi cum să zici?!” Și fiind încăpățânată, nu m-am lăsat până n-am aflat răspuns la întrebarea mea. Mă bucur ca am aflat singură și nu a trebuit să o mai implic pe mama mea... spunându-mi că dacă vreau să-mi încep viața sexuală să mă protejez cu metoda calendarului. Asta chiar mă făcuse să râd :)))) lungesc prea mult răspunsul. Esența e asta: nu regret că am învățat singură și pot să discut cu sora mea mai mică și să o atenționez despre anumite chestii.


Sexul se face doar cu acordul meu, nu prin șantaj emoțional.


Mi-ar fi plăcut să am informații despre lucrurile normale care se întâmplă cu corpul nostru o dată cu dezvoltarea fizică, dar și din diferite motive; (body hair, vergeturi, celulită etc) încât să nu fiu panicată că ceva e în neregulă.


Perioada de menstruatie (fiind fată). Am aflat de ea de abia când s-a întâmplat să îmi înceapă ciclul menstrual, femeile din viața mea evitând să vorbească despre asta, considerându-l un lucru „rușinos” și de care nu ar trebui să știi. M-am informat despre ceea ce se întâmplă în corpul meu de pe internet, neavând niciun fel de informație din partea familiei.


Că sexul nu este un lucru murdar și poți face asta și cu scopul de a te simți bine, asta nefăcându-te un om rău.


Consimțământul este un aspect care ar trebui discutat mai pe larg.


Igiena din timpul menstruatiei, ciclul (tot procesul prin care trece corpul unei femei până la menstruație).


Care sunt și celelalte metode de contracepție (pe lângă prezervativ), care este demersul unei vizite la ginecolog, de ce este important sa merg la ginecolog, despre bolile cu transmitere sexuală și diferența dintre acestea și infecțiile urinare, despre ovulație (cum se calculează, ce este etc).


Mi s-au explicat toate la timpul potrivit, beneficiind de o educație sexuală făcută atât de părinți cât și de cadrele didactice, frecventând clasele 5-13 în Italia. Nu am trecut prin experiențe neplăcute.


Având prima menstruație la o vârstă fragedă (11 ani), m-am speriat puțin. Poate dacă știam mai multe aș fi evitat „șocul”.


Că există accidente chiar și cu protecție dacă ambii parteneri nu sunt responsabili și conștienți de modurile în care se pot întâmpla accidentele. Totul legat de menstruatie, sex, cum să te protejezi (boli, sarcini nedorite), cum să-ți recunoști sexualitatea, cum să recunoști comportamentele altora și să le eviți (sună general, dar mă refer la chestii gen „grooming” și cum să recunoști și să eviți un pedofil...)


Aș fi vrut să știu mai multe de la mama mea, în afară de „să nu rămâi gravidă”... Ea a vorbit cu mine doar despre boli sexuale, protecție și o sarcină nedorită, tot ce înseamnă emoțional și fizic, a trebuit să aflu singură…


Ce se întâmplă cu corpul meu după ce îmi încep viața sexuală.


Mi-ar fi plăcut să fi știut mai multe despre comunitatea LGTBQ+.


Metode de contracepție (avantaje, dezavantaje, mituri). Importanța mersului periodic la ginecolog și efectuarea testului Papanicolau. Sexul nu se întâmpla ca în filme, iar filmele prono promovează anumite lucruri care dau bine la cameră, dar nu sunt plăcute în realitate. Nu trebuie să te simți presat în legătură cu începerea vieții sexuale. Se întâmplă când te simți confortabil cu asta nu când vor părinții tai, prietenii tăi sau media în general.


Că sexul nu este ca-n filme po*no.


Mi-aș fi dorit tare mult să știu despre toate bolile cu transmitere sexuală, nu doar de HIV și SIDA de care ne tot spuneau în școală. De ce se întâmplă cu corpul unei femei în timpul sau după un avort, să ni se explice clar ce înseamnă o sarcină și că avem nevoie să ne fie corpul dezvoltat și pregătit de așa ceva. Mi-aș fi dorit să aflu, bineînțeles, despre corpul băieților, nu să avem o oră de anatomie în care să dea afară băieții când vine vorba de corpul fetelor și viceversa. Nu mi se pare normal să fiu privată de o asemenea informație. Sau să învăț de ce înseamnă metodele contraceptive și cât bine/rău ne fac.


Ca persoana gay, mi-ar fi plăcut să știu mai multe despre aceste etape și să nu fiu confuză.


Să nu lași pe nimeni să te atingă în zone intime, dacă nu vrei. Chiar dacă ești într-o relație cu acea persoană.


Toate metodele alternative de protejare și prevenire a sarcinii, inclusiv cum funcționează pilula de a doua zi/steriletul în cazul unui „accident”, produse de igienă menstruală (tampon vs menstrual cup, avantaje și dezavantaje).


Schimbările hormonale care se petrec în corp.


Cu siguranță ar fi fost de ajutor o accesibilitate mai mare la informațiile ce privesc atracția sexuală, orientarea sexuală și prevenirea bolilor cu transmitere sexuală. Privind din punctul de vedere feminin, mi-aș fi dorit să îmi fi permis mai devreme să-mi confirm toxicitatea anumitor tipare ideologice ce vizează presiunea socială și impunerea propriilor limite.


Mi-ar fi plăcut sa știu despre ustensilele pe care le folosește ginecologul. Experiența acolo a fost traumatizantă, știam la ce sa mă aștept, dar nu eram pregătită psihologic.


Că ar fi trebuit să mă protejez, nu doar prima dată, a doua și a zecea oară, ci mereu. Ce am învățat e ca, conform proverbului: „Ulciorul nu merge de multe ori la apă”.


Folosirea unui absorbant, a unui tampon, cupă menstruală, prezervativ. Și multe informații despre sex și igiena zonelor intime învățate de pe YouTube de pe canalul Sexul vs Barza.


Himenul nu determina virginitatea unei femei.


Mi-aș fi dorit să știu că nu este nimic în neregulă cu părul de pe corp, că infecțiile sunt mult mai comune decât par.


Despre endometrioza, ciclu, fertilitate, orgasm.


Încrederea în mine, în corpul meu și în cuvântul NU.


Despre hărțuirea sexuală.


Ar fi fost mai util să știu mai multe despre tipurile de abuz sexual.


Cum mă pot feri de un abuz sexual verbal, cum mă pot apăra în cazul în care cineva dorește să mă atingă, fără voia mea.


Așadar, în urma acestor răspunsuri, am putut ajunge la concluzia că majoritatea tinerilor nu își pot cunoaște sau descoperi corpul, ori din cauza rușinii, ori fiindcă nu știu cum să facă acest lucru. Majoritatea dintre noi avem nevoie de un ghid, un mentor sau un suport moral, indiferent de situație.


Poți accesa și parcurge a doua parte a acestui articol AICI, iar pe a treia AICI.

Subscribe

Mulțumim!

Ce-ți recomandăm