Poveștile pe care le spunem sunt poveștile pe care le trăim.

Devino colaborator și schimbă lumea cu a ta.

Educație politică: tot ce trebuie să știi de la stânga la dreaptaNe aflăm în plină campanie electorală, iar pentru mulți dintre voi asta reprezintă o primă ocazie pentru a-și exercita cel mai important drept: votul.


Încă de la cele mai fragede vârste auzim termeni aruncați în stânga și-n dreapta (pun intended) creând un adevărat ghiveci politic în mințile noastre. Termeni precum „conservatorism”, „dreapta”, „socialism”, „progresism”, „ecologism” și alte „ism-uri” fac ca înțelegerea științelor politice să necesite mult mai mult timp decât este necesar.


Principala cauză a acestei nedumeriri în rândul oamenilor este reprezentată chiar de media, care de cele mai multe ori jonglează cu câțiva termeni, iar pe ceilalți îi ignoră cu desăvârșire. În acest articol îți voi prezenta pe scurt doctrinele politice și îți voi arăta cum poți să îți descoperi convingerile pentru ca data viitoare să le materializezi votând.


Ni se spune de foarte mulți ani că există două tabere: stânga și dreapta. Dacă ți-aș spune că există și sus, dar și jos?


Să încep cu începutul. Tu ca individ te poți afla pe oricare dintre pătrățelele mici de mai sus. Cu cât te poziționezi mai sus înseamnă că apreciezi mai mult valorile conservatoare, cu cât ești mai jos înseamnă că le apreciezi pe cele liberale. Cu cât ești mai în dreapta arată că susții valorile capitalismului și cu cât ești mai în stânga rezultă că te identifici cu socialismul. Pe scurt, axa sus/jos este cea socială, iar cea stânga/dreapta este economică. Poți, de asemenea, să fii chiar în mijloc (centrism). Desigur, fiecare pătrățel mic are o denumire specifică dar asta nu ne privește acum. Ce este important este să știi răspunsul la cele două întrebări:

  • Cât de mult ești în stânga/dreapta?

  • Cât de mult ești în sus/jos?

Poți să vezi ce convingeri ai accesând link-ul: https://www.politicalcompass.org/


Desigur, ar fi imprudent din partea mea să te las doar cu atâta informație. În continuare îți voi prezenta cele patru dimensiuni (pătrate) mai în detaliu ca să evităm orice confuzie.

Axa economică


Capitalism (dreapta) - Capitalismul are la bază piața liberă, alături de libertate economică individuală. Pe înțelesul tuturor, capitalismul vrea ca orice individ să aibă dreptul la proprietate privată și să poată să-și deschidă o afacere în cel mai scurt timp posibil, astfel încât nicio idee posibil profitabilă să nu se piardă, iar economia să fie dominată de companii private, nu de stat.


Socialism (stânga) - La polul opus, socialismul consideră că statul ar trebui să aibă un rol mai important în economie protejând oamenii cei mai defavorizați ai societății prin diferite forme, cum ar fi: ajutoarele sociale sau salariul minim pe economie.


Axa socială


Liberalism (jos) - Liberalismul susține libertatea și drepturile individului, cum ar fi dreptul la liberă exprimare, la protest sau libertatea presei. Recent, liberalismul a început să lupte pentru drepturile minorităților atât etnice, cât și sexuale și propune integrarea tuturor în societate ca indivizi egali în fața legii și cu drepturi egale.


Conservatorism (sus) - De partea cealaltă a baricadei stă conservatorismul, care optează pentru păstrarea valorilor tradiționale și care prețuiește mai mult securitatea și stabilitatea în defavoarea libertății.


Acum sper că te poți identifica cu anumite grupuri, cel puțin în lumea politicii, dar mai există un mic detaliu. Poți să intri pe Wikipedia și să vezi acolo valorile unui partid politic, dar te-aș sfătui să nu votezi doar pentru că acolo sunt menționate și valorile tale. Dacă citești și analizezi știrile s-ar putea să rămâi surprins că, de multe ori, partidele nu țin foarte mult cont de doctrine. De ce? Pentru că așa funcționează acest sistem departe de a fi perfect.


Ai cea mai puternică armă a secolului XXI la îndemână: votul. Prin vot poți taxa greșelile și derapajele oamenilor care ne conduc. Adu-le aminte să-și urmeze sistemul de valori. Adu-le aminte că exiști și că îți pasă.


Ține minte: Democrația are multe probleme, dar altceva mai bun n-am reușit să găsim.


Bonus: dacă vrei un test politic ceva mai simplu, dar la fel de fascinant poți accesa link-ul acesta: https://8values.github.io/


Subscribe

Mulțumim!

Ce-ți recomandăm