Poveștile pe care le spunem sunt poveștile pe care le trăim.

Devino colaborator și schimbă lumea cu a ta.

#freebritney - despre mișcarea care încearcă să o salveze pe Britney Spears de sub tutela tatălui ei

Cu toții știm și îndrăgim faimoasele melodii ale cântăreței Britney Spears, care, încă de la debutul ei din 1999, a reușit să captiveze inimile a milioane de oameni.

Recent, cântăreața a revenit sub lumina reflectoarelor, însă nu datorită unui nou album. Faniii ei au început pe rețelele de socializare mișcarea #freebritney, ce urmărește să o ajute pe artistă să își recapete libertatea după 13 ani în care tatăl ei i-a fost tutore. Deși Britney are acum 39 de ani, încă nu se poate bucura de unele drepturi de bază pe care le are fiecare cetățean. Există și suspiciunea că, din cauza tutelei, tatăl artistei a reușit timp de ani întregi să profite enorm de pe urma succesului fiicei sale, furând de la ea sume considerabile. Documentarul “Framing Britney Spears”, lansat în februarie 2021, a deschis ochii publicului larg, oferind o neașteptată amploare hashtagului și punând o singură întrebare: ce i s-a întâmplat de fapt lui Britney?


Tatăl ei o are sub tutela sa din 2008. În SUA, acest lucru înseamnă că are control total asupra vieții financiare și personale a fiicei lui. De obicei, acest tip de tutelă este rezervat pentru persoane vârstnice sau cu dizabilități mentale grave, care nu pot avea grijă de ele însele. Prin urmare, regulile sunt extrem de stricte: Britney nu are voie să conducă, să se plimbe singură sau să folosească un telefon ori un computer fără supraveghere. Copiii ei locuiesc împreună cu tatăl, cântăreața având numai drepturi de vizită.Aceasta tutelă a început după faimoasa sa cădere mentală din 2008, care a fost rezultatul a ani întregi de hărțuire din partea paparazzilor, precum și a numeroaselor scandaluri ce au înconjurat-o încă de la începutul carierei sale. Evenimentul a fost mediatizat intens, și nimeni nu s-a putut abține să nu comenteze despre „nebunia” subită a artistei. Cântăreața s-a internat într-un spital psihiatric imediat după această întâmplare, fapt ce i-a determinat tatăl, Jamie Spears, să ceară de urgență tutelă asupra ei, în încercarea de a o proteja. De atunci, viața i-a fost permanent controlată de propriul părinte.


Din 2008 încoace, Britney a încercat din greu să își reconstruiască viața.

În acești 13 ani, Britney Spears nu a lipsit mai deloc din lumina reflectoarelor. Din 2008 încoace, cântăreața a lansat 4 albume, a avut 4 tururi internaționale și a participat în zeci de activități de promovare. Toate acestea au fost aprobate de către persoanele sub a căror tutelă se afla, care au continuat să susțină că Britney nu este stabilă din punct de vedere mental, având în permanență nevoie de ajutor. Bineînțeles, fanii au început să își pună semne de întrebare: cum este posibil ca o astfel de persoană să aibă permisiunea de a munci atât de mult? Fanii susțin că, deși această tutelă strictă a fost utilă la început, nu se poate spune că după 13 ani mai are același efect. Din 2008 încoace, Britney a încercat din greu să își reconstruiască viața. De ce nu i s-a dat șansa să dovedească acest lucru?


În 2019, Jamie Spears și-a părăsit rolul de tutore principal din cauza unor probleme de sănătate, însă a rămas implicat în supravegherea activităților fiicei lui. Deși toate declarațiile făcute de avocatul său subliniază din plin dorința lui Jamie de a-și susține și ajuta fiica, se pare că acesta nu a mai văzut-o pe Britney din august 2020. Totuși, continuă să ceară extinderea tutelei, lucru care s-a și întâmplat.


În decembrie 2020, tutela a fost extinsă până pe data de 3 septembrie 2021.


Deși unii oameni (inclusiv Jamie Spears) au declarat că mișcarea #freebritney este mai degrabă „o adunătură de teorii conspiraționiste”, se pare că Britney însăși luptă din greu împotriva tatălui său, având parte de sprijinul iubitului, mamei și mai ales al surorii ei, Jamie Lynn Spears. Aceasta a încercat în august 2020 să preia controlul asupra fondului fiduciar creat de Britney pentru cei doi fii ai săi, luptând totodată împotriva știrilor false despre situația surorii ei. Sam Asghari, iubitul artistei, a făcut și el o declarație pe Instagram: „Este important ca oamenii să înțeleagă că nu am niciun pic de respect pentru cineva [tatăl lui Britney] care încearcă să ne controleze relația și să ne arunce mereu obstacole în cale. În opinia mea, Jamie [Spears] este un cretin.”


Curtea încă nu a aprobat eliminarea lui Jamie Spears ca tutore al fiicei lui.

Cântăreața a declarat că, deși nu se opune opțiunii de a avea un tutore, nu vrea ca părintele ei să joace acest rol. Avocații artistei au declarat în multe rânduri că „nu este un secret că Britney Spears nu își dorește ca tatăl ei să îi fie tutore”. De asemenea, unul dintre reprezentanții ei a mai dezvăluit că: „[Britney] nu va mai avea performanțe live niciodată dacă tatăl ei continuă să fie responsabil de cariera ei”. În ciuda acestui fapt, Curtea încă nu a aprobat eliminarea lui Jamie Spears ca tutore al fiicei lui. Totuși, pe 11 februarie 2021, când Jamie Spears a încercat să capete control absolut asupra proprietăților deținute de Britney, Curtea i-a respins cererea, forțându-l să împartă în mod egal această sarcină cu “Bessamer Trust”, compania de finanțe propusă de artistă în acest scop.


Recent, deși bătăliile legale au luat o pauză, însă #freebritney nu a încetat. Pe 25 februarie 2021, Vivian Thoreen, avocatul lui Jamie Spears, a apărut la emisiunea “Good Morning America” pentru a da un interviu legat de situația actuală a tutelei. Totuși, nu am primit prea multe răspunsuri. Thoreen a vorbit aproape exclusiv despre cât de mult își iubește Jamie fiica, și mai ales despre cât de mult vrea să o ajute prin intermediul acestei tutele, declarând că toate deciziile pe care le ia când vine vorba de viața cântăreței sunt numai pentru binele ei, și nu din alte interese ascunse. Evident, fanii nu au fost convinși de frazele mecanice ale lui Thoreen, care avea o atitudine extrem de neliniștitoare în videoclip.Susținătorii #freebritney continuă să lupte pentru artistă, dar se pare că situația este numai în mâinile Curții. Un lucru rămâne cert: nimeni nu știe adevărul absolut. Hashtag-ul #freebritney conține o porție bună de informații false sau exagerate despre tutelă și, bineînțeles, multe teorii complicate și lipsite de noimă. Singurul lucru care mai rămâne de făcut este să continuăm să o susținem pe Britney Spears în speranța că, într-o bună zi, va reuși să-și recapete libertatea.

Subscribe

Ce-ți recomandăm

bun.png

Despre KULT

Susține-ne

Ce facem

Pentru tineri

Subscribe

Subcribe

Contact

0773 123 246

©2021 by KULT. All rights reserved.