Poveștile pe care le spunem sunt poveștile pe care le trăim.

Devino colaborator și schimbă lumea cu a ta.

Internet detox și cu ce se mănâncă

Este de prisos să mai menționez că ultimul an din viața noastră a fost petrecut mai mult virtual decât față-n față.

Ne-am văzut obligați să folosim ore în șir tehnologia, aceasta fiind singurul mod prin care am putut să comunicăm cu cei din exterior. Pentru prima dată, mediul online nu a mai fost o alegere, ci o obligație. A sunat interesant vreo lună, dar deja ne-a trecut cheful.


Dacă înainte stăteam treji ore în șir uitându-ne la seriale sau verificându-ne mesajele, acum ne e silă să ne mai așezăm la birou și să deschidem laptopul. Hai să fim sinceri – cine nu și-a dorit cel puțin o dată să plece și să trăiască într-un colț uitat de lume, înconjurat de natură și lipsit de presiunea pe care tehnologia o pune de atâția ani asupra noastră. Deși este prea târziu să ne detașăm complet de mediul virtual, există o soluție. Este vorba, bineînțeles, despre un „Internet detox”.


Regulile de bază sunt simple: nu te atingi de niciun obiect electronic pentru o anumită perioadă de timp. Ideea pare simplă, dar oricine a încercat-o vreodată știe cât de greu poate fi. 66% din populație este dependentă de telefon, iar numărul crește constant. În secolul informației, este greu să te obișnuiești să trăiești fără a fi conectat în permanență cu cei din jur, însă devine din ce în ce mai important să reușim să ne detașăm fără probleme de lumea digitală în care am ajuns să trăim. Nu a spus nimeni că va fi ușor, dar tocmai de aceea ar trebui să încercăm astfel de experimente: pentru că sunt o provocare.


Există mai multe tipuri de astfel de „cure de detoxifiere”. Cea mai simplă și accesibilă este aceea de a renunța la tehnologie pe perioade de câteva ore, pentru a reuși să ne concentrăm cu adevărat pe munca noastră sau pentru a găsi noi variante de a ne petrece timpul liber. Există zeci de aplicații care au fost create în acest scop, iar cea mai faimoasă este Forest. Este disponibilă și ca extensie pentru Chrome, deci poate fi utilizată și pe calculator, unde se poate crea o listă întreagă de site-uri care nu vor putea fi accesate în momentul în care se pornește cronometrul.


Poate că plictiseala o să vă doboare încă din primele ore...

Pentru cei în căutarea unei provocări mai intense, se poate încerca o detoxifiere de 24 de ore. Bineînțeles, acest lucru se dovedește a fi mai greu de realizat în contextul actual, când trebuie să muncim și să studiem exclusiv online, dar merită încercat în weekenduri. Poate că plictiseala o să vă doboare încă din primele ore sau poate că veți descoperi că nu ați mai fost niciodată atât de productivi ca în acea zi. Oricare ar fi observațiile inițiale, este important să încercăm să ducem la bun sfârșit experimentul, căci acesta ne testează mai ales autocontrolul.


Un ultim nivel al provocării ar fi renunțarea la tehnologie pe perioade îndelungate de timp, cum ar fi o săptămână sau chiar o lună. Este o misiune destul de grea și are nevoie de anumite condiții pentru a putea fi dusă la capăt cu succes, dar merită. Evident, nu este bine să începem cu măsuri așa drastice– mai mult ca sigur că, dacă stăm pe telefon chiar și atunci când mâncăm, nu vom reuși să ne lipsim de el timp de o săptămână. Vacanțele sunt o ocazie bună de a încerca această metodă, căci ne oferă atât timp, cât și distracții. Poți aplica metoda și în timpul unei călătorii: renunță la telefon, ia-ți camera foto și bucură-te de experiență! O vacanță petrecută astfel are toate șansele de a fi una memorabilă, căci nimic nu se compară cu plăcerea de a exista numai pentru tine, nu numai pentru ochiul public.


Poate că unii dintre voi deja și-au imaginat situația: ore întregi petrecute fără niciun ecran, uitându-ne plictisiți de moarte pe fereastră și dorindu-ne mai mult ca niciodată să ne uităm măcar un minut la ceva de pe Youtube. Avantajele care sunt?


În primul rând, printr-un internet detox avem ocazia de a ne separa eficient viața personală de cea profesională. Având în vedere că marea majoritate a activității noastre s-a mutat în mediul online, am ajuns să nu mai asociem laptopul sau telefonul cu timpul liber. Orele petrecute în conferințe Zoom se amestecă pe nesimțite cu maratoanele de seriale de pe Netflix, iar creierul nostru nu este prea fericit. Este mai mult decât necesar să luăm pauze ceva mai frecvente, pentru a nu cădea într-o rutină plină doar cu tehnologie. În plus, este foarte posibil ca nivelul nostru de productivitate să crească neașteptat în timpul sau în urma unei astfel de detoxifieri. De plictiseală, faci orice. Inclusiv muncă.


...atunci când stăm cu telefonul în pat, creierul are senzația că trebuie să rămână activ...

Trecând la aspecte mai serioase ale dependenței de tehnologie, se pare că ecranele ne afectează grav rutina de somn, putând să ducă în timp și la afecțiuni mai grave, cum ar fi insomniile. Atunci când creierul nostru simte că este timpul de culcare, eliberează în organism un compus numit melatonină, ce ne relaxează corpul. Ei bine, atunci când stăm cu telefonul în pat, creierul are senzația că trebuie să rămână activ, pentru a reuși să ducă la bun sfârșit activitatea începută. În consecință, dormim puțin sau chiar deloc. Mai mult decât atât, se pare că nu este recomandat să stăm nici ziua în pat pentru a ne uita pe telefon, căci subconștientul nostru va înceta să mai asocieze acel loc cu somnul, și ne va ține treji atunci când ne aflăm în el.


Astfel de fenomene subtile au capacitatea de a ne afecta enorm starea de sănătate generală. Deși suntem de multe ori conștienți de efectele psihologice ale tehnologiei, ne gândim prea puțin la cele fizice, care stau la baza funcționării întregului organism. Așa că, dacă încă nu te simți pregătit să renunți la telefonul tău pentru o zi sau o săptămână, încearcă un alt exercițiu: fără ecrane cu o oră înainte de culcare. Cu timpul, vei trece la o oră jumate, două sau poate chiar trei. Efectele sunt aproape instante: vei putea adormi mult mai ușor și, în consecință, te vei trezi odihnit.


Din păcate, tehnologia nu are un efect negativ doar asupra fizicului, ci și asupra mentalității noastre. Este adevărat că unul dintre cele mai mari avantaje ale Internetului este viteza cu care comunică informația. Putem socializa cu prietenii noștri cât e ziua de lungă; putem afla ultimele știri după doar câteva clickuri. Informația, însă, a ajuns să fie excesivă: suntem înconjurați de zeci de statistici, scandaluri și anunțuri, încât ajungem să nu mai putem face diferența dintre ele. În loc să folosim Internetul în folosul nostru, ajungem să fim mai degrabă împovărați de conținutul lui.


De haosul din mintea noastră cine are grijă?

Înainte, se vorbea mult despre lipsa accesului la informație, dar acum problema este fix inversul. Ne este greu să ne dezlipim complet de excesele mediului digital, căci ne-am obișnuit de ani întregi cu ele. Nu doar rutina, ci și mentalitatea noastră s-a schimbat: ni se pare de neconceput să nu fim la curent. Auzim peste tot că un cetățean educat este un cetățean bine informat și ne străduim să ținem pasul cu haosul din jurul nostru. De cel din mintea noastră cine are grijă? Momentele de reconectare cu sufletul și dorințele noastre deja nu mai sunt o opțiune, ci o necesitate. Avem nevoie de o clipă de gândire.


În ultima vreme, suntem conectați cu cei din jur 24/7– răspundem la mesaje îndată ce le primim (pentru că așa este politicos) sau ne verificăm rețelele de socializare cât de des posibil (ca să nu ratăm absolut nimic). Deși inconștienți de asta, trăim într-o stare constantă de panică, speriați ca nu care cumva să se întâmple ceva în timp ce suntem absenți. De câte ori vi s-a întâmplat să vă deconectați pentru câteva ore și să ratați o știre cu adevărat importantă? (Nu, faptul că celebritatea preferată și-a postat noul câine pe Instagram nu se pune). Avem nevoie de momente de relaxare. Avem nevoie de un mediu care să ne aparțină, unde să fim lipsiți de orice interferență exterioară. Uneori, merită să fim egoiști, să ne gândim doar la noi și să scăpăm, măcar pentru câteva ore, de dorința de a fi permanent online.


Nu trebuie să ne rupem complet de realitate– momentan, tehnologia este singurul lucru care ne mai ține împreună. Putem însă să ne dezlipim puțin de rețelele de socializare și Whatsapp. Cea mai simplă metodă ar fi să readucem la modă faimoasele „telefoane-cărămidă”. La nevoie, vom putea fi contactați, dar nu vom fi tentați să ne holbăm într-un ecran mai mult de 30 de secunde. Cui nu îi este dor să apese de trei ori pe un buton doar pentru a scrie o literă?


Nu ne vom putea implica niciodată în toate proiectele existente...

Pe lângă stresul de a fi disponibili la orice oră, dependența de tehnologie duce de multe ori la apariția faimoasei FOMO (Fear Of Missing Out). Oricât de lipsit de importanță ar fi vreun eveniment, ajungem uneori să ne panicăm numai gândindu-ne la el, calculând cu viteza luminii avantajele sau dezavantajele participării și rămânând cu cel puțin un regret în cazul în care nu ne-am dus. Chiar dacă este un lucru care nu ne interesează absolut deloc, nu ne putem abține să nu ne gândim cu jind la acel „dar dacă...?”. Nu ne vom putea implica niciodată în toate proiectele existente, drept pentru care nici nu trebuie să știm ceva despre ele. Informația ne-ar aduce mai degrabă regret, deci nu are niciun rost să ne înconjurăm de negativitate doar pentru că simțim nevoia de a fi constant la curent.


Ultimul motiv este, poate, cel mai evident. Un internet detox ne scoate din groaznica rutină de „Sleep. Eat. Technology. Repeat.” și ne oferă șansa de a ne reconecta cu cei din jur. Bineînțeles, există nenumărate moduri prin care putem face asta. Putem petrece o după amiază cu familia sau prietenii cei mai apropiați, jucând jocuri de societate, gătind, sau doar vorbind. Putem dedica acele ore în plus unui hobby nou sau vechi– alegerea este a fiecăruia. Dacă am renunța ocazional la tehnologie, am avea timp pentru un milion de alte lucruri la care altfel nu ne-am fi gândit. În ciuda pandemiei, îndemnul rămâne același: explorează! Sufletul nu va fi niciodată lipsit de idei. Are nevoie doar de șansa de a și le exprima.
Subscribe

Mulțumim!

Ce-ți recomandăm