Poveștile pe care le spunem sunt poveștile pe care le trăim.

Devino colaborator și schimbă lumea cu a ta.

Istoria feminismului și evoluția sa în societate

Despre cuvântul controversat cu „F” și istoria lui.

Ilustrație de Cosmina Elena Curcă

Controversata idee a feminismului, încă de la apariție și continuând până în zilele noastre, naște comentarii și reacții extrem de diferite din partea oamenilor la adresa celor care susțin această mișcare. De-a lungul timpului, feminismul s-a izbit de ignoranța, respingerea sau indignarea primită din partea oamenilor care erau convinși că știu totul despre „femeile alea nebune care urăsc bărbații”. Aceste atitudini care izvorăsc din informații eronate au adus asupra grupării feministe un val de stigmă și repulsie. Acest articol are scopul de a prezenta într-un mod cât se poate de obiectiv feminismul și istoria acestuia.


Feminismul este despre a fi egali, dar diferiți


Conceptul de „feminism” a apărut pentru prima oară în anul 1837, folosit de filosoful francez Charles Fourier, criticând subjugarea femeilor, totodată având o viziune asupra unei lumi ideale unde libertatea femeilor este garantată. Deși termenul a apărut în anul menționat mai sus și nu a devenit popular până în anii 1890', ideea în sine și viziunile legate de acest concept au apărut undeva la începutul secolului al XVIII-lea.


Totul a luat naștere când câteva femei au început să pună la îndoială viziunile societății și să li se pară straniu că erau nevoite să se subordoneze bărbaților. O voce importantă la acea vreme a fost cea a proto-feministei britanice Mary Astell. Ea considera că femeile sunt capabile să gândească la fel de critic și de clar precum un bărbat și că problema majoră era faptul că femeile aveau acces limitat la o educație decentă, militând puternic pentru oportunități educaționale egale cu ale bărbaților. A fost un critic dur al societății acelor vremuri, făcând primul pas pentru o lume în care oamenii sunt egali, deși sunt diferiți, încurajând femeile să învețe și să investească în aptitudinile lor, fiind de părere că „ingredientul” principal al unei vieți fericite ar fi educația.


O altă perioadă care a adus un impact considerabil conceptului de feminism a fost așa-numita ”Sweden's Age of Liberty” (Era Libertății din Suedia) între 1718 și 1772. Mișcările și dezbaterile politice și filosofice de atunci le-au dat femeilor câteva drepturi de proprietate și dreptul la divorț în caz de adulter.


Ele erau sfătuite să se adune și să întrețină activități „specifice” lor pentru a-și îmbunătăți aptitudinile de neveste bune...

În același timp, în Marea Britanie, clasele de mijloc deveniseră mai bogate și apăruse ideea de recreere, care luase amploare în rândul familiilor britanice. În timp ce bărbații erau preocupați de comerț și de începuturile industrializării, femeile erau responsabile cu menținerea unei opinii publice „corespunzătoare” care să reflecte statutul lor social. Ele erau sfătuite să se adune și să întrețină activități „specifice” lor pentru a-și îmbunătăți aptitudinile de neveste bune, pentru a-și dezvolta valorile morale și pentru a învăța să fie virtuoase, întreprinzând diferite activități cum ar fi pictatul, brodatul, cântatul la pian și, nu în ultimul rând, cititul.


Desigur, erau sfătuite să citească Biblia sau diferite lucrări istorice, romanele nefiind recomandate, considerate „corupte” în acele vremuri. Deși intenția nu era tocmai sănătoasă, aceste mișcări de adunare a femeilor le-au ajutat să se auto-educe și, astfel, au dus la așa-numitele „saloane”, unde se strângeau femei privilegiate și organizau dezbateri în legătură cu posibile soluții pentru a influența societatea, folosindu-se de capacitățile lor intelectuale. Ulterior, bărbații au fost și ei invitați, saloanele devenind un spațiu în care, indiferent de sex, se putea discuta ca de la egal la egal.


Feminismul nu este despre a avea putere asupra bărbaților, ci despre a avea putere asupra propriului sine


Odată cu apariția Iluminismului, Europa și Nordul Americii au fost transformate radical. Se punea accentul pe rațiune și știință și erau scoase la lumină noi idei despre libertate și egalitate. Ajutate de câțiva filosofi contemporani, care confirmau capacitățile intelectuale ale femeilor și le susțineau lupta pentru egalitate de gen, femeile începeau să își facă vocile auzite.

În Londra, femeile erau acceptate pentru prima oară la dezbaterile publice unde puteau atrage atenția către nevoile și lipsurile lor, cum ar fi accesul la educație și la muncă plătită.


Într-o perioadă dominată de revoluții, femeile au profitat și s-au implicat activ, creându-și un mediu politic vizibil, ajutându-le să ia parte la discuțiile referitoare coloniilor. Au organziat boicoturi și tot atunci a luat naștere prima asociație a femeilor care susținea Independența Americană, ”Daughters of Liberty” (Fiicele Libertății).


Tot în acea perioadă, femeile au avut posibilitatea de a juca și niște roluri în domeniul militar...

Războiul de Independență american le-a oferit posibilitatea de a administra afaceri și de a lua decizii importante în timp ce bărbații erau chemați la război. Tot în acea perioadă, femeile au avut posibilitatea de a juca și niște roluri în domeniul militar, câteva fiind spioni sau deghizându-se în bărbați pentru a lupta pe front.


Un nume gigant care a fost influențat de perioada Iluminismului și care a ajutat la sculptarea acestei mișcări este Mary Wollstonecraft. A fost scriitoare și o mare susținătoare a drepturilor femeilor și este cunoscută astăzi pentru faimoasa lucrare ”A Vindication of the Rights of Women” (O Vindicație a Drepturilor Femeilor) și este considerată una dintre fondatoarele filosofiei feministe.


În lucrarea menționată mai sus sunt criticați filosofii iluminiști care, deși susțineau idei liberaliste, totodată doreau subjugarea femeilor. A susținut că femeile erau considerate inferioare din cauza mediului domestic în care erau ținute, fiind învățate că cele mai importante lucruri în viață erau felul în care arătau, opinia bărbaților și căsătoria. A militat pentru egalitatea în educație, în câmpul muncii și încuraja femeile să își ia viața în propriile mâini și să dețină controlul.


Feminismul este despre progresul tuturor femeilor, indiferent de statut


Revoluția Industrială a adus odată cu ea, pe lângă prosperitate, relocare către zonele urbane, producții mai mari și tehnologie nouă, și dislocări sociale semnificative. Odată cu apariția fabricilor, femeile erau „îngrămădite” pe posturi puține, majoritatea în industriile textilelor, servicii domestice sau agricultură, fiind excluse din industriile mai bine plătitoare, care erau rezervate „sexului puternic”.


În același timp, aparținătoarele clasei muncitoare aveau condiții de muncă precare...

Începutul secolului al XIX-lea a adus odată cu el noțiunea de ”separate spheres” (sfere separate), care plasau femeile în sfera domestică, corespunzătoare rolurilor de mamă și nevastă, în special în cazul celor care aparțineau clasei de mijloc, caz în care bărbații câștigau destui bani și nu era necesar ca femeia să își ia un loc de muncă. În același timp, aparținătoarele clasei muncitoare aveau condiții de muncă precare, erau plătite mult mai prost decât bărbații și erau tratate deseori cumplit.


Deși aveau, în sfârșit, dreptul de a munci, fapt care a jucat un rol important în evoluția feminismului, femeile erau în continuare marginalizate din punct de vedere economic și social.


Cu toate acestea, pe la mijlocul secolului al XIX-lea mișcarea militantă pentru drepturile femeilor era în continuă creștere. Schimbările aduse de Iluminism și revoluții, deși au adus un impact major societății vestice, nu reușiseră să clintească foarte mult rolul tradițional al femeii. Totuși, tot atunci, pentru prima oară, femeile au reușit să ocupe locuri în societate, pe care până atunci nu își puteau imagina că le pot avea, cum ar fi să editeze ziare sau să vorbească în public despre emanciparea femeilor și a sclavilor, despre drepturi legale ale nevestelor, despre divorț sau metode contraceptive.


Feminismul este despre curaj, iar vocea curajului nu poate fi negată


La data de 19 iulie 1848 în statul New York a avut loc prima adunare a activiștilor pentru drepturile femeilor unde au fost prezenți în jur de 300 de femei și bărbați. S-a citit o listă compusă din 16 nedreptăți, printre care faptul că femeile nu au dreptul de a vota, au drepturi limitate asupra proprietății și acces limitat la educație și muncă. Această întâlnire a dus la nașterea uneia dintre cele mai importante asociații în istoria feminismului în anul 1890: ”National American Woman Suffrage Association” (Asociația Națională Americană pentru Drepturile Femeilor).


Adunarea din 19 iulie a inspirat multe femei din lumea întreagă să lupte pentru drepturile lor, ajutându-le să obțină câteva victorii, printre ele numărându-se votul. Primele țări care le-au dat femeilor acest drept au fost: Noua Zeelandă în 1893, Australia în 1902 (deși aborigenele au obținut acest drept în 1962), Finlanda în 1906, Statele Unite ale Americii oferindu-le acest drept în anul 1920, iar printre ultimele pe această listă aflându-se Liechtenstein și Iordania în anul 1984.


În secolul al XIX-lea, medicina era un tărâm al bărbaților...

O altă inițiativă importantă pentru feminism a fost militarea pentru servicii medicale mai bune. În secolul al XIX-lea, medicina era un tărâm al bărbaților, aceștia pronunțându-se asupra tuturor aspectelor ce țineau de sănătatea unei femei. Deși multe dintre ele erau moașe, cunoșteau diverse leacuri sau puteau oferi asistență medicală, ele nu aveau dreptul la cunoștințe medicale avansate.


Deși lupta pentru educația medicală a fost lungă și grea, a existat o femeie care a contribuit semnificativ acestei „bătălii”.


Influențată de către o prietenă, Elizabeth Blackwell a încercat să aplice la diverse școli medicale, însă fără succes. La acele vremuri se credea că femeile nu sunt apte din punct de vedere sexual, mental și constituțional pentru a putea profesa în domeniul medical avansat, totodată existând o teamă generală că femeile ar putea „fura” lumina reflectoarelor de pe medicii de sex masculin.


După nenumărate încercări, Elizabeth a reușit să studieze corpul uman la Geneva Medical College din New York, devenind prima femeie din Statele Unite ale Americii cu o diplomă în domeniul medical.


Feminismul este despre a aparține


Femeile au luptat continuu pentru drepturile lor și pentru egalitate. Au luptat pentru vot, au luptat pentru muncă, au luptat pentru iubire, pentru acceptare, pentru pace, pentru educație și pentru tratament egal.


Feminismul nu este în niciun caz despre a urî bărbații, nu este nici despre a urî alte femei, nu este nici despre standarde duble și nici despre a conduce lumea. Este despre a lupta împreună și a munci împreună pentru un viitor comun mai bun pentru toată lumea, indiferent de sex.


Nici nu poate fi spusă în întregime pentru că istoria acestei mișcări nu a luat sfârșit.

Tot ceea ce s-a prezentat mai sus nu este nici pe departe toată istoria feminismului, este doar o mică parte. Nici nu poate fi spusă în întregime pentru că istoria acestei mișcări nu a luat sfârșit. Deși, de-a lungul timpului femeile au progresat într-o manieră extraordinară și au câștigat lupte pe care cele de dinaintea lor nici măcar nu le visau, în multe țări din lume încă este nevoie de feminism.


Dacă ele încă nu aparțin, atunci ei încă nu au înțeles.


Legat de istoria feminismului în România, cred că următorul videoclip va explica mult mai bine decât o pot face eu.Bibliografie

  1. McCann, H., Carroll, G., Duguid, B., Gehred, K., Kirillova, L., Kramer, A., Holmes, M., Weber, S. and Mangan, L., 2019. The feminism book.

  2. Boggs Roberts, R., 2019. Women: Our History.

Subscribe

Ce-ți recomandăm

bun.png

Despre KULT

Susține-ne

Ce facem

Pentru tineri

Subscribe

Subcribe

Contact

0773 123 246

©2021 by KULT. All rights reserved.