Poveștile pe care le spunem sunt poveștile pe care le trăim.

Devino colaborator și schimbă lumea cu a ta.

Karate nu înseamnă „Nu îmi arăți și mie o schema?”, ci disciplină, autocontrol și caracter

Știu că de multe ori ni se pare plictisitor și luăm ca pe o corvoadă ora de sport sau mișcarea în general, am fost și eu acolo la un moment dat.

Astăzi vreau să vorbesc dintr-o proprie experiență, despre importanța sportului din viața noastră, despre impactul pe termen lung pe care l-ar putea avea practicarea unui sport, asupra unui copil. Știm cu toții unele dintre avantajele mișcării, dar oare știm ce înseamnă pentru un copil să practice arte marțiale de la o vârstă fragedă?!


O să învețe foarte multe lucruri noi despre autoapărare, despre corpul uman, despre o cultură diferită sau despre istoria țării unde are rădăcini sportul respectiv, karatele de exemplu provin din Japonia. O să i se modeleze caracterul și atitudinea. Eu mi-am însușit nenumărate deprinderi și mi-am format obiceiuri pozitive pe care le voi păstra toată viața, de la cel mai simplu, dar și extrem de important aspect, adică postura dreaptă și până la aspecte mai complexe, de exemplu, calități fizice, cum ar fi: viteza, mobilitatea și echilibrul.


Din păcate, lumea asociază acest sport cu bătaia și folosește veșnicele expresii de genul: „Nu-mi arăți și mie o schemă de bătaie?”, „Te bat cu tot cu karatele tale!”, abordare care, în viziunea mea, este total greșită și arată un total dezinteres, un nivel al mediocrității ridicat și un mod de a exprima unele idei preconcepute.


Karate înseamnă disciplină, organizare, învățarea autocontrolului, sinceritate, respect...

Eu am luat contact cu acest sport pentru prima oară când aveam 9 auzind de la o colegă de clasă tot felul de povești de la karate, am fost fascinată așa că, după ore, am fugit acasă și i-am povestit tatălui meu tot ce știam cu o sclipire în ochi nemaipomenită. Acest sport înseamnă mult mai mult decât atât, karate înseamnă disciplină, organizare, învățarea autocontrolului, sinceritate, respect, o formă fizică bună, un corp sănătos, o bună socializare și multe altele.

La început mi-a fost teamă, mi-a fost greu să învăț atâtea lucruri și recunosc că nu eram nici foarte îndemânatică, lucru care s-a schimbat pe parcurs mulțumită antrenamentelor.


Toate antrenamentele pot fi definite simplu prin cuvântul „disciplină”, ele întotdeauna începeau și se terminau cu un salut prin intermediul căruia le mulțumeam elevilor avansați, instructorului și fondatorului stilului de karate Shotokan, cel mai răspândit stil de karate. După încălzire și exerciții pentru îmbunătățirea condiției fizice urma antrenamentul propriu-zis de karate.

Să ne întoarcem la fondatorul stilului de karate Shotokan, Gichin Funakoshi, acesta a studiat artele marțiale mult timp, după care a reușit să popularizeze și să le introducă în sistemul de învățământ japonez.


Îmi amintesc cu nostalgie prima mea experiență cu costumul de karate pe care nu știam deloc să îl imbrac, nici să îmi leg centura și recunosc că mi-a luat ceva timp să învăț să îmi fac singură acel nod specific.


Costumul de karate este corespondentul hainelor oamenilor de rând din Japonia. El este numit kimono și în zilele noastre este costumul național al Japoniei. Este format din pantaloni, o bluză care se leagă în părți pe interior și o centură colorată în funcție de grad.


...mi-am dat seama de la profesorul universitar că eu încă mai aveam nenumărate lucruri de învățat și că nu conta deloc că aveam centura neagră.

Am practicat acest sport nouă ani și am învățat extrem de multe lucruri, dar, în același timp, am ajuns la concluzia că acest sport nu se învață într-un an, cinci sau zece, este o artă așa că lucruri pot fi îmbunătățite permanent. La facultate am ales să fac la sport tot karate, într-un oraș nou, cu un instructor nou, experiență care s-a dovedit interesantă, pentru că mi-am dat seama de la profesorul universitar că eu încă mai aveam nenumărate lucruri de învățat și că nu conta deloc că aveam centura neagră. Acest lucru nu m-a diferențiat la început de colegii mei, dar m-am bucurat foarte mult când am fost remarcată, apreciată și rugată să îi ajut și îndrum pe colegii începători.


Experiențele trăite la antrenamentele și concursurile de karate m-au învățat și ce înseamnă prietenia adevărată, am descoperit ulterior cine a intenționat să păstreze o relație de prietenie cu colegii și cine juca un rol doar pentru anumite avantaje. O experiență care mi-a provocat sentimente mixte a fost cea a Campionatului Național de la Cluj din 2014.


Pe atunci aveam doar 15 ani și participam pentru prima oară la un campionat național. Desigur că am participat la mai multe probe, printre care unele individuale și unele de echipă. La proba numită „kata sincron” am performat cu un exercițiu numit kata(luptă reală cu adversari imaginari) împreună cu alte două colege, iar la proba numită ,,kumite pe echipe”, împreună cu cele două colege de echipă, am avut meciuri împotriva altor echipe.


Acest aspect ne-a înrăit și ne-a făcut să uităm că eram o echipă, ne-a acutizat latura individualistă.

Trebuie să vă spun că echipa noastră a câștigat locul întâi, respectiv locul al doilea la cele două probe, am primit medalii, diplome și câte o cupă pentru fiecare probă, nu o cupă pentru fiecare fată. Acest aspect ne-a înrăit și ne-a făcut să uităm că eram o echipă, ne-a acutizat latura individualistă. Una dintre colege a afirmat că acele cupe i se cuveneau doar ei, pentru că ar fi fost accidentată și le-ar merita mai mult decât noi, deși noi celelalte dădusem tot ce puteam și obținusem cele mai multe puncte.


Eram conștientă de faptul că nu conta atât de mult să am cupa acasă, ci pentru mine conta mai mult că am reușit să luăm locul întâi la un campionat național, dar nu mi-a plăcut deloc atitudinea colegei mele și felul în care a pus problema. Ea a părut extrem de neinteresată și de nonșalantă după ce a obținut medaliile și cupele, uitând că până atunci noi eram o echipă și se presupunea că eram și prietene.


Atunci m-am simțit extrem de rău, m-am simțit inferioară și nu m-am mai putut bucura atât de tare de acea experiență, dar am și realizat ce fel de persoane aveam lângă mine. Am înțeles pe cine mă puteam baza și am văzut cine mi-a fost alături și m-a încurajat mai departe.


Mi-ar plăcea ca toată lumea să poată să reflecteze puțin la cele cinci principii din “Dojo Kun” care sunt învățate și puse în practică de karateka (practicanții de karate):

  • „Karate este mijlocul de îmbunătățire a caracterului”

  • „Karate este calea sincerității”

  • „Karate este mijlocul de întărire a statorniciei spiritului”

  • „Karate este calea aflării respectului universal”

  • „Karate este calea dobândirii autocontrolului”.

Pe mine nu m-a ajutat acest sport numai din punctul de vedere al însușirii și respectării unor principii corecte care se aplică de fapt în orice, ci și din punctul de vedere al petrecerii timpului liber într-un mod constructiv, la antrenamente, concursuri locale, naționale sau internaționale - de unde veneam învingătoare înapoi în micuțul meu oraș, cu diplome, medalii și cupe și îi făceam pe toți cei din jurul meu să fie extrem de mândri. De asemenea, toate aceste obiceiuri m-au ajutat și într-o manieră psihologică, deoarece am reușit să dobândesc încrederea în mine pe care nu o aveam înainte, iar creșterea nivelului încrederii a venit cu multe avantaje atât la școală, cât și în plan personal.


Socializând împreună cu alți copii de vârste apropiate, bineînțeles că m-a lovit și pe mine fenomenul bullying-ului, care m-a afectat pe termen lung extrem de tare. Am trecut peste în timp, pentru că am început să îi respect mai mult nu numai pe cei din jurul meu, dar și pe mine însămi, am ajuns să mă cunosc mai bine, să ajung să fiu conștientă de calitățile mele, pentru care am muncit foarte mult și că nimeni nu ar trebui să mă facă să nu mai cred în ele.


Sper ca lumea să încerce să privească din altă perspectivă, nu doar din cea a practicării unui sport care vine la pachet cu avantajele pe care le vedem la exterior, dar și din perspectiva învățării unor obiceiuri bune, care rămân cu noi pe viață și din cea a modelării personalității și a spiritului nostru.


Subscribe

Ce-ți recomandăm

bun.png

Despre KULT

Susține-ne

Ce facem

Pentru tineri

Subscribe

Subcribe

Contact

0773 123 246

©2021 by KULT. All rights reserved.