Poveștile pe care le spunem sunt poveștile pe care le trăim.

Devino colaborator și schimbă lumea cu a ta.

La cine apelăm când avem nevoie de ajutor? Diferențele dintre psihologie, psihoterapie și psihiatrie

În zilele noastre încă există confuzie cu privire la diferența dintre psiholog, psihoterapeut și psihiatru.

Suntem în plină pandemie și cererea în domeniul sănătății psihice a explodat, însă din păcate, mulți oameni nu știu spre cine să se îndrepte atunci când au nevoie de ajutor.


Până de curând, să mergi la un psihoterapeut venea la pachet cu câteva „condiții” sau mai bine spus prejudecăți, cea mai întâlnită fiind aceea că trebuie să ți se fi întâmplat ceva cu „adevărat” traumatizant (accident, moartea cuiva drag, abuz fizic, violență în familie). Această prejudecată nu făcea decât să minimalizeze suferința oamenilor și să îi împiedice să apeleze la ajutor.


Din fericire, lucrurile s-au mai schimbat și din ce în ce mai multe persoane apelează la ajutorul unui specialist în domeniul sănătății psihice.


Cu toate astea, confuzia cu privire la diferențele dintre psihologie, psihoterapie și psihiatrie încă există. Ca studentă la Facultatea de Psihologie și ca viitor psihoterapeut, simt nevoia să vin în ajutorul vostru și să fac o clarificare în acest sens.Psihologia

Știința care se ocupă de studiul psihicului uman. Se studiază lucruri precum comportamentul omului, viața psihică interioară, stări, senzații percepții etc.). Toate acestea pot fi studiate cu ajutorul unor metode, precum: cea a observației, a experimentului, a anchetei psihologice sau metode psihometrice.


Pentru a avea titlul de „psiholog” este necesară absolvirea Facultății de Psihologie. Fiind un domeniu complex, format din multe ramuri, mulți studenți care termină Facultatea de Psihologie aleg să urmeze un Master pentru a se specializa în una din ramurile psihologiei: psihologie clinică, psihologie educațională, psihologia muncii, psihologie judiciară sau aleg să urmeze o școală de formare în psihoterapie. Un psiholog (o persoană care a terminat Facultatea de Psihologie), fără un Master sau o formare în psihoterapie nu are dreptul să acorde ședințe de psihoterapie.


Psihoterapeutul NU poate prescrie medicamente...

Psihoterapia

Modalitatea de tratament ce constă într-o serie de tehnici ce au ca scop tratarea sănătății mentale și emoționale ale unui individ. Psihoterapeutul este absolvent al uneia din următoarele facultăți de profil socio-uman (filosofie, psihologie, medicină, asistență socială, psihopedagogie, teologie) și al unui Master (care are o durată de 2 ani) sau al unui program de formare în psihoterapie (psihoterapie integrativă, psihanaliză, analiză tranzacțională, psihoterapie cognitiv-comportamentală etc.), cu o durată de minim doi ani. Psihoterapeutul NU poate prescrie medicamente, de acest aspect ocupându-se doar psihiatrul.


Există mai multe tipuri de psihoterapie, fiecare tratând individul din altă perspectivă, de aceea este bine să aflăm ce tip de psihoterapie rezonează cu noi înainte să începem un proces psihoterapeutic. Pentru a înțelege mai bine tipurile de psihoterapie existente și pentru a oferi o îndrumare, voi vorbi câte puțin despre principalele tipuri de psihoterapie.


Psihoterapia integrativă are în vedere îmbinarea mai multe tipuri de psihoterapie, de aici și numele ei. Privește clientul dintr-o perspectivă holistică și îl abordează pe următoarele paliere: somatic, afectiv, cognitiv, comportamental și spiritual. Această abordare multi-dimensională are scopul de a îi permite clientului să devină „întreg”, să își poată asumă răspunderea asupra propriei persoane, a propriei vieți.


Psihoterapia gestalt se concentrează pe ceea ce se întâmplă în momentul prezent, pe relația dintre terapeut și client, pe experimentarea sentimentelor, a gândurilor. Gestalt terapia are ca scop ridicarea gradului de conștientizare a rolului pe care îl are clientul în nefericirea, disconfortul sau situațiile neplăcute din viața lui.


O psihoterapie care se concentrează pe legătura dintre gândurile noastre și acțiunile noastre.

Psihoterapia cognitiv-comportamentală este o psihoterapie care se concentrează pe legătura dintre gândurile noastre și acțiunile noastre. Scopul ei este să schimbe tiparele disfuncționale ale gândirii care cauzează comportamentele care ne dăunează.Psihanaliza este o psihoterapie care se concentrează pe identificarea motivelor inconștiente din spatele acțiunilor, gândurilor, sentimentelor care cauzează probleme clientului. Scopul ei este de a ajuta clientul să identifice cauzele problemelor prin descoperirea și explorarea inconștientului său.


Analiza tranzacțională este o psihoterapie care se folosește de un model numit „modelul stărilor eului” pentru a oferi o imagine asupra structurii psihologice a oamenilor și modul în care ei se comportă. Analiza tranzacțională se folosește și de conceptul numit „scenariul de viață”. Scopul acestei psihoterapii este de a ajuta clientul să ia decizii realiste, de a îi oferi abilitatea de a relaționa deschis cu ceilalți, asumându-și astfel responsabilitatea pentru propria viață.


Psihoterapia comportamentală-dialectică (DBT) face parte din psihoterapia cognitiv-comportamentală. Scopul ei principal este să ofere clienților abilitățile necesare pentru a își echilibra emoțiile, pentru a trăi în prezent, a își îmbunătăți relațiile cu cei din jur și pentru a face față stresului într-o manieră sănătoasă.


Psihoterapia experențială se concentrează pe natura individuală a fiecărei persoane, pe dezvoltare personală și transformare. Scopul ei este să provoace schimbarea prin intermediul provocărilor, folosindu-se și de un suport metaforic, creativ, expresiv.


...cu scopul de a îmbunătăți starea emoțională a clientului, de a îl ajuta să se exprime într-un mod original.

Art-terapia este folosirea creației artistice într-un mod terapeutic, cu scopul de a îmbunătăți starea emoțională a clientului, de a îl ajuta să se exprime într-un mod original, liber, creativ, astfel încât să faciliteze procesul de vindecare emoțională, dezvoltare personală și transformare.


Hipnoterapia este folosirea hipnozei în scopuri terapeutice. Hipnoza induce clientul într-o stare de relaxare profundă și are ca scop transmiterea unor sugestii de către psihoterapeut, pentru a ajuta clientul în rezolvarea a diverse probleme precum dureri, somatizări, fobii, renunțarea la vicii.


Psihiatria

Se adresează indivizilor cu tulburări de sănătate mintală care le perturbă sever viața și capacitatea de a funcționa individual și în societate (depresie, anxietate, tulburări de personalitate, schizofrenie etc.). Psihiatria este o ramură a medicinei care se ocupă cu diagnosticarea și tratamentul medicamentos al tulburărilor psihice. De cele mai multe ori psihiatrii colaborează cu psihoterapeuții pentru a oferi un diagnostic corect.


Psihiatrul este absolvent al Facultății de Medicină, având în plus încă patru ani de stagiu de specializare în domeniul psihiatriei.


Toate aceste domenii sunt foarte apropiate și toate au ca scop tratarea sănătății psihice a oamenilor, însă așa cum am mai menționat, este important să știm la cine trebuie să apelăm încă de la început, pentru a alege corect specialistul care rezonează cel mai bine cu nevoile noastre.

Subscribe

Ce-ți recomandăm

bun.png

Despre KULT

Susține-ne

Ce facem

Pentru tineri

Subscribe

Subcribe

Contact

0773 123 246

©2021 by KULT. All rights reserved.