Lumea uitată cu miros de file vechi


Fotografie din arhiva personală

Încă de când eram copil eram fascinată de lucrurile vechi, de antichități, deoarece îmi plăcea să cred că în spatele lor se află o poveste. Că acel lucru a trecut pe la mai mulți oameni cu un statut, cu profesii diferite, că a survenit unui anumit scop, că a traversat mari și tari.


O mare parte din aceste lucruri vechi era reprezentată de cărțile văzute la părinții mei, la bunici - îmi plăcea aspectul lor mai antic. Mă gândeam că niciodată nu voi ajunge să cumpăr, să citesc cărți vechi întrucât paginile deja sunt îngălbenite, de-a lungul timpului se deteriorează.


Timpul a trecut iar gusturile s-au schimbat.


Tot ce ține de cărți vechi a început să mă fascineze: de la miros, formatul lor, subiectele tratate și multitudinea de informații care se află în ele de vreme ce cărțile respective nu se mai tipăresc, informația nu mai este preluată și găsită în altă parte.


Am început de anul trecut să îmi cumpăr cărți din anticariate, deoarece la facultate eram nevoită să fac un proiect la istoria și teoria artei despre o perioadă din antichitate care ne-a fascinat. Acest proiect necesita documentație, cărți de specialitate și fiind primul de acest gen, mi-a plăcut enorm. S-a și „pliat” pe perioada când era ziua mea de naștere (decembrie) și unul din cadourile dorite a fost să îmi iau cărți din anticariate de artă.


Pe lângă faptul că mi-am luat cărți de pe anticariatul online, Târgul Cărții, despre istoria artei grecești (aceasta a fost tema aleasă de mine), am adoptat și alte „file vechi” despre diferite perioade, nestudiate de mine până acum la facultate și despre lucrările unor artiști consacrați, în care am descoperit adevărate oaze de necunoscut.


1. Anticariatele vând cărți în stare bună și la un preț avantajos


Prețurile cărților de anticariat sunt de 3-4 ori mai mici decât al volumelor noi din librării, ceea ce înseamnă o economie substanțială pentru o persoană care cumpără cărți în mod regulat. În plus, dacă alegi cu atenție, multe dintre cărțile vechi, deși deja folosite mulți ani la rând, sunt bine întreținute și își găsesc locul pe rafturile oricărei biblioteci personale.

2. Pot fi găsite cărți de colecție


Anumite ediții au fost scoase în număr limitat. Colecționarii caută astfel de volume, pe care să le adauge în portofoliul lor. În anticariate, vin cărți de la o gamă variată de persoane, din toate domeniile, și există mai multe șanse că printre volumele vândute să existe și cărți de colecție sau cărți ale unor autori consacrați, care nu mai există, în prezent, în librării.


3. Cărţile de la anticariat au viaţă


Acesta este un alt beneficiu pe care îl poţi obţine de la cărţile din anticariate. Foarte multe persoane au obiceiul de a face adnotări pe cărţile pe care le citesc, în special pe cărtile ştiinţifice. Vei cunoaşte astfel fostul proprietar şi uneori chiar poţi obtine informaţii importante, dacă reuşesti să descifrezi aceste note, care să te ajute să îţi faci proiectele mai bine sau care să îţi dea idei pentru o nouă cercetare.


Am fost și sunt mai mult decât fericită că le-am luat, pe unele le-am citit reprezentând nu doar cunoștiințe de cultură generală, estetică și înțelegerea artistului și operei vizuale, ci și un raft care mă reprezintă și este esențial pentru mine.


Poți găsi cărți vechi, noi, dar și cărți în ediții deosebite și rare.

Plus că un anticariat are cărți care nu se mai reeditează, cărți vechi care pot să conțină informații mult mai generoase față de cărțile actuale. Poți găsi cărți vechi, noi, dar și cărți în ediții deosebite și rare. Încurajez cumpăratul cărților fie din anticariate fizice sau online, deoarece sunt o comoară pentru orice cititor.


Tind să cred că odată încurajat acest obicei, cărțile din anticariate (fie vechi sau noi) nu vor ajunge la persoane care nu le apreciază la adevărata lor valoare și nu vor ajunge la prima pubelă de gunoi.


Subscribe

Ce-ți recomandăm

bun.png

Despre KULT

Susține-ne

Ce facem

Pentru tineri

Subscribe

Subcribe

Contact

0773 123 246

©2021 by KULT. All rights reserved.