Poveștile pe care le spunem sunt poveștile pe care le trăim.

Devino colaborator și schimbă lumea cu a ta.

„Mobilul” de Stephen King - Când civilizația se prăbușește, omul alege să distrugă

„Mobilul” de Stephen King este povestea unei tragedii apocaliptice provocată de folosirea telefoanelor mobile, care duce la transformarea tuturor celor care le folosesc în simple mașini de distrugere (un fel de zombi).


Cred că toți suntem familiarizați sau am auzit cel puțin o persoană care să menționeze de Stephen King, fie carte sau ecranizare. Precum "IT", "The Green Mile", "The Shining" sau "The Shawshank Redemption", fiecare având un renume. Eu am intrat în universul lui King datorită dilogiei „Sub Dom" care îmbină elementele fantasy cu science fiction.


Revenind la carte, „Mobilul” mi-a plăcut foarte, foarte mult. Fiind genul de carte care se afla în zona mea de confort, respectiv distopiile, lumile postapocaliptice.


Protagonistul, Clay Rodell, se află în oraș, înconjurat de oameni, în momentul în care „Semnalul” de care deja se auzise, își face efectul, iar toți cei care foloseau telefonul mobil deveniseră de nerecunoscut, cu tendințe animalice, fiind foarte violenți, fără un motiv anume. Când Clay își dă seama de gravitatea situației, se ascunde, iar pe parcursul cărții, acestuia i se alătură și alte personaje care-l vor ajuta să descopere fenomenul provocat de „Semnal”.


După câteva întâmplări, și multe mile parcurse, echipajul lui Clay începe să observe comportamente ciudate ale „teldemenților” (cum sunt denumiți acei zombi). Ei deveneau din ce în ce mai inteligenți, și deși nu mai erau atât de violenți ca la început, vânau în continuare oameni. Spre final, aceștia dezvoltă diverse teorii despre teldemenți, cum că ar avea puteri supranaturale, asemănătoare cu un calculator, cu toate componentele sale, modul de programare; astfel a luat amploare cel mai eficient plan de exterminare al procesoarelor care îi conduceau pe aceste creaturi.


Când civilizația se prăbușește, omul alege să distrugă.

Personajul meu preferat a fost Jordan, un adolescent pasionat de tehnologie și foarte inteligent, care reușește să vină cu tot felul de teorii care îl vor pune pe cititor să își pună o serie de întrebări. Cred că dialogul a fost modul meu de expunere preferat. De ce îți spun asta? Ei bine, am urmărit firul conversațiilor foarte atent și mi-am pus întrebări, întrebări despre cine suntem noi, cum evoluează tehnologia și unde se va ajunge, care este partea dark a acesteia, cât de tare ne poate manipula?


O temă abordată des la Stephen King în cărțile sale este faptul că atunci când civilizația se prăbușește, omul alege să distrugă. Oamenii normali încep să se încaiere pentru bidoane de bere, fură mașini și conduc de haotic pe stradă. Fanaticii religioși vin și urlă către femeile aflate în grupuri de bărbați că aceasta este apocalipsa și că tot ce vor bărbații este o ultima distracție prin care să le pângărească sufletul. Este foarte greu să găsești persoane dispuse să ajute ori să accepte ajutor în aceste vremuri. Chiar dacă nu au devenit teledemenți, oamenii mai întâi ar ucide și abia după ar întreba dacă ai nevoie de o cană de apă.


Omul este setat să ucidă tot în calea sa până ajunge unde își dorește.

Stephen King realizează mai multe observații sociologice interesante pe parcursul romanului. Majoritatea acestora îi sunt atribuite în carte unui băiețel de 12 ani, îndrăgostit de calculatoare, care vede omenirea asemănătoare cu obiectul pasiunii sale. Acesta, îndrumat de un profesor academic, formulează mai multe ipoteze interesante printre care și motivul prin care rasa umană a ajuns să domine lanțul trofic. Chiar dacă majoritatea am susține sus și tare că inteligența a fost cea care ne-a dus în vârf, teoria formulată în „Mobilul” este alta. Omul este setat să ucidă tot în calea sa până ajunge unde își dorește, acesta a distrus specii, implicit habitate fără să îi pese de consecințe și abia spre final inteligența a început să apară.

Tehnologia ne face să ne transformăm în roboți.

Îmi place modul în care Stephen King ilustrează subtil felul în care tehnologia ne face să ne transformăm în roboți, cum devenim obișnuiți cu aceleași tipare ale aplicațiilor sociale.

Cum totul devine un tipar, mintea noastră încetează să fie pusă la încercare, dispărând spontaneitatea, creativitatea, devenind, cum spunea și el, niște mecanisme programate de la începutul vieții.

O altă idee conturată de autor este natura noastră animalică, violentă care a stat la baza dezvoltării omului civilizat de astăzi, care tronează în momentele în care organismul reacționează în urma unor stimuli puternici.

„Mobilul” de Stephen King merită atenția fiecăruia dintre noi deoarece pe lângă o lume postapocaliptică atent construită, la o analiză mai atentă putem descoperi că tehnologia nu e întotdeauna de partea noastră devenind o armă împotriva omenirii.


Subscribe

Ce-ți recomandăm

bun.png

Despre KULT

Susține-ne

Ce facem

Pentru tineri

Subscribe

Subcribe

Contact

0773 123 246

©2021 by KULT. All rights reserved.