Poveștile pe care le spunem sunt poveștile pe care le trăim.

Devino colaborator și schimbă lumea cu a ta.

Pariez că te pot face să îi apreciezi pe BTS

Dacă ți-aș spune acum că BTS sunt cei mai remarcabili artiști ai secolului, ai râde de mine și de chestiile delirante și bizare pe care tocmai ce le-am rostit cu atâta fermitate.

Sursa: www.twitter.com

Și dacă îți spun că am 101 și mai multe motive veritabile cu care aș putea să îmi susțin afirmația? Sper că atunci mă vei asculta și vei deschide în sfârșit ochii către fenomenul și senzația globală ce sunt BTS.


I-am cunoscut pe BTS atunci când am avut nevoie de ei cel mai mult. Sufeream de depresie și mă aflam într-un loc întunecat, simțeam că nu mă mișc și sunt capturată în același sentiment de neputință încontinuu. Mă sufocam. Am dat de muzica lor în recomandările de pe Youtube și am ascultat câteva piese în timp ce le-am citit și versurile. Am simțit că m-a acoperit un val de confort și de căldură.


Apoi am căutat mai mult despre ei. Unul dintre membri a suferit și el de depresie, vorbea deschis despre asta. A spus că e okay să nu avem un vis grandios sau scopuri mărețe, viața este grea și lucrurile nu funcționează întotdeauna așa cum ne dorim. A spus că e normal să ne simțim triști, să luăm o pauză de la lume și să ne concentrăm pe noi. Am ajuns să-i iubesc pe toți cei 7 membri ce compun trupa BTS.


Cine sunt BTS?


BTS este o grupă sud-coreeană formată din șapte membri, sub agenția Big Hit Entertainment. Logo-ul companiei este ,,Muzică și artiști pentru vindecare”, ceea ce denotă și valorile promovate de artiștii acesteia.


Numele trupei este un acronim pentru expresia coreeană 방탄 소년단, care se traduce direct în Bangtan Boys. „Are o semnificație profundă”, a declarat J-Hope, membrul trupei, pentru jurnalul Affinity,Bangtan înseamnă a fi rezistent la gloanțe, deci înseamnă a bloca stereotipurile, criticile și așteptările care ne vizează precum gloanțele, pentru a păstra valorile și idealul adolescenților de astăzi.”


BTS au debutat în anul 2013 sub o companie care se afla în faliment. Nu s-au ridicat de nicăieri. Cu paisprezece albume în șase ani, ei au lucrat foarte mult pentru a deveni ceea ce sunt acum. Pot să-i numesc cu certitudine protagoniștii unei povești adevărate a unui vis devenit realitate prin efort continuu, perseverență și ambiție. Fanii BTS sunt cunoscuți oficial sub numele de A.R.M.Y. Numele înseamnă Adorable Representative M.C for Youth.


De ce BTS sunt populari? De ce îmi place BTS? Și de ce îi consider artiști de suflet care, literalmente, au schimbat lumea?


Iată câteva din cele 101 și mai multe motive care vor răspunde la întrebările de mai sus și care vor sparge, de asemenea, stereotipurile ce adesea înconjoară trupa:


 • Originile lor

BTS au debutat în 2013 sub compania Big Hit Entertainment. Ca să înțelegeți cât de mizerabilă era situația lor financiară, ei erau nevoiți pentru primele concerte să împartă bilete gratis oamenilor de pe străzi, iar în videoclipurile muzicale să folosească echipamente ca mașini, îmbrăcăminte și alte lucruri ce aparțineau lucrătorilor companiei. Timp de trei ani de zile, toți cei șapte membri trăiau într-o cameră în cămin. Repetau coregrafiile și piesele câte 13 ore în fiecare zi. Cariera lor nu a fost construită din bani, ci din muncă și efort.

 • Lupta împotriva rasismului, valurilor de hate și xenofobiei

Acum ei sunt văzuți de toți oamenii ca niște celebrități bogate, dar puțini știu prin câte greutăți au fost nevoiți să treacă până a ajunge la acest nivel. Industria muzicală în Coreea e foarte crudă. Dacă nu veneai dintr-o companie cunoscută, aveai șanse foarte mici la succes. BTS proveneau dintr-o companie care se afla în prag de faliment, fiind cunoscuți în industrie ca small company idols with nothing special, cu performanțe tăiate și eliminați din emisiuni. După ce BTS, în sfârșit după 3 ani, au câștigat primul lor premiu în 2016, fanii altor grupe au început să semneze și să trimită petiții la Casa Albă, susținând că BTS nu merită premiul.


„Înainte de a auzi aplauze, am auzit critică.”

Mai târziu, mii de acuzații de plagiat au fost în trend pe Twitter, atunci când BTS au postat noul lor album, cât și amenințări cu moartea adresate membrilor înainte de concertele lor. Liderul trupei a scris pe social media: ,,Înainte de a auzi aplauze, am auzit critică. Am simțit pentru prima oară că munca grea și efortul nu sunt suficiente pentru a reuși în realizarea visurilor noastre.” Pe lângă toate astea, în pofida rezultatelor lor remarcabile, a vânzărilor imense de albume și bilete de concert, show-urile americane i-au jefuit de premiile pe care chiar le meritau. În pofida tuturor acestor lupte continue, BTS au reușit să strălucească prin muzica lor și cu ajutorul fanilor să schimbe încet, dar sigur lumea.


Acum, BTS sunt practic pe fiecare clădire, la fiecare canal muzical, în fiecare revistă, promovează compania de mașini Hyundai, telefoanele Samsung și alte brand-uri faimoase. Sunt cei mai tineri recipienți ai medaliei oferite de către președinte pentru contribuția la cultura și industria muzicală a Coreei de Sud.


 • Muzica lor

Membrii trupei își scriu și produc propria muzică. Ei sunt printre puținii artiști care au abordat problemele sociale încă de la lansarea mini albumului lor cu care au debutat în 2013. Prin versurile lor oamenii se simt mai aproape de ei, mai conectați. Cântecele lor transmit adesea mesaje puternice, incluzând teme de împuternicire feminină, nedreptate socială și sănătate mentală, care sunt teme neobișnuite în Coreea de Sud - țară conservatoare din punct de vedere cultural. BTS își încurajează publicul să se iubească pe sine în loc să asculte criticile pe care lumea le oferă, aceasta fiind tema principală a albumului Love Yourself, cu piesa intro Epiphany, în care se cântă: Eu sunt cel pe care ar trebui să-l iubesc în această lume, sufletul meu prețios”. Primul lor album critică sistemul educațional al Coreei. Piesa Baepsae din acest album vorbește despre inegalitățile sociale și așteptările generațiilor mai mari de la tineri de a muta munții din loc, acum că au acces la tehnologiile moderne.


Albumul lor Young Forever menționează speranțele, anxietățile și luptele interioare ale tinerilor care urcă pe scara maturității. Piesa Idol, care le-a adus popularitate imensă în America, celebrează iubirea de sine, artiștii îmbrățișându-și toate imperfecțiunile: „You can’t stopping loving myself.” .


BTS m-au învățat că muzica este universală și are capacitatea de a vindeca oamenii din toate colțurile lumii...

Piesele abordează, de asemenea, aspecte din psihologie, teme filosofice și artistice. Cântecul Blood, Sweat And Tears e bazat pe romanul lui Herman Hesse „Demian”, care transmite mesajul de a ne folosi aripile pentru a zbura departe, chiar dacă întâlnim tentații în viață. Videoclipul muzical ilustrează cât de dureros e să abandonezi unele ispite și lucruri toxice ce te fac dependent la vârsta adolescenței. Aș putea să vorbesc la nesfârșit despre muzica lor, pentru că, dacă depui efortul de a citi subtitrările, îți dai seama cât de geniale, emoționante și prețioase sunt mesajele acestora. BTS m-au învățat că muzica este universală și are capacitatea de a vindeca oamenii din toate colțurile lumii, depășind toate barierele limbilor și țărilor.


Iată câteva din versurile mele preferate din piesele lor:

 • „Nu te lăsa prins în visul altcuiva.”

 • „Cred în mine. Mă doare spatele pentru a-mi lăsa aripile să răsară.”

 • „Dacă nu poți zbura, atunci fugi. Dacă nu poți fugi, atunci mergi. Dacă nu poți merge, atunci târăște-te.”

 • „Încă cred, deși este incredibil: Să-ți pierzi calea este calea de a găsi acea cale.”

 • „Cine a spus că un vis trebuie să fie ceva măreț? Devii oricine vrei Meriți o viață. Oricare, mare sau mică, ești tu la urma urmei.”

 • ,,Mi-aș dori ca iubirea să fie perfectă ca și iubirea însăși. Mi-aș dori ca toate slăbiciunile mele să fie ascunse. Am crescut o floare care nu poate fi înflorită într-un vis care nu se poate împlini.”


 • Divertisment

Puțini cunosc că BTS au cinci seriale în care le arată fanilor viața lor de zi cu zi, personalitățile lor din spatele scenei, iar din acest motiv fanii se simt atât de conectați cu ei. Primul serial a apărut atunci când ei au debutat și are 8 episode scurte în care membrii se prezintă, cât și joacă și concurează în diferite probe. Cel de-al doilea serial e filmat în America, unde membrii au fost nevoiți să stea pentru o lună ca să învețe de la cei ce au ieșit deja din industria muzicală arta de a fi cântăreț adevărat.


Următorul serial îi prezintă în fiecare episod pe BTS concurând pentru diferite premii mici, cupoane sau sume minime de bani. Aici membrii se trădează, se unesc în forțe mici și poți vedea latura lor amuzantă și jucăușă. Serialul Bon Voyage arată călătoriile membrilor în diferite țări cu un buget mic, trecând prin diferite încercări. Liderul trupei, Namjoon, care e cunoscut pentru latura sa foarte neîndemânatică, și-a pierdut pașaportul, fiind nevoit să telefoneze ambasada Coreei. Toate aceste seriale au oferit fanilor posibilitatea de a îi cunoaște pe membri ca personalități și nu ca artiști și să-i admire și pentru asta, nu doar pentru muzica lor.


 • Personalitățile lor

Deși sunt cea mai faimoasă trupă din lume, cât și cea mai plătită, conform revistei Forbes, BTS nu au uitat să rămână ei înșiși. Cum i-a numit un faimos prezentator de știri din America: „They are walking talented memes.” Deși sunt o trupă, fiecare membru strălucește în propriul său mod. Liderul grupei, RM a învățat engleza de unul singur, adoră cărțile filosofice și arta, ocupația preferată fiind de a vizita muzee. El este cel care compune 40% din muzica trupei. Este cunoscut, de asemenea, pentru discursurile motivaționale. A spus odată pe scenă „Nu contează ce rasă ești, ce preferință sexuală ai, vârsta, genul tău. Nu contează ce culoare ești, poți fi galben, albastru, roșu, folosește-mă pe mine pentru a te iubi pe tine, așa cum eu v-am folosit pe voi, pentru a mă învăța să mă iubesc pe mine.”


În pofida a cât de faimoși sunt, fiecare dintre ei studiază la universitate în regim online...

Jin, al doilea membru, știe a găti și a cânta la chitară, pian și vioară. Yoongi este numit „producătorul geniu”, ajungând să scrie câte o piesă pe zi. A primit premiul de compozitor al anului și este inclus în lista compozitorilor de merit din Coreea. V, alt membru al trupei, a jucat într-un serial și este, de asemenea, pasionat de capturarea naturii în lentile alb-negru, scrie și el piesele proprii și adoră jazzul. J-Hope este un dansator excelent, și-a lansat propriul album, prin care a decis să răspândească speranță, pseudonimul lui de scenă fiind, de asemenea, un simbol al acesteia. Jimin a fost dansator clasic înainte de a debuta în grupă, iar Jungkook, membrul cel mai mic al grupei este practic bun la orice, pictează, e vocalist și rapper, dansator, practică box și alte tipuri de sport. În pofida a cât de faimoși sunt, fiecare dintre ei studiază la universitate în regim online, încurajându-și fanii să învețe, pentru că studiile contează.

 • Relația lor cu fanii

BTS au demonstrat de numeroase ori cât de mult își iubesc fanii. Jungkook, unul dintre membri, își are, literalmente, tatuată pe mână denumirea fanilor A.R.M.Y. Yoongi a scris cu mâna lui 100 de felicitări dedicate fanilor care au venit la primele dintre concertele lor. La fiecare show muzical unde ei câștigă premii, nu uită să menționeze în primul rând și să mulțumească fanilor. Chiar la debutul lor, Jungkook a spus: „Vreau să fiu un artist de care veți fi mândri.


 • Voluntariat

În 2017, BTS s-au alăturat lui UNICEF într-o campanie împotriva violenței, campania Love Myself. Anul acesta BTS au donat 1 milion de dolari și au vorbit pentru #Blacklivesmatter, iar fanii fiind inspirați de ei au egalat suma donată de un million de dolari. BTS au fost invitați să vorbească la UN în 2017 și 2020.


În 2017, liderul trupei, RM a spus: „Poate că am făcut o greșeală ieri, dar eu de ieri sunt încă eu. Eu sunt cine sunt astăzi cu toate greșelile mele. Mâine aș putea fi un pic mai înțelept și asta sunt tot eu. Aceste greșeli și imperfecțiuni sunt ceea ce mă fac pe mine eu, alcătuind cele mai strălucitoare stele din constelația vieții mele. Am ajuns să mă iubesc pentru cine am fost, cine sunt și cine sper să devin.”


În 2020, tot RM spune: „BTS va fi acolo cu tine. Mâine s-ar putea să ne împiedicăm sau să cădem. Ține minte că stelele strălucesc cel mai tare atunci când noaptea este cea mai întunecată. Dacă stelele sunt ascunse, vom lăsa lumina lunii să ne ghideze. Dacă chiar și luna este întunecată, muzica noastră să fie lumina care ne ajută să ne găsim drumul. Să ne reimaginăm lumea. Să visăm din nou la un viitor în care lumile noastre să poată ieși din încăperile noastre din nou. S-ar putea să simțim că este întotdeauna noapte și vom fi mereu singuri, dar noaptea este întotdeauna cea mai întunecată înainte de prima lumina a zorilor.” • Relația dintre ei

Relația dintre membrii trupei este una specială. Yoongi spune într-un interviu „Succesul e important, dar mai important e ca noi 7 să facem muzică împreună în continuare, când vom avea 30, 40 și 50 de ani.” Jin, vocalistul trupei, a spus că el are nevoie de toți membrii alături ca să se simtă natural. A menționat într-un jurnal: „Sunteți ca telefonul meu sau portofelul. Mă simt anxios fără voi.” Au fost împreună timp de 7 ani, devenind o familie.


Aici aveți câteva recomandări din discografia trupei.


Pentru iubitorii de:


 • Pop - Dimple, Fly to my room, Waste it on me, Pied Piper, Home, Dynamite • EDM - Euphoria, Stay, Best of me, So what • Pop latin - Airplane pt. 2 • Funk Rap - Dis- ease, Ma city • R&B - Singularity, Stigma, Seoul, So far away


 • Rock - Danger, Fake love • Urban - I need you, Run • Rap - Daechwita, Ddaeng, Cypher (toate părțile), Ugh • Moombahton Trap - Blood, sweat and tears • Dance Pop - Just dance, GoGo • Baladă - Blue and Grey, Spring Day, The truth untold, Promise, Serendipity, Sweet night • Country - Am I wrong • Funk - Look here • Light Dubstep - Fire
BTS sunt inspirație prin tot ceea ce fac. Ascultând piesele lor e ca și cum ai veni acasă după o zi grea. Aș putea spune, pe scurt, că BTS nu deranjează pe nimeni, nu se implică în drame, ei sunt doar șapte prieteni cei mai buni, care fac muzică bună și, ocazional, merg în călătorii împreună și filmează vloguri pentru fani. Dacă aș spune pe lung, BTS reprezintă inteligență, frumusețe, talent, muncă grea, onestitate, modestie și loialitate. Sunt șapte figuri artistice care reprezintă Coreea de Sud ca națiune. Pentru mine, BTS sunt locul meu preferat de a fi, zona mea de confort și sper că ei vor deveni asta și pentru voi în curând.Subscribe

Mulțumim!

Ce-ți recomandăm