Poveștile pe care le spunem sunt poveștile pe care le trăim.

Devino colaborator și schimbă lumea cu a ta.

Partea ascunsă a dezvoltării personale


Fotografie realizată de Mihai Zamfirache

În ultima vreme, mai degrabă în ultimii ani, am tot auzit frazele: ,,Devino un tu mai bun! Investește în tine! Dezvoltare personală! Succes! Muncă, muncă, muncă!’’ la nesfârșit. A prins contur lumea dezvoltării personale, în care mulți se îmbogățesc pe seama altora.


Înainte de a explica capcana în care mulți cădem fără să ne dăm seama, trebuie să lămuresc câte ceva:

1. Eu nu intenționez să acuz pe nimeni, doar dezvălui o altă perspectivă a lucrurilor.

2. Dezvoltarea personală nu este rea, dar modul cum o folosim se poate întoarce împotriva noastră.


Experiența mea cu dezvoltarea personală

Aveam 16 ani, o vară la îndemână și zero prieteni, adică mult timp doar pentru mine, ceea ce nu a fost prea bine, dar m-a făcut să descopăr ceva. Am găsit acele persoane care nu pierd vremea toată ziua cum eu o făceam, ci munceau pentru ei, pentru a progresa. M-am uitat la videoclipuri, am comandat cărți, am început să fac mișcare, să mănânc sănătos, să meditez, să citesc mai mult, să desenez, să mă simt grozav cu mine. Am crezut că asta era ceea ce îmi lipsise în tot acest timp, mă consideram superioară tuturor, mă dădeam mare cu ce făceam, când de fapt călcam pe teren minat. La început a fost bine, apoi am început să vreau mai mult, să mă simt vinovată, să mă forțez prea tare, să mă compar prea mult, căci vedeam în jurul meu doar „mai mult’’.


Mi-am dat seama acum câteva luni, aproape 2 ani, cât de mult m-am chinuit: cu mine și cu aceste influențe, cu motivația care răsărea imediat după ce terminam o carte, dar dispărea când mă apucam de treabă. Am început să fac mai multe, să fac dușuri reci, să nu mănânc după ora 4, să fac mai mult sport, să mă restricționez mai mult, să fac yoga și tot așa. Am ajuns în punctul în care nu mai întelegeam ce se întâmplă cu mine și vinovăția creștea imediat cum îmi dădeam timp liber sau mâncam ceva dulce. Vrem să fim perfecți, să fim slabi, să fim bogați, să nu avem nevoie de nimic, să funcționăm ca niște roboți. Dar suntem oameni, și de aceea s-a ajuns aici.


Cum funcționează cercul vicios


Ne întoarcem la dependență, mereu ajungem acolo. O să-ți zic cum milioane de oameni sunt blocați într-o cușcă, crezând că aleargă liberi. Când cumperi o carte, te simți extrem de bine și motivat la final. Dar ce faci în continuare? Mai cumperi una, și încă una, și încă una. Te uiți pe Youtube la un videoclip. Același val de motivație, dar tot ce faci e să apeși click pe următorul. Încă nu vezi care este problema?

Este bine că încerci să schimbi ceva în viața ta, dar nu rămâne doar la stadiul de încercare.

De obicei oamenii apelează la dezvoltare personală când se simt nesatisfăcuți, când vor să schimbe ceva în viețile lor. Eu eram singuratică și încercam să evit asta. Altă persoană poate nu are destui bani, poate vrea să facă o afacere, să devină freelancer etc. Investește în ea, consumă zeci de cărți și cursuri, la final având senzația că a făcut extrem de multe lucruri. Realitatea este alta. Tot ce facem este să cheltuim bani pentru iluzia îndeplinirii unui scop. Ne păcălim și ne place, le arătăm și altora. Hai păcălește-te și tu alături de mine. Dar nu, aici te trezești și realizezi tot ce ai făcut în acest timp. Este bine că încerci să schimbi ceva în viața ta, dar nu rămâne doar la stadiul de încercare. După ce termini cartea aia, pune mâna și fă ceva. Și la ceva nu mă refer la a da comandă altor cărți asemănătoare.

Fotografie realizată de Mihai Zamfirache

Sinistra afacere de vânzare a speranței


Industria dezvoltării personale valorează 13.6 miliarde de dolari, care este enorm de mult și care reflectă cât de mult profit fac alții pe seama noastră. Toate podcast-urile, seminarele, cărțile, cursurile, tot ce este creat și organizat de acești ,,guru”, pe care deseori începem să îi idolatrizăm, au un scop bine definit. Mai mult de atât, începem să le cumpărăm produsele cu un zâmbet pe față și nici măcar o singură îndoială sau întrebare, în legătură cu adevăratul motiv pentru care ei depun atât efort. Crez că fac ce fac doar pentru binele tău? Pentru că vor să ajute și atât? Greșit. Mai ales când vine vorba de o industrie ce valorează miliarde. Ei știu cât de dependent este produsul lor și știu că tu vei deveni un client fidel, scoțând încontinuu cărți noi și cursuri, pentru că tu le vei cumpăra fără nicio problemă. Ce e de făcut? Cum ne putem opri?


În timp ce oamenii fac profit pe seama emoțiilor și a senzației grozave de îndeplinire unui scop când nu este nimic acolo, tu te poți întreba: Am consumat mai mult din această industrie decât am pus în aplicare?


Hustle culture


Un aspect foarte important al dezvoltării personale este acea concepție de ,,work hard”. Non-stop, cât de mult poți, excluzând orice din viața ta, inclusiv prietenii și familia. Ți se spune că trebuie să muncești mult, să nu te duci la petreceri, să stai acolo 24/24 și să tragi, să tragi și să tragi. Nu spun că este rău să faci asta, dacă vrei să ai succes pe o piață cu competiție, dă-i înainte. Problema apare când muncești din greu pentru simpla idee de a munci din greu. Când te epuizezi pentru ceva ce nu contează așa mult, când o faci pentru că pur și simplu așa pare cel mai bine.

Ceva nou, original, te poate scoate din mulțime, alături de efort.

Am observat că se pot întâmpla două lucruri când îți pierzi echilibrul din viața ta:

1. Cedezi. Cu totul. Acea stare emoțională, psihică și fizică de epuizare cauzată de stres excesiv.


2. Muncești din greu pentru lucrul greșit, irosind tot ce faci, în loc de a avea o strategie sau un moment de reflectare și gândire. Ai senzația că asta este singura cale spre succes, dar este doar o fațadă. Dacă îți faci un blog de fitness și dai totul acolo, șansele sunt foarte mici să fi recunoscut, la câte de multe se află pe piață. Ceva nou, original, te poate scoate din mulțime, alături de efort.


Concluzia


Poate te simți confuz acum, nu mai știi pe cine să asculți sau nu sau nu știi ce să faci în continuare. Ei bine, nu am toate răspunsurile, dar pot spune ce m-a ajutat pe mine, și anume: mâncatul sănătos, echilibrat, mersul la sală, alergatul, cititul, culcatul și trezitul devreme, meditația și yoga. De asemenea, să scriu planul de pe ziua respectivă sau ce vreau să îndeplinesc pe termen lung.

Sper că nu am ofensat sau supărat pe nimeni, acest articol a fost un semn de avertizare. Învață, dar nu uita să aplici ceea ce ai învățat!


Subscribe

Ce-ți recomandăm

bun.png

Despre KULT

Susține-ne

Ce facem

Pentru tineri

Subscribe

Subcribe

Contact

0773 123 246

©2021 by KULT. All rights reserved.