Poveștile pe care le spunem sunt poveștile pe care le trăim.

Devino colaborator și schimbă lumea cu a ta.

Plantele - Amicul verde


Este foarte evident că plantele arată bine oriunde le vezi, dar dacă privim dincolo de frumusețea lor, o să descoperim că înseamnă mult mai mult decât estetică. Ele trebuie să fie un obiect de necesitate în casă, nu unul de decor. Am scris mai jos câteva motive pentru care eu am ales să-mi umplu camera de plante pe timp de pandemie.


1. Elimină stresul şi oferă confort psihic Plantele au un efect incredibil în eliminarea stresului și îmbunătățirea stării de spirit. Măresc rezistența la durere și reduc disconfortul fizic persoanelor care stau în preajma lor. Din punctul meu de vedere, perioada aceasta în care „covrig” face legea este extrem de apăsătoare, generatoare de anxietate și stres. Specia umană este proiectată genetic să funcționeze în grupuri, izolarea având repercusiuni asupra sănătății noastre psihice. Știm cu toții că stresul și anxietatea sunt cei mai mari dușmani ai omului modern. Odată cu pandemia am devenit mai vulnerabili, predispuși îmbolnăvirii psihice. Dacă te întrebi cum poți combate efectele nocive ale izolării și distanțării fizice asupra psihicului tău, aici ai sfatul meu.


Dacă nu știai, există un tip de psihoterapie numită terapie horticolă.

Desigur că recomand mersul la psiholog în cazul unei probleme grave, dar dacă vorbim doar de mici dezechilibre emoționale și plantele au un efect benefic. Sau le poți combina, pentru că, dacă nu știai, exista un tip de psihoterapie numită terapie horticolă, green therapy sau ecotherapy veche de mii de ani. Mai exact datează din anii 2000 î.Hr, și s-a dezvoltat în zona Mesopotamiei și a Egiptului Antic. Te-am făcut deja curios? Oamenii au nevoie de o conexiune cu natura pentru a spori dezvoltarea cognitivă, mentală, socială și artistică. Plantele (natura) sunt un terapeut extraordinar când vine vorba de tulburări psihologice și îmbunătățirea unor aspecte de dezvoltare. S-a demonstrat științific că acest tip de terapie este folosit la tratarea demenței, a anxietății, stresului post-traumatic, deficitului de atenție și hiperactivității. 2. Produc oxigen Știi deja că plămânii reprezintă organul principal al respirației și că atunci când inspirăm, este introdus oxigen, iar când expirăm, dioxidul de carbon este eliminat din plămâni. Este de înțeles, deci, că aerul curat este cel mai important lucru de care are nevoie corpul nostru. Plantele în schimb, funcționează puțin diferit. Ai auzit vreodată de fotosinteză? Cam asta știu să facă plantele cel mai bine.


Fotosinteza prin definiție reprezintă convertirea energiei luminoase în energie chimică, aşadar, noaptea, pentru că nu mai avem lumină solară, acest proces se oprește. Mai pe înțelesul tuturor, în absenţa luminii, planta respiră exact ca un om: „inspiră” oxigen şi „expiră” dioxid de carbon. Ele au pori mici în frunze care se numesc stomate – acestea se închid și se deschid în timpul fotosintezei. La nivelul lor are loc schimbul dintre oxigen și dioxidul de carbon. Prin fotosinteză se dezvoltă un „parteneriat” între noi și plante.

3. Purifică aerul Știați că înăuntrul casei voastre se află cam de 10 ori mai mulți poluanți decât afară? Îi găsiți oriunde: în soluții igienizante, lavabil, materiale de construcții, adezivul din mobilă, odorizantele de cameră și pot da aerului un grad ridicat de toxicitate.


Dacă stăm să ne gândim, într-o cameră de 10m2, fără ca noi să aerisim, am avea nevoie de aproximativ 1000 de plante care să purifice în întregime aerul.

Trioul de gaze poluante sunt: compușii organici volatili (formaldehida, benzenul, toluenul, etilenglicolul, tetracloroetilenul şi alte câteva cuvinte bune pentru logopedie), CO2 şi Ozon (-„dragostea din tei”). Eliminând chimicalele periculoase din mediul interior, aşa cum este formaldehida (vapor toxic), se evită problemele respiratorii, cardiovasculare şi neurologice. Formaldehida şi benzenul de obicei se întâlnesc în ţigări. În cazul în care eşti fumător, cumpără-ţi plante şi o să ai un back-up plan. Este incorect spus că plantele de apartament reprezintă principala sursă de aer proaspăt din încăpere, întrucât capacitatea lor funcțională este redusă. Dacă stăm să ne gândim, într-o cameră de 10m2, fără ca noi să aerisim, am avea nevoie de aproximativ 1000 de plante care să purifice în întregime aerul, lucru, evident, imposibil. În mod normal, aerul nu este staționar, ci dinamic, el se mișcă constant și odată cu deschiderea geamului, se poate schimba în întregime cu aerul de afara în decurs de o oră. Cea mai simplă variantă de a curăţa aerul din cameră este să deschizi pur şi simplu fereastra, să lași aerul curat să intre şi să te bucuri de plantele din casa ta pentru ceea ce sunt ele şi pentru vibe-ul pe care ţi-l oferă. Sau dacă chiar vrei chakre cu energii super fresh, recomand un purificator. :D Purificarea aerului în camera în care dormi este importantă pentru că are influențe asupra calității somnului. Aşadar, dacă ai aer curat în casă, corpul tău o să lucreze mai eficient. Creierul tău o să se simtă mai puţin obosit, ceea ce înseamnă că toate conexiunile din viaţa ta vor fi îmbunătăţite. 4. Umezesc aerul prin transpiraţie La fel ca noi, plantele transpiră. După ce consumă apa, o elimină în atmosferă prin frunze. Astfel ele umezesc aerul pe care noi îl inhalăm şi ne protejează de problemele respiratorii, tusea seacă şi durerile de gât cauzate de lipsa hidratării. De asemenea, informaţie utilă pentru skincare maniacs: ne hidratează pielea. 5. Sporesc productivitatea Ești genul de persoană căreia îi este greu să se focuseze atunci când are ceva de făcut? Dacă tot a început şcoala şi facultatea, sfatul meu o să te ajute în acest sens.


Plantele sporesc capacitatea intelectuală şi memoria.

Există o diferenţă majoră între un spaţiu de lucru monoton şi un spaţiu decorat frumos. Dacă adaugi nişte verde în câmpul tău vizual atunci când înveţi, o să ai parte de o îmbunătăţire a concentrării, focus şi acuratețe pentru că plantele sporesc capacitatea intelectuală şi memoria. Pe lângă asta, verdele în Feng-Shui reprezintă culoarea creşterii, vindecării şi vine cu o doză de speranţă şi îndemn de muncă. Nu doar că vei fi mai productiv, ci ceea ce vei realiza va fi de o calitate superioară dacă stai în preajma lor atunci când îți faci treaba. 6. Dezvoltă empatia şi responsabilitatea prin unicitatea lor De ce aleg eu plante şi nu un animal de companie? Plantele nu fac prea multe, ele doar stau pe pervazul geamului şi cresc în linişte. Dacă eşti o persoană ocupată şi nu ai timpul necesar să îi acorzi atenţie, poţi opta pentru o plantă care nu necesită îngrijire specială. Dacă vreau să trăiască, trebuie să particip cu ceva pe parcursul vieţii ei: o ud, o mut la soare/umbră, observ că prin modul în care interacționez cu ea, ea supravietuieşte sau nu. Deci, influențez viaţa unei alte fiinţe, ceea ce sporeşte sentimentul de responsabilitate. (Da, plantele sunt considerate fiinţe pentru că se nasc, cresc, ajung la maturitate, se înmulţesc şi mor, la fel ca noi). Efectele asupra relaţiei noastre cu oamenii din jur se vor observa imediat, o să conştientizăm că dacă facem sacrificii şi schimbări în relaţiile cu ei vom obţine rezultate, iar dacă nu, eşecuri. Prin faptul că fiecare plantă are modul ei de îngrijire, învăţăm că la fel şi oamenii au nevoi diferite şi că pentru a rezona cu o persoană trebuie să ne mulăm după personalitatea ei. Cu toţii avem nevoi de bază, însă unele sunt diferite şi asta ne face speciali şi unici. Ceea ce le place unora, poate să le displacă altora.

7. Percepem mai bine diferenţele dintre noi şi alţii, eşecurile şi schimbările din viaţă

E la modă acum o postare pe Facebook: „Everyone has a different clock, wait for your time”. Se înţelege că fiecare om are ritmul lui şi că nu trebuie să fim toţi la fel. Nu lăsa pe nimeni să te grăbească în călătoria aceasta numită viaţă. Plantele ne ajută să privim viaţa dintr-o perspectivă sănătoasă, uneori chiar şi o îngrijire corectă cu sacrificii şi schimbări poate să eșueze. Dacă lucrurile în viaţa noastră nu merg bine nu înseamnă că noi facem ceva greșit, ci că ea este plină de suprize neaşteptate şi nu putem să păcălim ciclul vieţii. Privesc cum o plantă se-ntinde din întunericul unei pivniţe spre lumină. Fiecare fibră i se îndoaie spre razele de soare. Nu poate trăi fără de lumină, şi totuşi planta nu simte şi nici nu vede lumina. Oare, sufletul nostru nu creşte şi nu se întinde şi el spre o lumină pe care n-o simţim şi n-o vedem?” (Lucian Blaga)


La fel şi noi, trebuie să încheiem anumite capitole din viaţă pentru a deschide altele.

Plantele au curajul de a trăi, de a muri, de a ieşi din starea de apăsare, de fiecare dată când terenurile pietroase le împiedică creşterea, fiecare dezvoltându-se diferit, cu anumite cantităţi de apă şi lumină, iar unele frunze se ofilesc pentru a face loc altora noi. La fel şi noi, trebuie sa încheiem anumite capitole din viaţă pentru a deschide altele. Einstein spunea că: „Nu tot ceea ce poate fi numărat contează şi nu tot ceea ce contează poate fi numărat.” Trebuie să fii capabil să creezi lucruri de însemnătate, să înveți cum să fii un om de calibru, să fii ceva diferit în viața oamenilor şi să ai răbdare pentru ca munca ta să dea roade. Lucrurile bune necesită timp și în asta constă succesul. 8. Sunt un bun reminder să rămâi hidratat Singurul lucru la care îmi zboară gândul şi care e super reprezentativ pentru acest subpunct e reclama de la apa minerală Hera:

„- Mami? Nouă de ce nu ne cad frunzele? - De la apa asta pură şi plină de viaţă, că nici oamenilor care o beau nu le cad frunzele.”


9. Recuperare după traumatisme sau intervenţii chirurgicale Acest ultim folos al plantelor nu rezonează cu mine în această perioadă, dar consider că este o informaţie importantă, asa că o las aici. S-a observat în decursul anilor că în urma unor intervenţii chirurgicale, pacienţii care au avut contact cu natura în perioada de spitalizare s-au refăcut mult mai repede, necesitând mai puţine medicamente. De ce? Răspunsul e simplu. Plantele sunt o sursă foarte bună de fericire şi vindecare mentală şi nu, nu trebuie sa le mâncăm sau să facem suc din ele pentru asta. Mintea umană este proiectată astfel încât, atunci când suntem înconjuraţi de plante, să determine secreția de serotonină, care ulterior generează gânduri pozitive. Nu degeaba serotonina mai este numită şi hormonul fericirii.

Acestea au fost câteva (multe) cuvinte despre amicii mei verzi pe timp de pandemie. Sper că v-am motivat să vă înconjuraţi de plante şi verdeaţă în perioada aceasta şi că poate aţi găsit măcar o soluţie utilă la problemele voastre.


Subscribe

Mulțumim!

Ce-ți recomandăm