Poveștile pe care le spunem sunt poveștile pe care le trăim.

Devino colaborator și schimbă lumea cu a ta.

  • Platon Paula

Portret de artistă: Despre feminitate și încredere în sine


Auzim peste tot ideea că suntem unici, dar niciodată nu credem cu adevărat în asta.


Fiecare avem complexele noastre și putem să construim încrederea în noi prin lucrurile care ne plac și care ne aduc motivația de a merge înainte.

Trebuie doar să renunțăm la tiparele care nu ne avantajează și să ne căutăm propria cale.


Asta este lecția pe care am învățat-o de la Oana Sîrbu, o tânără artistă, pasionată de pictură, design și vestimentație. Ea debordează de o atitudine îndelung lucrată care îi dă curaj, putere, care să inspire lumea și să o facă să realizeze că fiecare detaliu natural al corpului nostru este superb.


Motivația

„În mod normal, visul meu este să inspir oamenii. Vreau să bucur orice privitor. Îmi place ideea de a mă gândi că poate se uită o fată mai mică decât mine sau de ce nu, mai mare și se gândește: <<uau, câtă feminitate, ce frumos, oare pe mine m-ar prinde bine cu o astfel de atitudine?>> Sau de ce nu, să se uite un băiat/bărbat și să se gândească că poate până acum avea o altă perspectivă asupra ideii de fată/femeie și că feminitatea și eleganța o vezi doar în filme”.


Complexele

”Am realizat că toate complexele pe care le aveam mi le fixasem în minte prin încercările eșuate să respect niște tipare, care pe mine nu se pliau și doar mă făceau să mă urăsc mai mult.”

Complexele, gândirea critică despre tine, ideea că nu ai nimic special și că încă nu ai aflat ce înseamnă să te iubești sunt nelipsite din adolescența noastră. Dar, dacă toate acestea sunt privite din punctul potrivit, ajută la dezvoltarea și maturizarea noastră. Oana a abordat subiectul așa cum a crezut ea că este mai bine.


„Cred că totul a început când eram mai micuță și realizam câte complexe am. Vedeam în jurul meu tot felul de femei care atrăgeau priviri și care m-au făcut să mă întreb dacă este ceva în neregulă cu mine și de ce nu sunt ca ele. Adică, în general, tipele acestea păreau că atrag cele mai multe priviri ale băieților și invidie din partea fetelor; însă eu, în spatele unei posibile invidii, aveam nemulțumirea aia că parcă eu nu am nimic special. De când am intrat în clasa a 9-a la liceu, ușor-ușor am început să-mi pun niște întrebări mult mai clare și să mă întreb ce fel de oameni vreau să am în jurul meu și de ce vreau să fiu apreciată.


Am realizat că mereu am vrut să fiu o femeie curajoasă, care să inspire și să fie feminină, plină de senzualitate, lipsită de vulgar. Să mă înconjor de frumos. Am realizat că toate complexele pe care le aveam mi le fixasem în minte prin încercările eșuate să respect niște tipare, care pe mine nu se pliau și doar mă făceau să mă urăsc mai mult.


Cei din jur

”Mereu mi-a plăcut ce fac și a fost ca un soi de terapie pentru suflet și minte”.

Odată ce am ajuns să mă iubesc pe mine și modul în care sunt, am vrut să transmit asta și prin desenele mele sau prin proiectele viitoare pe care vreau să le întreprind. Bineînțeles că tot pe subiectul feminitate și pe depășirea complexelor se bazează, pentru că realizez că poate foarte mulți oameni nu au puterea să realizeze ceea ce am realizat eu când aveam 15-16 ani.”


Reacțiile celor din jur pot influența visele noastre, dar gusturile nu se discută.

„Ceea ce fac se află la o graniță foarte fină între grosolănie și admirație. Mă trezesc cu mesaje foarte admirative în unele seri și ajung să am discuții interesante cu oameni din toate colțurile țării sau din străinătate. Dar și cu altele ceva mai perverse sau lipsite de drăgălășenie, dacă știi ce zic... Mereu mi-a plăcut ce fac și a fost ca un soi de terapie pentru suflet și minte.


Asta a fost mult mai important decât orice mesaj grosolan sau o înțelegere total greșită a ceea ce încerc să transmit. De altfel, gusturile nu se discută. Nici pe mine nu o să mă faci, niciodată, să mănânc prune. O să le blestem o viață întreagă oricât de mult ai încerca să-mi explici că sunt dulci și zemoase. Așa sunt și unii oameni. O vor ține pe a lor până mor.”

Inspirație

”Salvador Dali va fi mereu în mintea mea ca o mare personalitate, care mă va îndruma în luarea decizilor mărețe și a abordărilor momentelor mai puțin comode.”

Cine sunt oamenii care o inspiră pe artista noastră pentru creațiile sale sau care au ajutat-o să-și modeleze atitudinea, personalitatea și care i-au fost la greu într-un mod indirect?


„Nu cred că am un idol, însă admir câteva persoane care mă inspiră mereu. Pe partea de design vestimentar mă inspiră mereu Andreea Badala cu brandul său Murmur, fiind și designer român de altfel. Din străinătate mi-a plăcut și încă îmi place brandul Alexander Mcqueen (mereu a fost o sursă colosală și principală de inspirație pentru mine) și Dolce&Gabbana.

Dita von Teese a fost o altă influență considerabilă pentru mine, pe partea de feminitate și atitudine și m-a făcut să iubesc și mai mult vintage-ul, de care nu mă pot lipsi. Iar ca artist plastic Salvador Dali va fi mereu în mintea mea ca o mare personalitate, care mă va îndruma în luarea decizilor mărețe și a abordărilor momentelor mai puțin comode. În rest, citesc foarte mult și-mi place să iau câte puțin din fiecare personaj feminin care mi se pare de excepție.”


Chiar și cărțile pentru bac pot fi folositoare dacă ești atent la detalii și treci peste povestea atât de cunoscută a Vitoriei Lipan, ce pleacă în căutarea soțului mort sau a exuberanței Otiliei, care se căsătorește cu Pascalopol și îi oferă lui Felix, libertatea să își construiască viitoarea carieră.


„Cred că Vitoria ar trebui să fie un model pentru orice femeie. Mai ales că avem de-a face cu simplitatea ei. Cred că mulți uităm să fim simpli și raționali în momente esențiale ale vieții. Are și Otilia unele aspecte foarte importante în atitudine și în modul în care gândește”.Familia

”La început erau destul de speriați, dar s-au obișnuit cu ideea.”

Nu în ultimul rând, familia și prietenii reprezintă sursa noastră cea mai importantă de suport și sprijin moral.

„Îi uimesc pe zi ce trece pe ai mei. Mereu sunt curioși în ce ipostaze mă mai pot poza și ce desene trăsnite mai pot face. La început erau destul de speriați, dar s-au obișnuit cu ideea. Știu că aș putea ține piept oricărui comentariu. Cât despre prieteni, mă admiră și ei, mă inspiră de multe ori.”


Oana ne învață că dacă-ți dorești ceva poți obține, chiar dacă la început ai impresia că nimeni nu te susține sau că ideea ta nu e chiar atât de bună pe cât credeai.


Așa că creează-ți propriul tipar și urmează-ți calea.


Imaginile din articol aparțin Oanei.

Subscribe

Ce-ți recomandăm

bun.png

Despre KULT

Susține-ne

Ce facem

Pentru tineri

Subscribe

Subcribe

Contact

0773 123 246

©2021 by KULT. All rights reserved.