Poveștile pe care le spunem sunt poveștile pe care le trăim.

Devino colaborator și schimbă lumea cu a ta.

Sex Ed (#3): ce beneficii ar aduce educația sexuală în școli?În cadrul ultimei părți a acestei serii, care are în prim plan educația sexuală și părerea voastră, am fost curioși să aflăm ce intenții se pot ascunde în spatele unei astfel de materii ce ar putea fi implementată.


Părerile pot varia, în funcție de experiența și cunoștințele fiecăruia, dar am rămas la rândul nostru șocați de ceea ce ne-au scris câțiva dintre tinerii care au completat formularul. Este un adevăr crud, dar real și nu putem închide ochii când vine vorba de siguranța și sănătatea noastră, a rudelor și a prietenilor noștri.


Poate dacă am fi știut cum ar fi stat treaba, mulți am fi ales varianta bună a lucrurilor, în care știm în ce ne băgăm și cum putem gestiona totul. Am discutat cu mulți tineri care trag greul suprem din cauza unei neatenții sau a unei greșeli făcute în trecut, cu o persoană greșită sau cu o persoană care nu era la fel de bine informată. Multe fete se tem să meargă la ginecolog, se tem să vorbească cu cineva despre ce li se întâmplă, își riscă corpul și demnitatea, se lasă constrânse și ajung să regrete. Multe victime ale abuzului, atât fete, cât și băieți, ajung să fie acuzate că ele au greșit, dar având în vedere că nu a fost nimeni care să le îndrume, de ce trebuie să le arătăm cu degetul?


Astăzi am citit, în cadrul paginii de Instagram a asociației COMMA, un comentariu la o postare, ce avea în vedere durerea și leziunea majorității femeilor din pricina actului sexual dur, care sună în felul următor: „să nu se mai f*** dacă nu le place”. M-a cuprins o furie oarbă, pentru că mi-am dat seama cât de ignorant a fost autorul comentariului față de tot ce se întâmplă, câte erori probabil a discutat despre fete și despre corpurile lor cu alți inconștienți și cât de inuman a fost gestul. Și oare de ce se întâmplă asta, zi de zi, oriunde în lume, cu atâta seninătate? De unde atâta indolență?


Care ar fi beneficiul introducerii orei de educație sexuală în școli?


Mulți copii ar înțelege că nu este o joacă. Ar scădea rata de fete însărcinate la vârste foarte mici, iar părinții nu ar trebui să mai găsească scuze cu barza.


Educarea populației, care pe termen lung va duce la scăderea numărului de avorturi (mai ales în rândul tinerelor), scăderea incidenței de boli cu transmitere sexuală și o generaţie mai pregătită să vorbească despre asta și mai informată.


Tinerii ar învăța să respecte partenerii, să acorde importanță sănătății personale, nu ar mai întreține acte nesigure bazate pe curiozitate puerilă. Ar fi evitate afecțiunile și sarcinile nedorite, care în final îngreunează mai mult decât viața individuală a făptuitorului.


Ar ajuta enorm din toate punctele de vedere. S-ar prezenta situația reală, nu prostiile pe care le văd adolescenții prin filme, seriale sau pornografie. Ar informa lumea despre transmiterea bolilor și că oricine poate lua, nu doar cei mai „aventuroși". Evident, ar ajuta cu numărul uriaș de adolescente gravide. Poate ar mai scădea din ideea că e un subiect tabu. Sunt sigură că i-ar ajuta pe mulți și din punct de vedere emoțional.


Numărul mamelor sub 20 de ani ar scădea. Rata violurilor ar scădea. Nu ar trebui să se teamă minoritatea/„sexul slab” să iasă din casa fără spray cu piper.


Ar scădea rata fetelor însărcinate și implicit, cea a abandonului școlar. Mai puține boli cu transmitere sexuală. Indivizii ar avea o viață sexuală sănătoasă, ar ști ce se întâmplă cu ei tot timpul. Și un alt beneficiu ar fi că ne-ar mai scoate și pe noi ca țară din „Evul Mediu”…


Asigurarea unor informații de bază în ceea ce privește o viață sexuală responsabilă pentru toți elevii (sau cel puțin pentru majoritate), incluzându-i și pe cei care nu au alte surse de documentare! Sau, pur și simplu, nu știu să filtreze informațiile primite din alte surse. Însă, cel mai important beneficiu consider că ar fi progresul în lupta „destigmatizării” sexului și scoaterea lui din categoria subiectelor tabu.


Adolescenții ar fi mult mai informați și cred că și mai conștienți că un bebeluș e o viaţă și nu trebuie să ne batem joc de acea viață doar pentru că nu a vrut să poarte prezervativ sau să ia anticoncepționale.


În primul rând, poate reduce abuzul sexual sau orice fel de abuz asupra femeilor, cât și a bărbaților.


Beneficiul cel mai util ar fi informarea cu privire la bolile cu transmitere sexuală. Nu cred că în România educația sexuală ar preveni cu mult violul de exemplu, deoarece la noi este vorba și de o lipsă de educație în general, nu doar de cea sexuală. Însă cred că fetele odată ce ar fi mai bine informate cu privire la boli, dar și la pericolul unei sarcini la o vârstă fragedă vor manevra altfel deciziile de viitor în ceea ce privește cum, când și cu cine vor întreține relații sexuale. Rolul educației sexuale este de altfel și menit să pregătească tinerii pentru a ști mai departe să le explice copiilor lor despre aceste lucruri, chestie care nu se poate spune și despre generațiile anterioare care nu sunt în totalitate „deschise” în ceea ce privește orice ține de subiectul sexualitate.


Ar exista mai multă egalitate de gen, mai puțină violență de gen, mai puține avorturi, mai puține cazuri de BTS.


Șansa de a te informa din surse sigure și de a normaliza actul sexual și tot ce vine la pachet cu pubertatea. Posibilitatea de a cunoaște riscurile, incoveniențele și avantajele sexualității.


Copiii nu ar mai crede toate miturile legate de sexualitate, ar avea acces la informație corectă și pertinentă. Aș vrea să cred că dacă ar primi această informaţie ar fi mai prudenți și s-ar gândi mai bine cu cine și când întrețin raporturi sexuale.


Copiii trebuie să cunoască faptul că un act sexual este un lucru normal, fiziologic și că acest lucru presupune atât aspecte fizice cât și psihologice, morale. Trebuie să cunoască faptul că nimic nu se poate întâmpla fără consimțământul lor, că nu trebuie sa fie forțați de prieteni sau alte persoane înainte de a face acest pas, trebuie să cunoască procesele fiziologice din corpul nostru și ce se întâmplă în timpul unui act sexual (de asemenea, anatomia organelor sexuale feminine și masculine). Un alt aspect important este despre a învăța cum să evite o sarcina nedorită, metode de contracepție, sarcina în sine, etc.


Conexiunea dintre tineri și părinți, tineri și profesori ar fi mult mai puternică. Tinerii nu şi-ar mai privi cu dezgust și rușine corpul şi sexualitatea în general.


Mai mult ca sigur, da. E o prostie ca nimeni să nu vorbească cu tine despre asta și toți să se aștepte să nu rămâi însărcinată. Pai dacă tu nu știi ce trebuie să faci pentru a preveni asta și nimeni nu s-a obosit să vorbească cu tine vreodată despre asta, de ce ar exista așteptări de genul? Da, adevărat că suntem în secolul 21 și că avem acces la informații, la internet, dar nu e același lucru.


Demitizarea actului sexual, relații sexuale și sociale normale, acceptarea propriului corp.


Copiii sunt, de obicei, foarte slab informați cu privire la tot ceea ce formează „educaţia sexuală”, de la actul în sine, până la avort, până la cunoașterea propriului corp. Educaţia sexuală ar trebui introdusă de la clasele mai mici, pentru a avea timp copilul să proceseze ceea ce i se prezintă. Dacă educaţia sexuală se introduce la liceu, probabil cei mai mulți nu o să ia ora în serios, pentru că liceenii nu au fost obișnuiți cu așa ceva.


Având în vedere că România se află în locurile fruntașe la categoria „mame tinere”, mi s-ar părea normal să fie introdusă ora de educaţie sexuală în școli, începând de la clasa a 6-a. Sau clasa a 5-a, având în vedere că de la vârsta de 10 ani deja sunt multe fete care au menstruaţie. Ar trebui vorbit cu ele deschis despre acest fapt, bineînțeles, cu termeni pe care să-i înțeleagă. Și totodată, sa li se transmită că menstruaţia e ceva normal de care nu trebuie să se ruşineze. Totodată, odată cu înaintarea în vârstă, ambele genuri secretă o cantitate de hormoni ajungând la pubertate, ceea ce îi face să se informeze în legatură cu sexualitatea şi experimentarea acesteia, sau chiar să fie mai vulnerabili când vine vorba de raporturi sexuale. Ar trebui informați în legătură cu riscurile care pot apărea, de sarcini nedorite, de fapt că au toată viața înainte să experimenteze aceste lucruri și ar trebui să se bazeze mai mult pe învățătură, având în vedere că și la nivel educaţional suntem printre ultimele ţări care își dau interesul. Aceasta-i părerea mea.


Adolescenții și chiar copiii ar învăța despre igiena personală şi sexuală, ar ști cum și de ce să se protejeze, ar ști ce presupune un act sexual (acţiunea în sine, consecințe, sentimente) și ar învăţa că nu este un subiect tabu.


Având în vedere, că am crescut la țară şi am făcut şcoala în mediul rural, cred că ar fi foarte benefică educaţia sexuală, am avut o colegă de clasă care a rămas însărcinată în clasa a 8-a. În momentul de faţă, majoritatea fetelor cu care am fost în clasă sunt căsătorite şi au copiii, având, abia, 20-21 de ani. Eu am avut noroc, totuși, că mama a fost destul de deschisă cu mine și m-a informat, cât de cât, despre activitatea sexuală, însă mă îndoiesc că acest lucru este răspândit în mediul rural. Copiii ar beneficia foarte mult de informațiile legate, nu numai de sarcină și concepție, dar și despre cele legate de conexiunea emoțională cu partenerul. Sincer, nu cred că educaţia sexuală și promovarea sexului sănătos va crește frecvența cu care minorii fac sex, oricum suntem printre primele ţări din Europa în ceea ce privește sarcinile în rândul adolescentelor fără educaţie sexuală în școli.


Prevenirea cazurilor de „copiii care fac alți copii”.


Cred că tipul acesta de culturalizare ar minimiza rata avorturilor, al violurilor și al persoanelor care devin părinți înainte de vârsta de 18 ani.

Nu este nici vina şcolilor conduse de un sistem care nu prevede predarea educației sexuale, ci totul se rezumă la oamenii particulari care alcătuiesc „sistemul”. Oameni de-a dreptul incompetenţi care nu şi-ar face meseria bine, nici măcar dacă de mâine s-ar impune educația sexuală în școli. Ca să ajungem la idealul de a se preda asta în școli, e nevoie de un drum lung, o serie de decizii radicale, înlocuirea aproape tuturor angajatilor (ia-i de unde nu-s) și așa cum a făcut România mereu de-a lungul timpului, e nevoie să ardem etape (lucru care e răul cel mai bun în momentul de faţă), pentru că lucrurile astea se vor întâmpla în mod organic, în prea mulți ani sau niciodată. Toată joaca de-a „imita modelul occidental” se regăseşte în situația ca asta și natura putredă a oamenilor care fac parte din aceste instituţii forțate de dorința de a ne considera civilizaţi iese la iveală.


Ca să mă fac înțeleasă mai bine cu privire la ce consider eu a fi „the root problem”, o să povestesc ceva ce mi s-a întâmplat în clasa a șaptea, într-o excursie organizată de școală. Nu e ceva ce mi-a afectat sănătatea mentală, dar e ceva ce înțeleg pe deplin, abia, după mulți ani.


Cum spuneam, contextul era cel al unei excursii în Macedonia de schimb de experiență în cadrul unui program cunoscut. Am mers cu autocarul, cu 2 șoferi, care au stat cu noi de-a lungul excursiei. Timp de 3 zile i-am perceput ca fiind niște adulți de gașcă și ignoră semnele dubioase, cum ar fi ca țineau să se așeze lângă noi de fiecare dată, până într-o seară, când ne-am strâns mai mulți, fete și băieți, în recepția hotelului ca să mergem la magazin. Șoferii stăteau în recepție, la câteva beri și au ținut să vină cu noi sub pretextul de a nu ne lăsa singuri pe stradă. Am ieșit, moment în care unul dintre ei (pe amândoi îi chema Eugen, ciudat, Eugen 1 va fi ăla mai pedofil, Eugen 2 ăla mai soft) a trimis toți băieții din grup înapoi în camere să se îmbrace, că era frig. Am rămas vreo 4 fete, nu i-am așteptat și pe băieți, normal. Am pornit spre magazin și nu îmi amintesc exact cum a degenerat discuția, dar Eugen 1 ajunsese sa îmi șoptească la ureche că e ok, că el a mai avut experiențe cu fete în excursii. Voiam doar să ajung la magazin și l-am ignorat, chiar dacă eram creeped out. Amândoi insistau să ne ia ceva de băut, să stăm împreună, noi refuzam, ei o țineau pe a lor. Am ajuns la magazin și ne-am luat ce aveam nevoie și le așteptam pe celelalte fete pe o bordură, împreună cu o colegă. Eugen 1 a rămas cu noi și, efectiv, ne-a despărțit, ca să se așeze între noi, am fost atinsă pe coapsă, mi-a spus sa mergem într-o cameră din hotel, că celelalte fete erau nasoale și că vrea să stea doar cu mine și prietena mea, plus alte șoapte scârboase la ureche. Între timp, Eugen 2 a ieșit din magazin cu un suc, că în Macedonia nu se vinde alcool după 9 seara. M-am ridicat după ce am auzit scârboșeniile alea, care până atunci credeam că sunt doar în capul meu. Am plecat grăbită înainte și Eugen 1 devenise agresiv, țipa la noi să ne oprim.


Ne-au ajuns din urmă la recepție, nu puteam să scăpăm de ei și i-am mințit că merg în cameră ca să iau pahare. Eugen 1 insista să vina cu mine în cameră, ca să nu mă duc singură - vezi, Doamne - mă trăgea de mână să nu plec. Am reușit să merg, am stat puțin și mi s-a făcut frică, așa că am mers în camera unor colegi din alt corp care aveau balconul vizavi. Normal, că Eugen venise să mă caute în cameră, am văzut cum s-a aprins lumina (uitasem să încui, cred) și cum mă căuta ca o gorilă, chiar și pe balcon. M-am umplut de nervi și am vrut să merg să-l confrunt, dar dispăruse, probabil, și-a dat seama ce făcuse. M-am întâlnit cu fetele, mi-au zis că și-a făcut nevoile la baia noastră și că uneia dintre ele i-a sărutat mâna de jos până sus.


L-am sunat pe tata, tata pe profesoara coordonatoare și discuția ce a urmat cu cadrul didactic a fost, de fapt ce îmi provoacă acum cea mai mare scârbă. Ne-a certat pe noi, pentru că avem „mâinile pline de hormoni” și că interpretăm greșit gesturi pur părintești (șoapte la ureche, atingeri pe coapse, invitații în cameră, alcool) și ne-a făcut educație despre cum funcționează mintea inundată de hormoni a unui adolescent. Ne-a certat că i-am intrigat că fumam (ceea ce se contrazice cu ce a zis ea despre gesturile părintești) și că îi, practic, doar vina noastră, deși, nu știu de când fumatul e o invitație la sex, pe asta chiar n-am mai auzit-o. Femeia a țipat la noi, ne-a înjosit, învinuit și mi-a spus să nu îi mai spun nimic și să nu îl chem pe tata sa mă ia, pentru că nu vrea să se intample o tragedie pe trotuarul școlii. În următoarele zile, o mămică vorbea cu mine și mă învinuia pentru ce s-a întâmplat.


Am depus plângere la poliție. Polițistul era sceptic cu privire la tot ce am spus, declarație cu număr de înregistrare, cu toate detaliile școlii, ale proiectului, numele tuturor. Chiar și fără probe, nicio anchetă nu a fost deschisă, pentru că vorbim despre ceva ce s-a întâmplat în cadrul unei școli. Nu s-a întâmplat nimic, am dat uitării evenimentul.


Concluzia se înțelege de la sine, cred. Vorbim despre două femei, una dintre ele fiind cadru didactic, care formează copii, care erau de părere că pedofilii au făcut ceva justificat. Cum ar putea o așa profesoară să predea educație sexuală, dacă, nici măcar ea, nu crede în aceste valori? Cum își crește, oare, mămica aia băiatul (ea avea băiat și Eugen 1 avea fată de 16 ani, asta e încă un motiv prezentat de profesoara), când le spune fetelor că ele și-au cerut-o că fumau?


Ce voiam să nuanțez, pe scurt, prin experiența asta, este că eu consider, din păcate, că nu o să fie un beneficiu semnificativ. O să fie doar o formă fără fond, o educație sexuală awkward care a fost implementată din dorința de a fi ca celelalte nații, nu din dorința de cunoaștere a poporului. Normal, nu vorbesc despre excepții, sunt sigură că o să existe cadre didactice dedicate, dar majoritatea sunt precum cea menționată mai sus. Poate este o viziune negativistă, dar am trăit prea multe dezamăgiri, ca să mai am încredere în vreo inițiativă.


Am fi mai educați și nu am mai avea atâția copiii „nedoriți”, atâtea avorturi, atâtea mame minore și cred că nici așa de multă violență domestică.


Consider că, având în vedere, statisticile privind minorele care au rămas însărcinate în 2019 și minorele care au fost abuzate/hărțuite, educația sexuală, făcută așa cum trebuie, reprezintă singura șansă pentru unii copii ai României de a avea o deschidere la normalitate. Prin educația sexuală făcută cum trebuie, mă refer la aducerea la cunoștință a normalității schimbărilor care apar odată cu vârsta, ce presupun acestea, de ce este bine să ne protejăm, de ce este bine să evităm sarcina la vârste fragede, cum să recunoaștem un component abuziv față de corpul nostru și integritatea noastră, de ce nu este normal să fim atinse fără voia noastră. Să nu fie doar ore de anatomie anoste! Sunt convinsă, că prin educația sexuală predată în școli, viața multor copii, adolescenți, viitori adulți, va fi una mai bună și mai sigură, acest lucru îmbunătățind calitatea vieții viitoarelor generații.


Pe termen scurt, o mai bună înțelegere a actului sexual, a conceptului de consimțământ (foarte important și pe termen lung, având în vedere procentul de oameni care consideră că violul poate fi justificat), a conștientizării nevoii de a folosi metode de protecție, o înțelegere mai aprofundată a propriului corpului și corpului celuilalt sex. Pe termen lung, scăderea ratelor alarmante de mame tinere.


În situația în care ne aflăm în acest moment (55% din populație crede că violul e ok, cel mai mare număr de mame minore, cancerul de col uterin e cauza nr. 2 pentru moartea femeilor din România pentru că femeilor fie le e rușine să meargă la ginecolog până nu e prea târziu, fie nu cunosc termenul de „control periodic” etc.) avem mare nevoie sa destupăm pe cât posibil mințile copiilor, să nu considere lucrurile astea taboo, pentru că nu ar trebui să fie. Educaţia sexuală nu e doar sex. Elevii trebuie să se învețe unii pe alții lucruri pe care ar trebui să îi învețe un adult pregătit - exemplu GirlUp Romania, format doar din adolescente de liceu, care încearcă să ajute pe cât posibil alte adolescente de liceu în timpul lor liber, pe banii lor (și, totuși, politicienii acuză că „vin în școli și învață copiii prostii”). Aș mai zice multe, dar vă las pe voi. Aștept articolul! :)


Doamne, ar fi totul! Pentru copiii cu care părinții nu vorbesc despre asta în ideea de a nu le băga în cap. Lucrurile astea oricum se întâmplă, e în natura noastră. Ar fi un real ajutor, ar fi evitate suferințe.


Ar fi atât de benefic din atât de multe puncte de vedere! Trebuie să învățăm copiii, în special fetele, că nu e nimic rușinos la menstruație, să normalizăm sexul, să îi învățăm să se protejeze, ce să facă în cazul în care au fost abuzați/forțați să facă ceva, să fie conștienți și responsabili de propriile lor acțiuni.


Ar trebui introdusă ora de anatomie și genetică umană. Beneficiul e în sine educația. Mai mult, să învețe fetele să se respecte, să nu se mai lase la mila bărbaților. Eu sunt mamă singură, am realizat asta după ce am fost lăsată baltă de tatăl copilului, când aveam 20 de ani.


Consider că aceste ore ar trebui ținute de un cadru avizat, nu de un profesor neinformat, care ar vorbi doar de dragul de a-şi bifa şi această sarcină în curriculum, așa cum se întâmplă de multe ori în învăţământul românesc.


Nu ar mai fi atât de multe persoane care să ofere servicii sexuale pentru a-și ajuta familia sau pe el/ea din punct de vedere financiar, multe dintre victime ar ști să se apere când se confruntă cu aceste probleme, relațiile interumane ar fi mai bune deoarece ar ști ce să facă și cum să procedeze în multe striații. Nu ar mai fi atâtea victime și tulburări care să-i afecteze și să-i urmărească toată viața. Familia respectivului copil, care ar fi educat ar fi mult mai fericită și deschisă. Multe dintre mame nu și-ar mai arunca copii la gunoi sau pe câmp. Și lista poate continua... Ar ajuta extrem de mult, deoarece asta e una dintre cele mai importante și utile materii care s-ar preda la școală. E trist în ce stadiu ne aflăm!


În primul rând, ora de educație sexuală în școli nu este un curs în care învățăm cum să facem sex, nu învățăm poziții sexuale și nici bibliografia actrițelor de filme porno. Ora de educație sexuală este despre cunoașterea de sine. Despre cunoașterea corpului tău. Despre sănătatea corpului tău. Copiii învață 99% din informațiile despre sex de pe internet, de la vloggeri și influenceri. Unele informații sunt utile, altele groaznic de greșite, care instigă la violență față de o femeie și viol. Cum îţi protejezi copiii faţă de astfel de lucruri de care o să se lovească inevitabil? Nu cu ajutorul informațiilor corecte pe care ar trebui să le posede, nu prin educație? De unde și de la cine să învăț cum să am o igienă corespunzătoare, eu, fiind copil în România, când părinții mei nu au timp de asta, singura lor preocupare fiind să aducă o pâine pe masă? Ei mi-au spus doar că „e rușine, mami” şi să nu vorbesc cu băieții și uite așa am ajuns la 17 ani să rămân însărcinată. Mama nu a vorbit niciodată cu mine despre prezervative, despre protecție în timpul actului sexual. Să-i spui copilului tău că nu e bine să vorbești cu băieții, la 17 ani jumătate, asta fiind singurul tău sfat, nu e ok. Într-adevăr, m-am informat de pe internet, dar nu am știut importanța deosebită pe care o are protecția, prietenul meu nu știa să folosească un prezervativ. Tot din lipsa de informare şi de educație sexuală, am renunțat în a-l mai folosi. De asta e important ca și copilul tău să aibă parte de educație sexuală la şcoală, ca atunci când se află în situații de genul, să știe cum să reacționeze pentru binele și sănătatea lui. Indiferent de situație. Unii copiii sunt martorii atâtor evenimente cu contact explicit, în parc, pe stradă. Nu crezi că educația e singura scăpare de la violuri și abuzuri? Copilul tău are drepturi la educație. E curios când vine vorba de corpul lui și tu ai puterea, informându-l acasă, cel puțin, să îl ferești de neplăceri. Educația nu a fost și nu va fi niciodată ceva rău. Avem nevoie foarte mare în școlile noastre, pentru societatea noastră, pentru bunăstarea noastră.


Ce părere ai, la rândul tău, despre educația sexuală?


Ești de acord cu ea? Și dacă nu, de ce nu ai fi? Te temi de părerile celorlalți? Nu vrei să îți cunoști și înțelegi mai bine propriul corp? Nu vrei să înveți cum să respecți intimitatea și alegerile celorlalți, poate chiar ale viitorul partener?


Ce e de râs în actul sexual, în organele sexuale, în plăcerea proprie și în cea dăruită reciproc? Ce e de plâns în faptul că vrem să știm ca să prevenim?


Poți accesa și parcurge prima parte a acestui articol AICI, iar pe a doua AICI.

Subscribe

Mulțumim!

Ce-ți recomandăm