Poveștile pe care le spunem sunt poveștile pe care le trăim.

Devino colaborator și schimbă lumea cu a ta.

Spiritul civic - între neștiință și nepăsareÎncă din momentul în care m-am hotărât să abordez această temă prin intermediul unui articol am avut în gând citatul unui autor german, mai exact Stefan Klein, care sună cam așa: „Simțul civic, echilibrul social și controlul asupra propriei vieți formează într-o societate triunghiul magic al stării de bine.” Să păstrăm în minte acest citat pe parcursul lecturării următoarelor gânduri. Așadar, auzim noțiunea spirit civic în diverse locuri din jurul nostru: la televizor, în mai toate emisiunile difuzate, dar și la știri, la școală, poate chiar în grupul de prieteni, însă nu știu câți dintre noi au avut curiozitatea să caute adevăratul sens al acesteia. Acest concept este unul complex, care trebuie privit din mai multe perspective.


Poate vă întrebați de ce, având în vedere că nu e un subiect abordat în școli, alături de alte materii considerate, probabil, mai importante? Pentru a răspunde sumar, trebuie să știți că, alături de alți pioni importanți, spiritul civic stă la baza unei societăți care este îndreptată spre democrație și care promovează (sau cel puțin ar trebui să o facă) drepturile și libertățile cetățenilor, precum și obligațiile corelative acestora. Vorbim, deci, despre spiritul civic în strânsă legătură cu educația, căci oamenii care pot da dovadă de spirit civic sunt oameni educați, care au capacitatea de a înțelege consecințele faptelor și atitudinii lor.


Utilitatea cunoașterii sensului noțiunii de spirit civic


Pentru a putea avea în vedere spiritul civic, e nevoie să cunoaștem sensul noțiunii. Din punct de vedere lingvistic, prin civic ne referim la ceea ce aparține cetățenilor, ce este strâns legat de aceștia (ceea ce se poate traduce prin spirit cetățenesc). Prin alăturarea termenilor, spiritul civic se referă, de fapt, la aptitudinea oamenilor care fac parte dintr-o societate să respecte regulile și să acorde ajutor semenilor, pentru buna funcționare a comunităților care alcătuiesc societatea. Chiar și religia a atribuit o nuanțare pentru această noțiune, pe care o asimilează cu iubirea de aproape.


...e nevoie de o doză de bunătate și optimism în viețile celor mai puțini norocoși.

De ce e util să știm ce înseamnă spiritul civic? Pentru că dacă îi înțelegem natura, o să îmbrățișăm caracterul pe care îl presupune și o să învățăm, la rândul nostru, să dăm dovadă de spirit civic. E oare necesar să dăm dovadă de spirit civic? Ei bine, da, chiar mai mult decât ne putem imagina. Într-o lume în care oamenii sunt focusați pe propria persoană, în care se promovează individualismul și egoismul înflorește mai ceva ca promisiunile politicienilor în campaniile electorale, e nevoie de o doză de bunătate și optimism în viețile celor mai puțini norocoși. Nu uita, într-una din zile și tu ai putea fi unul din ei!


TU, da, TU, cel care citești! Fii tu schimbarea pe care o vrei în lume!


Puterea exemplului poate fi cea mai eficientă armă în lupta cu nepăsarea și neștiința. Este genul de armă de care unii oameni se tem, pentru că știm cu toții că unde-s mulți, puterea crește. Dacă ești demoralizat de faptul că ești înconjurat de oameni care dau dovadă de egoism, nu lăsa lucrurile să treacă neobservate și nu te închide într-o bulă de negativism. La început, oamenii vor fi mirați de atitudinea ta, de bunătatea de care dai dovadă, de înțelegerea pe care o oferi celor din jurul tău, dar pe parcurs sunt șanse să împrumute din acest comportament. Exemplele pozitive nu sunt niciodată ignorate. Într-adevăr, unii te vor privi cu ochi critici, alții nu te vor putea înțelege, din cauza sufletului lor care probabil e umbrit de concepții individualiste, dar alții te vor aprecia. Această apreciere poate duce la lucruri mărețe.


Niciodată evoluția nu s-a făcut peste noapte, deci trebuie să fim conștienți că pașii mărunți sunt tare importanți. Cel mai ușor mod de a evidenția tot ceea ce am spus este printr-o poveste reală ce are ca protagonist un om care a dat dovadă de spirit civic, care a molipsit cu bunătatea sa alți oameni și care a înseninat ziua unui alt suflet nevinovat. Întâmplarea a făcut ca în vară să merg la un hipermarket pentru niște cumpărături și să asist la un moment care mi-a pus un zâmbet pe față, cel puțin. Era coadă în fața mea, undeva la patru persoane, printre care un bătrân ce așezase în micul coș de cumpărături produse de la raftul cu reduceri (știți și voi probabil că produsele care se apropie de data expirării sunt vândute la prețuri mai mici pentru a lichida stocul). Ceea ce a aflat bătrânul la casă l-a surprins: pentru unele produse nu se aplica reducerea de la raft, motiv pentru care suma pe care o avea de achitat depășea suma pe care o avea alocată pentru alimente. Din acest motiv, domnul a rugat-o pe casieră să retragă de pe bon unele bunuri, spunând că nu și le permite, căci banii pe care îi avea erau ultimii până la pensie, restul banilor fiind necesari pentru a acoperi medicamente prescrise și care nu erau compensate. Doamna din spatele său s-a oferit să îi plătească toate cumpărăturile, vădit întristată de povestea omului în vârstă.


Hai să dăm dovadă de spirit civic, să vedem unde putem ajunge...

Mai mult decât atât, un alt domn care stătea la coadă și a asistat la întâmplare l-a rugat pe bătrân să îi spună de ce alte produse mai are nevoie ca să i le poată achiziționa. Ce dovadă mai mare de spirit civic poate exista decât bunătatea? Din puținul lor, doi oameni au reușit să aducă atât de multe în viața unei alte persoane. E doar o mică dovadă, o lecție de viață din care putem învăța. Spiritul civic nu se rezumă doar la astfel de gesturi mici, dar este un punct bun de plecare în călătoria anevoioasă pe care o presupune viața, mai ales în momentele de cumpănă pe care le trăim. Hai să fim mai buni cu noi, cu cei din jur, cu cei care se află la nevoie, cu cei apropiați nouă, dar și cu necunoscuții a căror viață o putem influența în bine. Hai să dăm dovadă de spirit civic, să vedem unde putem ajunge, dacă putem evolua și atinge cea mai bună versiune a noastră.


Spiritul civic prin raportare la Codul penal român


Ideea de spirit civic a fost integrată și de legiuitorul român în cuprinsul unei norme penale (ce face parte din Codul penal român, adoptat de Parlamentul României), sub forma unei obligații ce trebuie să fie respectată de cetățeni. Mă refer prin aceasta la faptul că este sancționată pasivitatea oamenilor, deci lipsa spiritului civic, în anumite circumstanțe expres prevăzute de lege. Una din aceste situații este cea prevăzută de articolul 203 din Codul penal, articol ce poartă denumirea marginală lăsarea fără ajutor a unei persoane aflate în dificultate și care face parte din categoria infracțiunilor care instituie obligația de asistență a celor în primejdie. Prin intermediul acestei norme sunt sancționați cei care, din cauza pasivității, cu intenție, nu oferă ajutorul necesar sau nu anunță autoritățile, ca ele să ofere acest ajutor, au găsit o persoană a cărei viață, integritate fizică sau sănătate este în pericol. În aceste circumstanțe, persoana aflată în primejdie nu are posibilitatea de a se salva singură. Obligația instituită în sarcina cetățenilor este una alternativă: ei pot fie să acorde ajutor, dacă au această posibilitate, fie să anunțe autoritățile de îndată. În situația în care cel căruia îi e impusă obligația își pune viața în pericol dacă acționează, fapta nu constituie infracțiune.


Spre exemplu, ar fi greu de crezut că ai putea fi tras la răspundere dacă mergi pe marginea unei ape și vezi că o persoană se îneacă, dar nu o ajuți întrucât nu știi să înoți. Îți rămâne însă îndatorirea de a suna la 112 pentru ca viața persoanei să fie salvată de autoritățile competente. În schimb, dacă observi că un om s-a accidentat în parc în urma unei căzături cu bicicleta, fiind în imposibilitatea de a se ridica, ai obligația de a-l ajuta în acest sens, astfel încât să nu se producă o nouă coliziune (de pildă, un alt biciclist grăbit nu ar frâna și l-ar accidenta mortal). Aceasta este o altă valență a spiritului civic, privită dintr-o perspectivă diferită, aceea a obligațiilor instituie în sarcina noastră prin lege. Desigur, acesta este doar un exemplu, existând și alte norme prin care se instituie astfel de obligații. De aici rezultă că obligația noastră de a da dovadă de spirit civic nu este doar una morala, ci și una legală, a cărei nerespectare are consecințe în plan penal.


Concluzii și sfaturi - spiritul civic: între îngăduință și înțelegere


În speranța că aceste gânduri v-au fost de folos, vă îndemn să fiți mai buni, mai atenți la nevoile celor din jur, să fiți exemplul de care alții au atâta nevoie. Din nefericire, educația civică nu este o materie de interes pentru statul român, astfel că nu este studiată în școli (sau cel puțin nu așa cum ar fi optim să se întâmple), deși prin aceasta tinerii și-ar putea lua doza de informație despre spiritul civic, și-ar cunoaște drepturile, ar ști cum să le exercite efectiv, ar putea să își respecte obligațiile și ar deveni adulți responsabili.


Haideți, totuși, în ciuda tuturor impedimentelor, să tratăm oamenii cu înțelegere, să fim răbdători și să sperăm că vom fi tratați așa cum îi tratăm pe alții. În drumul vieții și eu sunt o începătoare în ceea ce privește tot ce presupune spiritul civic, dar sunt într-o continuă evoluție pentru a descoperi cea mai bună versiune a mea. Dați dovadă de spirit civic și păstrați mereu în voi o rază de soare pentru zilele pline de nori!

Subscribe

Ce-ți recomandăm

bun.png

Despre KULT

Susține-ne

Ce facem

Pentru tineri

Subscribe

Subcribe

Contact

0773 123 246

©2021 by KULT. All rights reserved.