Poveștile pe care le spunem sunt poveștile pe care le trăim.

Devino colaborator și schimbă lumea cu a ta.

Suntem mult în atât de puțin

Suntem mult în atât de puțin.../Un strop de fizionomie

Am stat în mediul online o grămadă. Asta știm cu toții și ne-o asumăm. Prin derularea obișnuită a materialelor care merită să ne capteze câteva minute am descoperit o specialistă în fizionomie, știință sau mai degrabă artă, care descifrează omul după chipul său.


Gândindu-mă la plăcerea proprie pentru seriale ca Lie to me, am dat click pe un video al dânsei și, să vă spun drept, au urmat apoi reprize lungi în care făceam curățenie și aveam pe fundal ce trăsături interioare reprezintă o frunte înaltă sau niște mâini subțiri. Distracția din plin!


Persoana întâlnită este urmărită de publicuri la TV și apare în numeroase emisiuni pe Youtube, modul prin care am și găsit-o. Pe urmă, ca să vedeți cât de mică este lumea, îmi spune o bună prietenă că are cartea dânsei, numită Tehnici de citire a chipului. Am lecturat-o pe sărite și m-a atras capitolul Cele 5 elemente, despre care vă voi povesti în cele ce urmează. Vă spun numele la sfârșit, ca să prelungim misterul și plăcerea articolului care poate fi considerat o recenzie.


Totuși, deoarece fizionomia nu este încă cunoscută la nivel general, am decis să exemplific doar trei elemente din cinci și să vi le transpun în comportamentele umane, numite roluri, pentru a fi mai ușor de înțeles și identificat în viața reală, la întâlniri mai mult sau mai puțin oficiale.


MAJORDOM - ELEMENTUL PĂMÂNT


Acesta cred că este statutul de care ar trebui să ne agățăm în majoritatea timpului, fiind caracterizat de hărnicie, iar cine nu știe că harnicul are și har?!, minuțiozitate și are rezultatele cele mai sigure în tot ceea ce întreprinde.


Jobul majordomului din interiorul fiecărui om este de a purta de grijă. Fie că se preocupă de ale sale, sau de ceilalți, elementul pământ ne motivează mereu să oferim siguranță și stabilitate, așa cum face pământul pentru natură.


...acțiunea predominantă a rolului mai sus menționat este definită prin verbul „a dărui”...

Majordom suntem când ascultăm grijile cuiva și oferim înțelegere, când ne ajutăm bunicii la câmp (porumb, cartofi, fasole, le-am făcut pe toate! Voi nu?), când ești voluntar al unui ONG sau faci ceva doar pentru a evita tristețea cuiva. Da, acțiunea predominantă a rolului mai sus menționat este definită prin verbul „a dărui”, calitățile noastre atunci când suntem dominați de elementul pământ fiind bunătatea și generozitatea, în timp ce defectele conțin naivitate, supraîncărcare, îngrijorare.


Este important să știm asta, măcar pentru viitoarea dată când ne facem utili față de cineva, amintindu-ne să ne menținem colțurile gurii sus și atenția la modul în care ne încărcăm programul, fără a ne lua drept responsabilități urgente sarcinile altcuiva.


Fotografii din arhiva personală

Pozele de sus aparțin arhivei voluntariatelor mele, dovedindu-vă cât poate fi de distractiv să fii majordom pentru un bine comun.


BIBLIOTECARUL - ELEMENTUL APĂ


Acesta creează omul curios, înfometat mereu de informații pe care le păstrează și valorifică, cunoscut fiind că apa are memorie. Nu îl confundați totuși cu bârfitorul, pentru că bârfa nu este în niciun context benefică sau utilă, ci numiți-l persoana din noi care preia informația pentru a o transforma, care nu apreciază riscul și își planifică spontaneitatea.


Defectul cel mai mare al acestui rol din interiorul nostru este însă frica. Mai ales de necunoscut, mediul în care nu deținem date și detalii. Bibliotecarul, deși este expert în tot ce înseamnă citire printre rânduri, nu face un pas înainte să încerce aproape să ghicească viitorul, ce o să urmeze, aceasta fiind siguranța pe care nu încetează s-o caute.


Echilibrul pe care-l caută un bibliotecar este între precauție și incertitudine.

Suntem bibliotecari atunci când ne străduim să aflăm ceva, similaritatea cu majordomul fiind prin munca depusă, când dăm sfaturi, când călătorim în afară sau în interiorul nostru pentru a descoperi și astfel cuprinde învățături, lecții, principii.


Verbul caracterizant poate fi „a căuta”, călătoria reprezentând luxul pentru noi, bibliotecarii, fie ea printre cărți, povești ale altora sau experiențe proprii. Echilibrul pe care-l caută un bibliotecar este între precauție și incertitudine.


Următoarele fotografii, în viziunea mea, demonstrează o bibliotecară înnăscută (acest rol mă reprezintă în majoritatea timpului). După cum se vede, am la mine un ghiozdan plin, făcându-mi pregătiri înainte de a lua-o din loc, iar de cealaltă parte am folosit informația cărții pentru a încuraja lectura celorlalți.


Fotografii din arhiva personală

ACTORUL - ELEMENTUL FOC


Ei, acest rol are de toate aproape. Nu există doar pe scenă, locul din care își extrage esența, ci în traiul săptămânal, având momente în care ne lăsăm pradă emoțiilor, fie ele râsete sănătoase, fie lacrimi care par atât de sărate. Actorul reprezintă glumețul, jovialul, adaptabilul din noi, cel parcă desprins de rațiune, inima luându-i de cele mai multe ori deciziile. Deși ascultarea sufletului este o mantră a zilelor noastre, se poate să ne și ardă, trebuind să nu uită de vorbe precum: „Nu te distra cu focul, că ai să te arzi.


Suntem actori când ne eliberăm de principii fixe, când mâncăm o felie în plus sau când ne aflăm în centrul atenției, la petreceri și întâlniri.


...există un risc permanent șă-și uite trecutul și să nu-și înțeleagă emoțiile, ci doar să le exprime exagerat.

Actorii nu sunt clovni, nu îi vezi doar pe scenă, ci sunt oameni cu mult spirit și încredere în sine. Deși este ancorat cel mai bine în viitor, predominând verbul „a simți”, există un risc permanent șă-și uite trecutul și să nu-și înțeleagă emoțiile, ci doar să le exprime exagerat.


Lecția importantă pentru actorul din noi este răbdarea, să oferim timp ca să reflectăm, nu să trăim doar din secundă în secundă.


Fotografii de arhivă personală

Arhiva personală conține actorul din mine, pentru că mă bucură să-l descopăr de fiecare dată când apare și, desigur, îi plac reflectoarele.


Amintesc la final că întreaga tehnică a citirii oamenilor după cele cinci elemente este extrasă din știința și medicina chinezească străveche.


Concludând pe o notă sensibilă, îți doresc, cititorule, să afli în această viață toate rolurile în sinele tău, să le respecți și să le înțelegi, formându-ți un destin împărțit, dar atât de unit.

Subscribe

Mulțumim!

Ce-ți recomandăm