Poveștile pe care le spunem sunt poveștile pe care le trăim.

Devino colaborator și schimbă lumea cu a ta.

The Queen’s Gambit - triumf în era fast food-ului cinematografic


Relația mea de love-hate cu Netflix se întinde pe mai mulți ani, din momentul în care am realizat că pentru a urmări filme cu substanță trebuie să faci slalom printre comedii de duzină, seriale supraapreciate și horror-uri kitschoase. Fie că vorbim despre clișeicele comedii ale lui Adam Sandler sau despre efectele ieftine ale producțiilor ce ar trebui să te înspăimânte, Netflix-ul a reușit să acapareze un public lent, fascinat mai degrabă de explozii, și nu de filme ce au la bază o intenție artistică solidă.


Cu toate acestea, The Queen’s Gambit (în mod ironic, o producție originală Netflix) este o realizare superbă, atât de bună încât am devorat-o pe nesimțite într-o singură zi.


Beth se va confrunta cu dependențe de alcool și pastile, dar și cu un succes mondial...

Cu o acțiune ce se petrece în anii ’60, serialul prezintă povestea fictivă a lui Beth Harmon, un copil-minune al șahului. Cu un trecut tulburător, Beth se va confrunta cu dependențe de alcool și pastile, dar și cu un succes mondial ce îi va da peste cap întreaga viață.


Înainte să citești mai departe, dă-mi voie să spun că știu ce gândești.


De ce ai alege The Queen’s Gambit și nu orice alt serial din zecile pe care Netflix ni le pune la dispoziție? Cât de bun poate să fie un serial despre șah și câți oameni pe care îi cunoști joacă șah până la urmă?! Ei bine, aflăm foarte devreme că șahul nu este subiectul principal al seriei, ci este doar un pretext pentru a ne introduce în lumea fascinantă și haotică a lui Beth Harmon. Fie că ești jucător sau nu, povestea personajului principal te va captiva imediat ce vei începe primul episod.


Faptul că Walter Tevis (autorul romanului ce a inspirat serialul) a decis să plaseze acțiunea la mijlocul secolului trecut mi-a captat imediat atenția. Mereu am fost fascinat de perioada anilor ’60, un deceniu atât de prielnic pentru dezvoltarea omului ca ființă creatoare.


Aselenizarea, asasinarea lui JFK (John Fitzgerald Kennedy), Invazia Britanică, apariția mișcării hippie, Woodstock-ul și prezența drogurilor halucinogene reprezintă contextul în care Beth Harmon devine un superstar al șahului, căzând totodată pradă tentațiilor ce apar odată cu noul statut.


...și manierismele și prejudecățile vremii sunt prezentate atât de autentic...

Atenția la detaliu este fabuloasă, producătorii serialului recreând cu minuțiozitate look-ul retrofuturist al deceniului. Hainele, coafura, arhitectura, dar și manierismele și prejudecățile vremii sunt prezentate atât de autentic, încât uiți că privești o producție autohtonă, și nu una lansată în anii ’60.


Decorurile sunt extraordinare, iar dacă sunteți fani ai regizorului american Wes Anderson, cu siguranță vă veți bucura de culorile vibrante și de arhitectura prezentată. Mai mult de atât, unele shot-uri sunt atât de frumoase încât îmi vine să le printez și să mi le agăț pe pereți pe post de tablouri!


Anya Taylor-Joy este superbă în rolul lui Beth Harmon, iar restul cast-ului este la fel de bine ales. Deși abia zice un cuvânt, m-a fascinat personajul lui Marcin Dorocinsky, șahistul sovietic Vasily Borgov.


Sumbră și tăioasă, muzica serialului completează superb acțiunea.

Un alt element demn de menționat (și poate ușor trecut cu vederea) este coloana sonoră a serialului, realizată de compozitorul Carlos Rafel Rivera. Sumbră și tăioasă, muzica serialului completează superb acțiunea. În punctul culminant al ultimului episod, Rivera reușește să folosească elementele orchestrei pentru a simboliza tensiunea, angoasa și, în final, extazul personajului principal. În rest, pentru a ne introduce în atmosfera anilor ‘60, creatorii folosesc piese pop ale vremii, precum faimoasa ‘’Venus’’ de la formația americana Shocking Blue.


Totodată, serialul pune problema veche de când lumea: există geniu fară nebunie? Există succes fară tentații? Care este traseul copiilor-minune în sport și artă? Citând-o pe Beth Harmon (către un tânăr adversar): „Ce vei face cu restul vieții tale?”.


În lumea reală, pentru multe dintre tinerele talente magnifice, restul vieții a însemnat anxietate, depresie și abuz de alcool. Nu știm dacă acesta va fi și cazul lui Harmon și sper că vom putea afla în sezonul următor (încă nu a fost confirmat unul, dar sperăm să fie)!


... a fi pasionat de ceva, ce necesită răbdare și concentrare, poate să fie un lucru fabulos.

După ce am terminat de urmărit serialul, am realizat că sunt șanse foarte mari că succesul acestuia să reînvie popularitatea șahului. Nu știu dacă a fost vreodată cool să joci acest sport al minții, dar se pare că am primit cu toții mesajul că a fi pasionat de ceva, ce necesită răbdare și concentrare, poate să fie un lucru fabulos.


Nu exclud apariția unor noi cluburi de șah pe tot mapamondul, iar asta nu poate decât să mă

bucure. M-am simțit încontinuu captivat de magia în care producătorii au învăluit acest

sport și am fost plăcut impresionat de lungimea fiecărui episod (aproximativ 50 de minute). Am avut mereu senzația că mă uit la un film, și cred că asta este și formatul pe care creatorii l-au avut în minte.


The Queen’s Gambit („Gambitul Damei”) nu este un simplu serial, ci este o un triumf cinematografic cu un mesaj foarte puternic, într-o eră a superficialității: e cool să fii deștept!
Tags:

Subscribe

Mulțumim!

Ce-ți recomandăm