Viața de student (#4): Ghid de supraviețuire în cămin pentru începători


Pentru fiecare student din provincie care își dorește să își părăsească orașul natal și să ajungă într-unul care îi poate oferi mai multe resurse, începe o nouă provocare: unde va locui? Cum chiriile sunt un inconvenient financiar pentru tinerii ieșiți de pe băncile școlii, varianta rămâne căminul universitar, cu o chirie vizibil redusă, care pornește de la 100 de lei și ajunge până la 200 de lei, dar și cu condițiile nu cele mai prietenoase.


Acum trei veri au început și căutările mele. Odată intrată la facultate, a trebuit să mă decid care îmi va fi acasă pentru următoarea perioadă. Pierdută printre site-urile care oferă garsoniere la preț avantajos și nu prea, m-am gândit că aș putea alege o variantă mai departe de zona mea de confort. Și spun asta pentru că am trecut prin fazele vieții în care aveam mari pretenții, voiam intimitate, spațiu personal și bucătărie personală.


Poate par superficială, dar când trăiești obișnuită cu lucrurile tale care ți se par absolut normale, nu te simți privilegiat, dar apoi începi să îți dai seama că vine vremea în care compromisul e cheia. Și așa am ajuns în octombrie 2017 în căminul A din Grozăvești, care avea să îmi fie casa pentru trei ani. Schimbarea a fost radicală: camera cât o „cutie de chibrituri”, baie comună, pe hol, bucătărie inexistentă, sala de lectură era un ideal de neatins. Și da, camera aia a devenit „locul meu”, pe cât de mică, pe atât de personală și mai aproape de felul meu de a fi.


A mai venit și problema: „dar eu unde îmi spăl hainele?”. Urma să aflu eu că era totul organizat, teoretic. Aveam vreo 3 mașini de spălat (mai rămăsese una care spăla pentru sute de studenți după câteva săptămâni) și fiecărui etaj îi era destinată o zi pe săptămână în care putea să spele. Aici intervenea cunoscuta zicală: „primul venit, primul servit”. Nu de multe ori rămâneai pe dinafară și erai nevoit să aștepți încă o săptămână pentru a-ți spăla hainele. În plus, am avut norocul să împart camera cu o colegă de facultate care urma să devină una dintre cele mai apropiate prietene.


Au urmat ani frumoși în care am împărțit frigiderul pe care l-am marcat cu magneți aduși din toate locurile vizitate...

Nu aș fi știut asta pe atunci, pentru că eram sigură că nu o să mă înțeleg cu viitoarea colegă de cameră și nu o să rezist mai mult de câteva săptămâni. Au urmat ani frumoși în care am împărțit frigiderul pe care l-am marcat cu magneți aduși din toate locurile vizitate, plita electrică pe care o țineam lângă geamul deschis când ne făceam cartofi prăjiți la 11 noaptea, cărți, amintiri, visuri pe care speram să le realizăm, nopți nedormite umplute cu discuții filosofice.


În anul doi, ne-am săturat de rozul bombonicios în care era vopsită camera când am venit și au început discuțiile esențiale despre cum colorăm camera. Ne-am luat în serios rolul de designeri interiori și am reamenajat camera, am mutat paturile, am cumpărat noi perdele, covoare, lumânări parfumate și locul acela străin și rece a devenit o extensie a personalităților noastre. Eu fiind olteancă și ea moldoveancă, am descoperit noi feluri de mâncare, eu am început să mănânc sarmale cu smântănă, ea s-a crucit când a aflat că în Oltenia mâncăm piftii cu sarmale.


Partea bună era că aveam în jur un mini parc, cu verdeață și copaci, care te ducea cu gândul la un campus studențesc clasic, unde întindeam păturile vara, când ne pierdeam prin cărțile xeroxate pe care trebuia să le învățăm în sesiune. Numai acolo consumam pixurile cu care îmi făceam zeci de pagini de notițe pentru examene și îmi spuneam că nu mai vreau să învăț niciodată și că restanța mă așteaptă. Carrefour-ul de lângă campus a devenit prieten fidel pe care îl vizitam când mâncarea de acasă se termina și shaorma din Regie, laitmotivul studenției.


Cum să aveți 3 ani memorabili în cămin în 7 pași


1. Încercați să limitați cât puteți lucrurile pe care le aduceți cu voi


De cele mai multe ori, camerele de cămin sunt mici, dulapul este comun și o să vă dați seama că oricât ați încerca să vă îngrămădiți toate lucrurile, nu mai rămâne spațiu liber și camera o să devină un haos. Iar pentru fete, da, știu că e greu să nu îți poți aduce toate hainele și încălțămintea. Dacă aveți posibilitatea, luați haine în funcție de anotimp, iar când vine vremea caldă, puteți face schimb cu haine mai subțiri și renunța la geci și pulovere.


2. Personalizați cât mai mult camera, mai ales dacă știți că veți sta mai mulți ani


În felul acesta, nu o să mai fie doar o cameră rece de cămin de care vreți să fugiți. Dacă vă este dor de cameră personală, puteți recrea o parte din ea. Vă puteți lipi ilustrații și poze, puteți cumpăra decorațiuni, vaze pentru flori, lumânări parfumate, becuri colorate pe care să le agățați.


3. Încercați să mâncați cât mai multă mâncare gătită


Poate că pare un sfat nelalocul lui, dar și ca student, ar trebui ca sănătatea ta sa fie pe primul loc. Ar trebui să mâncați cât mai puțin fast-food (nu să renunțați, că mai avem nevoie și de plăceri vinovate) și renumita supă la plic și dacă aveți posibilitatea, să mâncați mâncarea de casă făcută de mama sau chiar mâncarea de la cantină, care e ieftină și e un bun înlocuitor al gustului de acasă.


4. Stabiliți reguli împreună cu colegul de cameră de la început


Un set de reguli, care nu trebuie să fie scrise cu liniuța de la capăt, dar cât de cât pus la punct vă va ajuta să nu aveți divergente cât timp veți sta împreună. Gândiți-vă dacă vreți să împărțiți alimente, săpun, detergenți, pentru că va fi vorba și de cine plătește, când plătește și hotărâți zilele în care fiecare va face curățenie, va duce gunoiul. De asemenea, hotărâți care sunt orele la care ați vrea să stingeți lumina, pentru că orele la facultate sunt încă importante și trebuie să vă odihniți.

5. Înarmați-vă cu mai multă răbdare


Aici totul depinde și de toleranța voastră. O să fie seri mai gălăgioase, în care cineva se trezește că are chef de ascultat muzică la 1 noaptea și se gândește că poate vor să asculte și cei de la celelalte etaje ce melodii a mai descoperit el. Poate în unele cazuri o să aveți colegi de cămin care își exersează talentul vocal. Dacă vorbim de răbdare și de înțelegere, fiți îngăduitori și cu colegul/a de cameră, mai ales dacă lucrează, se trezește mai devreme și face mai multă gălăgie. După câțiva ani de stat în cămin, o să deveniți total zen.


6. Respectați programul mașinilor de spălat


Pentru cei norocoși, cu mașină de spălat în cămin și cu un tabel de programări, vă recomand să țineți minte ora și ziua la care v-ați programat, pentru că o întârziere duce la un decalaj pentru întreaga zi. Și o să intervină certuri și alte probleme printre studenți. Plus că, în cele mai multe cazuri, există un grup al căminului și acolo puteți anunța cazurile în care întârziați sau anulați programarea și ceilalți pot fi chiar înțelegători și nu vă va ataca nimeni.


7. Profitați cât mai mult de cămin și de facultate, pentru că o să urmeze responsabilități și mai mari


Știu că trecerea este grea de la viața de elev la cea de student, dar până la urmă perioada asta vă rămâne vouă să vă descoperiți, să întâlniți noi oameni și să aveți parte de noi experiențe. Mergeți la seri de film, de cântări la chitara pe băncile din campus și simțiți cât de frumos este să te integrezi printre alte persoane care au venit cu aceleași visuri mărețe. Distrați-vă la petreceri pe holurile căminului și interacționați cu cât mai mulți oameni, cu care puteți împărtăși idei și hobby-uri comune. Poate că nu o să fiți mulțumiți de condiții, dar o să economisiți bani de care veți avea nevoie și o să păstrați mereu niște amintiri care vă vor ajuta să vă maturizați și să vă responsabilizați.


Subscribe

Ce-ți recomandăm

bun.png

Despre KULT

Susține-ne

Ce facem

Pentru tineri

Subscribe

Subcribe

Contact

0773 123 246

©2021 by KULT. All rights reserved.